Alexandra Romanova, en sparsam kejsarinna
Den sista kejsarinnan av Ryssland, Alexandra Feodorovna Romanova, var av en mycket sparsam natur. Trots de enorma tillgångarna (hennes man, tsar Nikolai II beräknas ha varit den rikaste monarken någonsin) gav hon sina döttrar tjugofyra pund om året. Den summan räckte till brevpapper, parfym, någon present men inte mycket mer. De fyra storfurstinnorna och deras yngre bror Aleksey levde även i mycket spartanskt mublerade rum och sov i enkla tältsängar. De bar billiga men smakfulla kläder och deras mor såg till att kläderna lagades och ärvdes istället för att det köptes nya. Alexandra sprättade även av dyrbara knappar och spetsar från sina egna klänningar så att de kunde återanvändas. Hon förde under hela sin tid som kejsarinna en kassabok där hon mycket noggrannt antecknade utgifter och intäkter. Hennes sparsamhet och försiktighet med pengar tros bero på att hon växte upp vid ett litet hov där det ej fanns pengar i överflöd. Enligt min åsikt tycks Alexandra ha haft en mycket sund inställning till pengar.
Kejsarinnan Alexandra Feodorovna tillsammans med den näst äldsta dottern Tatiana Nikolaievna.
Are you a 'civilized' person, suited to the Victorian period?
Jag har hittat ett litet online-spel där du beroende på dina kunskaper om den viktorianska eran kan få reda på om du är en "civiliserad" person som passar in i perioden eller inte. Under spelets gång ställs du inför ett antal olika situationer där du skall välja vilka kläder som passar sig bäst att bära och på vilket sätt man skall uppföra sig. Max antal poäng är 1000. Ett litet och underhållande spel som lämpar sig utmärkt när man inte har någonting att göra eller om man törstar efter några minuters underhållning! Klicka här eller på bilden för att komma till spelet.
Kejsarinnan Alexandra Romanovas hovdräkter
I januari detta år publicerade jag tre hovdräkter som burits av kejsarinnan Alexandra Romanova av Ryssland. Nu har jag lyckats hitta ytterligare en. Enligt uppgifter från Pavlovsk State Museum-Preserve är klänningen från omkring år 1905 och består av rött silke och guldtråd. Imponerande, inte sant?
För er som inte sett de tre hovdräkter som jag publicerade i januari detta år kan se dem nedan.
Klicka på önskad bild för att se den i ett större format.
Min favorit av dessa fyra hovdräkter är utan tvekan den blåa.
Vilken är din favorit?
Den svenska myllan - en historisk frågesport! Ett absolut måste för den historieintresserade!
Nu kan du köpa Den svenska myllan - en historisk frågesport genom mig. Ett fantastiskt roligt och underhållande spel som är ett absolut måste för den historieintresserade! Spelet är perfekt under ljusa semestersommarkvällar eller varför inte att ge bort som present?
Köp spelet genom att maila ditt namn och din adress till [email protected] och hämta ut spelet mot postförskott. Spelet säljs även på Historiska museet i Stockholm, Länsmuseet i Örebro, Upplandsmuseet, Engsö slott och på Angsö Gamla Uppsala Museum.
GSÖ
Furstlig förlovning
Endast fyra dagar efter Victoria och Daniels sagolika bröllop rapporterar europeiska nyhetsmedier om att furst Albert av Monaco, den ständige ungkarlen, förlovat sig med den föredetta simmerskan Charlene Wittstock.
Enligt redaktören på tidningen Le Figaro är furst Albert förtjust i att festa, omge sig med vackra och har enligt uppgifter aldrig haft något intresse av att gifta sig. Trots detta har fursten nu förlovat sig och bröllopet skall stå någon gång under nästa år. Fransmännen tvivlar dock på att paret förlovar sig av kärlek. De tror istället att syftet med förlovningen är att säkra tronföljden och att Charlene skall bidra till att återställa den glamour och glans som det furstliga huset saknat sedan Grace Kellys tragiska död.
Tror ni att det är äkta kärlek? Själv tvivlar jag på det. Jag har lite svårt att se vad 32 år gamla Charlene ser i tjugo år äldre Albert. Kanske är det furstendömet, palatset och titeln som lockar? Kanske är det äkta kärlek? Vad tror ni?
Prinsessan Madeleines smycken
På bröllopet i lördags bar prinsessan Madeleine en förgätmigej-blå chiffongklänning med kristallbroderat liv. Till denna vackra skapelse bar hon prinsessan Sibyllas diadem.
Diademet tillverkades 1904 hos den brittiske hovjuveleraren Garrard. Året därpå fick prinsessan Margret av Connaught det i bröllopsgåva av sina föräldrar då hon ingick äktenskap med den svenske prinsen Gustav (VI) Adolf.Diademet är uppbyggt av fem blomsterkransar i briljanter och dallrande briljantkläppar.
Efter Margreths bortgång ärvdes diademet av kronprinsessan Margaretas äldste son, prins Gustaf Adolf som skänkte diademet till sin nyblivna hustru Sibylla vid bröllopet i Coburg 1932. Prinsessan Sibylla bar med stor glädje detta smycke och diademet kom att kallas för prinsessan Sibyllas diadem.Den nuvarande kung Carl XVI Gustav ärvde smycket efter sin mor (Sibylla) och drottning Silvia bar diademet första gången den 18 juni 1976, alltså kvällen före det kungliga bröllopet.
Som halsband har Prinsessan Madeleine det så kallade intågssmycket. Smycket skänktes till den nyblivna svenska kronprinsessan Victoria vid hennes intåg i Stockholm efter bröllopet i Karlsruhe 1881. Gåvogivaren var Victorias man, kronprins Gustaf (V). Halsbandet är uppbyggt av Ceylonsafirer, barockpärlor och briljanter.
Sista delen av "Harry & Charles" på SVTplay
Nu ligger det tredje och sista avsnittet av Harry och Charles uppe på SVTplay. Serien handlar i stora drag om den danske prins Carl och hans prinsessa Maud som blir brickor i ett politiskt spel när den norska tronen ska tillsättas 1905. Klicka här för att se det tredje avsnittet. Läs mer om serien här.
Tsar Alexander II:s trasiga kläder
Jag var på bröllopet
Såhär några dagar efter den stora bröllopet så känner jag att det är på tiden att avslöja att jag faktiskt var där. Här står jag och socialiserar lite lätt med kronprins Fredrik av Danmark. Vi är hemskt goda vänner. We go waaay back! Jag minns så väl barndomen då vi lekte tillsammans på Amelienborg. Ack - dessa förflutna lyckliga dagar. Aldrig kommer de åter! ;)
Bilden är självklart photoshopad - jag var inte på bröllopet - jag satt hemma i soffan och grät!
Kronprinsessan Mary av Danmarks tiara
Den vackra tiara som kronprinsessan Mary av Danmark bar på lördagens bröllop är en handgjord tiara i 14 karats vitt guld och 18 karats gult guld. Den består av 32 diamantlöv i vitt guld. På varje finns det 22 diamanter på 0.25 karat som är fästa på en ram av 14 karats vitt guld. På tiaran finns också 50 stycken tre millimeter runda rubiner. Rubinerna (som skall symbolisera bär) är fästa till guldgrenar i 18 karat som i sin tur är fästa på en ram i 14 karats vitt guld. Tiarans totala diamantvikt är 7.50 karat.
Tiarans historia
Tiaran är en del av det rubinset (tiara, halsband, örhängen, armband, brosch) som Désirée Clary fick av sin föredetta fästman, Napoleon I, då Désirée gifte sig med Jean-Baptiste Bernadotte som senare blev kung Karl XIV Johan av Sverige. Efter drottning Désirées död 1860 fick hennes barnbarnsbarn, prinsessan Louise av Sverige, ärva det. Prinsessan Louise blev senare drottning av Danmark och har efter hennes död tiaran och de övriga delarna gått i arv inom den danska kungafamiljen. Kronprinsessan Mary av Danmark sågs bära tiaran för första gången den 11 maj 2004, en kort tid innan det hon gifte sig med den danske kronprinsen.
Lika som bär: Tsar Nikolai II av Ryssland och Kung George V av England?
Färgläggning: Agnes Moorehead som Endora i "Bewitched"
FÖRE
EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop
Färgläggning: Agnes Moorehead
FÖRE - EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop.
Gruppbild: Brudparet och hedersgästerna
Främre raden från vänster: Finlands president Tarja Halonen, drottning Sonja, kung Harald, drottning Beatrix, Ewa Westling, Olle Westling, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, drottning Margrethe II, prins Henrik, drottning Sofia. Andra raden: Pentii Arajärvi, Dorrit Moussaieff, Islands president Olafur Ragnar Grimsson, drottning Paola, kung Albert II, prinsessan Madeleine, prins Carl Philip, Anna Westling Blom, drottning Rania al Abdullah, kung Abdullah II Bin Al Hussein, storfurstinnan av Luxemburg, storfursten av Luxemburg, prins Albert.Tredje raden: Kronprinsessan Mette-Marit, prins Haakon, prinsessan Letizia, prins Felipe, Margaretha Ambler, Carl Johan Bernadotte af Wisborg, Gunnila Bernadotte af Wisborg, Mikael Söderström, kronprinsessan Mary, kronprins Frederik, prinsessan Máxima, prins Willem-Alexander, kronprins Naruhito. Fjärde raden: Christina Magnusson, Tord Magnusson, friherrinnan Désirée Silfverschiöld, Niclas Silfverschiöld, prinsessan Birgitta, prins Johann Georg av Hohenzollern, prinsessan Benedikte, prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, drottning Anne-Marie, kung Constantine, kronprinsessan Mathilde, kronprins Philippe och Guillaume de Luxemburg.Bakre raden: Ingrid Sommerlath, Walter L Sommerlath, Anna-Britta Åström, Hasse Åström, Ann-Catrin Westling, Nils Westling, Ralf Toldeo Sommerlath, Anita Henriksson, Olle Henriksson, Birgitta Westling och Erik Westling. (Källa)
Drottning Margarethes juveler
Drottning Margaretha av Danmark, klädd i grön klänning på gårdagens kungliga bröllop, har en minst sagt imponerande juvelsamling. Ta bara en titt på dessa magnifika smycken. Fantastiska, inte sant?
För att återhämta sig från gårdagens bröllop krävs en välutformad plan...
Efter det intensiva och långa tv-tittandet igår, bloggandet, twittrandet, facebookandet och läsandet om det kungliga bröllopet känner jag att jag har stort behov av att rensa huvudet. Jag har därför kommit på en plan för hur jag på bästa sätt skall återhämta mig från gårdagens utmattande dag. Detta är min mycket "vältänkta och noga utarbetade plan":
Tror ni att min plan kommer att fungera? Det tror jag! :D
Bröllopsvals
Jag har i mitt tjugoåriga liv sett tre olika kungliga bröllopsvalser och jag kan gå ed på att detta var den bästa valsen av de tre. Jag är fantastiskt imponerad av hela bröllopet, av arrangemanget, brudparet, gästerna, kläderna och SVT:s fantastiska produktion! Jag väljer att avsluta denna långa, intensiva och historiska dag på detta sätt! Jag önskar er en god natt och uppmanar er till att passa på att njuta av det bröllopsmontage som just nu visas i SVT. God natt!
En imponerande bröllopstårta!
En timme och tjugo minuter senare än beräknat fick vi oss så äntligen en skymt av den pampiga bröllopstårtan. Av det som jag hann uppfatta är den 250 kg tung, närmare 330 centimeter hög och består av mjuk mandelmarängbotten med champagnemossé och smultron dekorerad med vågiga gelatinsockerplattor. Tårtan är en gåva från Sveriges bagare och konditorier och brudparet uppges ha smakat samma typ av tårta nio gånger tidigare. En imponerande tårta, inte sant? Jag skulle absolut inte tacka nej till en bit.
Fem favoritklänningar
Under dagens gång har vi fått se många fantastiska klänningar burna av världens kungligheter. Förutom den mycket vackra bröllopsklänningen har jag plockat ut fem personliga favoriter. Jag är ingen expert men bäst och vackrast klädda av gästerna denna dag var (enligt min personliga åsikt) drottning Mararethe av Danmark, kronprinsessan Mary av Danmark, drottning Silvia, kronprinsessan Maxima av Holland och kronprinsessan Mette-Marit av Norge.
Vem tyckte du bar den vackraste klänningen?
Bilder från bröllopet!
(Bildkälla: SVT)
Bröllopet har börjat...
Stockholms slott
Jag twittrar hela dagen om det kungliga bröllopet.
SVT visar i denna stund bilder av Stockholms slott. Visste ni att Stockholms slott inte alltid har haft den färg som det har nu? När slottet stod klart på 1750-talet hade fasaden en ljusgul färg. Vid en renovering i slutet av 1800-talet fick slottet sin nuvarande färg för att passa bättre in med övriga närliggande byggnader. Vilken färg tycker du bäst om? Alternativ 1 som är en återskapning av den färg som gamla slottet Tre kronor hade, slottets ljusgula originalfärg eller den färg som slottet fick vid renoveringen i slutet av 1800-talet? Själv föredrar jag den ljusgula originalfärgen.
Choklad och Cider
Dagen till ära festar jag på choklad och cider från den kungliga bröllopsserien!
Följ mig på twitter idag! Jag twittrar regelbundet om
mina tankar,åsikter och funderingar om bröllopet.
Följ mig på Twitter idag!
Jag kommer att twittra om mina tankar och funderingar under dagen och bröllopets gång. Bloggen kommer självklart även den att uppdateras regelbundet. Lägg till mig på twitter och ta del av mina tankar, funderingar och åsikter om dagens kungliga bröllop - en verkligt historisk händelse! Klicka här eller på bilden för att följa mig på Twitter.
Det kungliga bröllopet
Då var det dags för den stora dagen D. Idag gifter sig kronprinsessan Victoria med Daniel Westling. Egentligen var det meningen att jag skulle åka till hufvudstaden denna festliga dag, men fotbollsmatcher och dåligt väder har tyvärr satt käppar i hjulen. Jag skall dock följa den historiska händelsen på tv och har förberett mig noga. Jag har bland annat: ¨
- En sönderslagen fot och halvt ryggskott så att jag slipper få dåligt samvete för att man sitter inne och kollar på tv hela dagen.
- En sprillands ny tv-guide.
- Fulladdat batteri i min minidator.
- Inhandlat vindruvor och jordgubbar att sitta och knappra på.
- Nya linser så att jag slipper torra ögon.
- Bekväma kläder.
- Ett gott humör.
- Näsdukar (att använda om man plötsligt skulle ändra karaktär och bli förfärligt lättrörd och romantisk).
Alla dessa punkter och "noga" övervägda förberedelser hoppas jag skall bidra till en kanondag. Nej, nu skall jag återvända till min plats framför tv:n, dricka en kopp te och bara njuta av denna historiska händelse.
Skall du se bröllopet på tv? Kanske är du i Stockholm? Berätta!
Kejserliga tiaror
Jag har lyckats hitta ytterligare tre tiaror som tillhört medlemmar ur den kejserliga familjen av Ryssland. Det enda jag känner till om dessa tiaror är att tiara nummer två tillhörde Alexandra Feodorovna, den sista kejsarinnan av Ryssland, och att det var hennes favorit.
Jag tycker bäst om tiara nummer tre.
Vilken är din favorit?
Quiz: Vad kan du om kungahuset?
Kejserliga tiaror
Efter att ha grävt ännu djupare i den mycket dyrbara och innehållsrika Romanovska skattkistan har jag lyckats att hitta ytterligare två vackra tiaror. Som vanligt vet jag inte speciellt mycket om dem. Det jag vet är att tiara nummer två tillhörde storfurstinnan Maria Pavlovna den äldre (1854-1920) och att den efter det tillhört det engelska kungahuset. Jag vet inte vem som är den nuvarande ägaren.
Min favorit är utan tvekan tiara nummet två.
Vilken är din favorit?
Hemsöker Lady Jane Grey Bradgate Park?
Jag skall berätta en kort men skrämmande liten historia som handlar om att stackars Lady Jane Grey hemsöker Bradgate Park, den plats där hon växte upp. För er som inte vet vem lady Jane Grey var följer först en kort redogörelse.
Lady Jane Grey var den äldsta dottern till Henry Grey, 1:e hertig av Suffolk och hans hustru lady Frances Brandon (dotter till Maria Tudor). Efter kung Henry VIIIs död regerade hertigen av Northumberland i den minderåriga ung Edward VI:s ställe. Hertigen var fast besluten om att den engelska kronan, efter Edvard VI:s död, skulle tillfalla hans hans egen familj och han lyckades förmå den sjuklige kungen att utesluta sina systrar Mary och Elizabeth och utse sin lady Jane (som tvingats till att gifta sig med hertigens äldsta son) till efterträdare. När Edvard avled 6 juli 1553 accepterade Jane motvilligt kronan och utsågs till drottning. Nio dagar senare störtades hon av Edwards syster Mary (känd som Bloody Mary). Lady Jane dömdes för högförräderi och avrättades året därpå i Towern.
Nu när ni vet vem lady Jane Grey var skall jag berätta denna lilla korta spökhistoria. Enligt berättelser sägs det att lady Jane hemsöker den Bradgate Park, den plats där hon växte upp. Människor har vittnat om att de sett henne, iklädd vit klänning, vandra omkring i slottets mörka korridorer om nätterna. Andra har talat om att lady Jane, varje jul om natten, anländer till Bradgate Park i en vagn dragen av fyra svarta huvudlösa hästar. Läskigt!
Radio-tips: Gustav Adolf och Sibyllas bröllop (1932)
Idag rekommenderar jag er att 13.20 lyssna på P1 och programmet Vetenskapsmagasinet: Historia där man besöker Coburg för att leta efter spår från bröllopet mellan kungens föräldrar, Gustav Adolf av Sverige och prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha 1932. I programmet försöker man ta reda på hur "insyltad" prinsessan Sibylla och hennes familj verkligen var i nazisternas brott mot mänskligheten. Slå på radion eller lyssna direkt på webben.
Bild från bröllopet i Coburg 1932
Färgläggning: Agnes Moorehead i Burke's Law (1963)
FÖRE
EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop
Färgläggning: Beställning
FÖRE - EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop
Bilder från Prag 2007
Storfurstinnan Olga Romanova och polismannen
Denna historia är sann och är hämtat från miss Margreth Eagers texter om storfurstinnan Olga Nikolaievna Romanova, den sista tsarens äldsta dotter.
En vacker vårdag i slutet av 1800-talet åkte den fyraåriga storfurstinnan Olga och hennes nanny miss Eager nedför Nevsky Prospekt i en öppen vagn. Olga var mycket olydig och miss Eager försökte förgäves att få henne att sätta sig ner. Plötsligt, helt utan förvarning, satte sig Olga ned i vagnen, lade händerna i knäet och såg sig nervöst omkring. Efter ett tag utbrast hon: "Såg du polisen?"
Miss Eager förklarade att polismannen inte skulle göra henne något.
Olga svarade: "Men jag såg att han skrev något och jag är rädd för att han skrev - jag har sett Olga och hon var mycket olydig"
Miss Eager talade då om för storfurstinnan att man var tvungen att vara ganska stor och uppföra sig mycket illa för att bli gripen av polisen. Trots miss Eagers lugnade försäkran sprang Olga omkring på Alexanderpalatset när hon kom hem och frågade alla hon mötte om en polisman varit där och frågat efter henne medan hon var borta. En stund senare berättade hon hela historien för sin far och frågde honom om han någonsin suttit i fängelse. Tsaren svarade att han aldrig så olydig att han hamnat i fängelse. Olga iakttog sin far och utbrast sedan med beundran i rösten: "Åh, så snäll du måste ha varit!"
Färgläggning: Zarah Leander
FÖRE
EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop
Färgläggning: Beställning
FÖRE - EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop
Kejserliga tiaror
Återigen har jag grävt i den Romanovska skattkistan och hittat ytterligare tre tiaror som tillhört medlemmar ur den kejserliga familjen av Ryssland.
Jag har lite problem med att bestämma mig
vilken av dessa tre som jag tycker bäst om.
Jag tror dock att tiara nummer ett får min röst.
Vilken tycker du bäst om?
Färgläggning: Greta Garbo
FÖRE
EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop
Regency Hero Dress Up Doll
Jag hittade det här fantastiska programmet när jag lekte lite i ett av de Dress Up-games som jag tipsat om förut. Liksom i de andra programmen som jag tipsat om utformar man här sin egen "docka" som man sedan klär upp i Regency-clothes, det vill säga kläder från empiren (ca 1800-1820). Unikt med detta program är att kläderna är tidstypiskt korrekta och att det finns många olika typer av kläder att välja på. Detta är ett kanonsätt att fördriva sin tid på och jag som dagligen önskar att herrar skall klä sig på detta sätt idag är mycket lycklig över att ha hittat detta. Klicka HÄR för att komma till programmet.
Andra delen av Harry och Charles på SVTplay
Nu ligger det andra avsnittet av Harry och Charles uppe på SVTplay. Serien handlar i stora drag om den danske prins Carl och hans prinsessa Maud som blir brickor i ett politiskt spel när den norska tronen ska tillsättas 1905. Klicka här för att se det andra avsnittet. Läs mer om serien här.
Färgläggning: Harriet och Nels Oleson (Lilla huset på prärien)
FÖRE
EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop.
Mordet på tsar Alexander II av Ryssland
Söndagen den 13 mars 1881 var tsar Alexander II av Ryssland påväg hem från ett möte i en stängd skottsäker vagn, omringad av sju beskyddande kossacker, högste polischef Dvorzhitsky samt chefen för tsarens livvakter. De åkte som varje söndag längs Katarinakanalen där gatorna var traffikerade och trottoarna smala. På en av trottoarerna stod en ung medlem ur Narodnaya Volya (Folkets vilja) med ett vitt paket i famnen. Ynglingen följde tsarens följe intentsivt med blicken och då det passerade kastade han det lilla vita paketet. Ynglingen, eller Nikolai Rysakov som han egentligen hette, har återgett händelsen på detta sätt:
"After a moment's hesitation I threw the bomb. I sent it under the horses' hooves in the supposition that it would blow up under the carriage...The explosion knocked me into the fence."
Explosionen dödade en av kossackerna och skadade kusken och människor på trottoaren, men tsaren klev oskadd ut ur sin skottsäkra vagn. Rysakov greps nästan genast och då polisen förde bort honom hördes han skrika något till någon i närheten. En annan medlem ur Narodnaya Volya klev hastigt fram, höjde båda armarna och kastade något framför tsarens fötter som på en gång exploderade. I denna stund skall tsaren ha yttrat: "Det är förtidigt för att tacka gud". Polischef Dvorzhitsky beskrev händelsen på detta sätt:
"I was deafened by the new explosion, burned, wounded and thrown to the ground. Suddenly, amid the smoke and snowy fog, I heard His Majesty's weak voice cry, 'Help!' Gathering what strength I had, I jumped up and rushed to the tsar. His Majesty was half-lying, half-sitting, leaning on his right arm. Thinking he was merely wounded heavily, I tried to lift him but the tsar's legs were shattered, and the blood poured out of them. Twenty people, with wounds of varying degree, lay on the sidewalk and on the street. Some managed to stand, others to crawl, still others tried to get out from beneath bodies that had fallen on them. Through the snow, debris, and blood you could see fragments of clothing, epaulets, sabers, and bloody chunks of human flesh."
Den döende tsaren togs till Vinterpalatset dit medlemmar ur den kejserliga familjen skyndade för att ta farväl av tsaren och se honom med söndertrasade och bortsprängda ben blöda till döds. Ironiskt nog hade tsar Alexander II så sent som dagen innan blivit klar med en reform där han föreslog en folkvald duma, en reform som han ännu inte hade hunnit presentera för det ryska folket. Om Alexander II hade fått leva hade Ryssland troligtvis fått en konstitunell monarki istället för att bli utsatta för det förttryck som Alexander II:s son, Alexander III och hans son Nikolai II (Rysslands sista tsar) praktiserade.
På den plats där Alexander II mördades står idag Uppståndelsekyrkan, även kallad Kyrkan av blodet.
Quiz: Kungar, drottningar & sultaner
På National Geographics hemsida kan du testa vad du kan om monarkier och kungligheter. Quizet består av 10 frågor av mycket varierande svårighetsgrad. Vissa är skrattretande enkla medan andra är förfärligt svåra. Klicka här för att komma till quizet.
Jag fick 8 av 10 rätt.
Hur många rätt fick du?
Kejserliga tiaror
Tre vackra tiaror som tillhört medlemmar ur den kejserliga familjen av Ryssland.
Jag tycker att både tiara nummer ett och nummer tre är
sanslöst vackra, men min favorit är nog ändå tiara nummer ett.
Vilken är din favorit?
Quiz: Hur mycket kan du om det brittiska kungahuset?
Återigen har jag letat upp ett litet roligt quiz. Denna gång kan du testa dina kunskaper i ämnet; det brittiska kungahuset. Quizet består av 10 frågor av varierande svårighetsgrad. Klicka här för att komma till quizet.
Jag lyckas då aldrig med bedriften att få alla rätt.
Denna gång fick jag 7 av 10 rätt.
Hur många rätt fick du?
Hemsöker familjen Romanov det hus där de kallblodigt mördades?
Enligt ärkebiskop Melchizedek, stationerad i Ekaterinburg, fick han under sovjetsunionens sista dagar besök av en gammal dam. Även om hon inte var troende, så kände hon att hon snart skulle dö och ville därför lätta sitt hjärta. Efter att tsaren och hans familj skjutits till döds i Ipatievhuset hade huset gjorts om till ett "arbetarmuseum". På detta museum hade den gamla damen, eller Anna som hon egentligen hette, arbetat som nattvakt under många år. Hon berättade att rummet där tsarfamiljen sköts till döds alltid höll stängd och reglad och att ingen, absolut ingen, gick in i rummet. Anna berättade att hon under många nätter hört vacker kyrkosång och ljus komma från rummet. Hon sade att sången bestod av flera röster, men främst kvinnoröster. Vid dessa tillfällen brukade hon krypa fram till dörren och sätta sig och lyssna, men hon var alltid för rädd för att öppna dörren och gå in. Den gamla damen hade aldrig tidigare berättat detta för någon av rädsla för att hon skulle bli arresterad.
Talade den gamla damen sanning? Kanske tsaren och hans familj varje natt återvände till den plats där de så kallblodigt blev skjutna till döds? Vem vet?
Färgläggning: Greer Garson och Laurence Olivier i Stolthet och Fördom (1940)
FÖRE
EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop.
Tv-tips: Harry och Charles
Danske prins Carl och hans prinsessa Maud blir brickor i ett politiskt spel när den norska tronen ska tillsättas 1905, efter Norges självständighetsförklaring. Innanför hemmets fyra väggar utspelar sig dessutom ett triangeldrama, där hovdamen Tulle Carstensen är den tredje parten. Till vardags kallar Carl och Maud varandra för smeknamnen Harry (Maud) och Charles (Carl).
Det är 1905 och unionsupplösningen utgör en fara för krig mellan de nordiska länderna. De norska republikanerna hurrar, medan norske statsminister Michelsen vill tillsätta den norska tronen så snart som möjligt. Han ställer först frågan till Sverige, men Oscar II vägrar skicka någon av sina söner till Oslo - "aldrig någonsin mer ska en Bernadotte sitta på den norska tronen!". Nästa steg är danska kungahuset och prins Carls namn dyker upp. Men först måste Mauds far, Englands kung Edward, ge sitt godkännande.
Jag har sett första avsnittet av serien och jag måste säga att jag tycker att den är otroligt bra. Skådespeleriet är förstaklassigt, kostymerna och sceneriet underbart och storyn mycket intressant. Jag rekommenderar er verkligen att se denna serie!
De sista två avsnitten (av totalt tre) sänds 14 juni (21:30) respektive 22 juni (21.00) på SVT1. Klicka här för att se det första avsnittet på SVTplay.
Emmeline Pankhurst
FÖRE - EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop
Storfurstinnan Elizaveta Romanovas tiaror
Storfurstinnan Elizaveta Romanova av Ryssland (1864-1918) var född prinsessan Elisabeth av Hessen-Rhein, dotter till storhertig Ludvig av Hessen-Rhein och hans hustru Alice, född prinsessa av England. 1884 gifte hon sig med storfurst Sergei av Ryssland, tsar Alexander III:s yngre bror och blev storfurstinna av Ryssland. Efter makens död 1905, han dog i ett terrordåd, blev hon nunna och gick i kloster. Hon mördades under ryska revolutionen 1918 tillsammans med andra medlemmar ur den Romanovska familjen. Storfurstinnan Elizaveta var även storasyster till kejsarinnan Alexandra av Ryssland, även hon mördad.
Under sina levnadsdagar som storfurstinna av Ryssland hann Elizaveta samla på sig ett antal dyrbara smycken och juveler. Här visas två av hennes vackra tiaror.
Jag tycker utan tvekan bäst om tiara nummer två. Jag tycker att det är otroligt vacker!
Vilken tiara tycker du bäst om?
Färgläggning: Agnes Moorehead
FÖRE - EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop.
Färgläggning: Beställning
Jag har färglagt denna bild åt Ida.
FÖRE - EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop
Spöket på Alexanderpalatset
Det finns rapporter om att kejsarinnan Alexandra Romanova, mördad tillsammans med sin make och barn vid 46-års ålder, om nätterna vandrar omkring i sitt förra hem, Alexanderpalatset i Tsarskoe Selo.
Idag ligger Alexanderpalatset övergivet, gömt i en skir grönska. Dess gula färg har flagnat, palatssjön är igenväxt och trädgårdsskulpturerna ligger krossade och splittrade på marken. Den föredetta palatsintendenten Anatoly Kuchumov har berättat hur han under sena kvällar och nätter känt en obehaglig närvaro i palatset och att han vid flera tillfällen skymtat en lång kvinna i medelåldern klädd i svart som genast försvunnit när han vänt sig om för att titta. Antoly Kuchumov är övertygad om att när turisterna och besökarna lämnar palatset och natten faller sig på, då vandrar kejsarinnan Alexandra omkring i palatset och letar efter det lyckliga slut som hon under sitt liv berövades.
Kejsarinnan Alexandra Romanova
Jag kan konstatera att jag inte kommer att hänga på Alexanderpalatset om nätterna. Om jag skulle få se en skymt av Alexandras spöke så skulle jag nog dö på fläcken.
Färgläggning: Beställning
Jag har färglagt denna bild åt Anna
FÖRE - EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop.
Test: Vilken storfurstinna är du?
På glintofgold.org kan man göra ett litet roligt test och få reda på vem av de fyra ryska storfurstinnorna Olga, Tatiana, Maria och Anastasia som man är mest lik. Klicka här eller på någon av bilderna för att komma till testet.
Jag är tydligen mest lik storfurstinnan Olga Nikolaievna. Vem blev du mest lik?
Färgläggning: Agnes Moorehead
FÖRE - EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop.
Färgläggning: Agnes Moorehead
FÖRE - EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop
Läsarfråga: Vem är den mystiske personen?
Läsarfråga:
Hej! Jag hittade en sida där man kunde se bilder ifrån Romanovs familjealbum, där såg jag något jag tyckte var lite kusligt.Det var nämligen en bild på Alexej som ligger i en säng och Alexandra sitter bredvid, sedan var det en till bild med Alexej i sängen, men samtidigt stod han bredvid! Då förstod jag att personen i sängen förmodligen inte var Alexej, därför undrar jag vem personen i sängen är?
Svar:
Hej! Du har helt rätt! Personen i sängen är mycket riktigt inte Aleksey, utan hans storasyster storfurstinnan Tatiana Nikolaievna. Under vårvintern 1913 drack hon förorenat vatten i St.Petersburg vilket resulterade i att hon drabbades av tyfoidfeber. Tyfoidfeber är en smittsam febersjukdom som orsakas av bakterien Salmonella typhii. I samband med sjukdomen började Tatiana att tappa hår och för att förhindra att hon skulle bli skallig valde man att klippa av hennes långa hår. Det är med andra ord alltså Tatiana och inte Aleksey som ligger i sängen.
Tatiana 1914 - fortfarande relativt korthårig. I officiella sammanhang bar hon en dyrbar peruk.
Quiz: Vad kan du om svenska slott?
Jag hittade ytterligare en roligt quiz på Svenska Dagbladets hemsida. Denna gång kan du testa hur mycket du kan om svenska slott. Quizet består av 10 frågor och endast 2% av de som gjort quizet har haft alla rätt. Klicka här för att komma till quizet.
Jag fich 8/10 rätt. Hur många rätt fick du?
Färgläggning: Katherine MacGregor
FÖRE - EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop.
Quiz: Vad kan du om ätten Bernadotte?
Hur många rätt fick du?
Antique Fashion Paper Dolls
Såhär står det på baksidan av häftet:
"This is one of the best-known and most popular of all newspaper doll sets. The two figures and thirty-eight fashionable costumes of the day appeared in the Herald's Sunday supplements during 1895 and 1896. The series provides a fashion guide to the period, with costumes reflecting many pastimes of stylish women. From bathing suits to tennis and yachting outfits to teagowns, opera cloaks, even wedding apparel, we can see the wardrobe of the well-dressed upper-class lady. The Boston Herland Ladies allow us a splendid glimpse of fashionable garments worn at the end of the nineteenth century and an historical sense of the activities enjoyed at that time."
Som ni förstår så har jag tillbringat ett x-antal timmar dräglandes över detta häfte. En fråga som alltid dyker upp i mitt huvud är: Varför envisas vi med att bära jeans när man kan bära något sånt här? I'll never know...
Vad tycker ni om detta?
Prinsessan Madeleine missar Nationaldagsfirandet. Rätt eller fel?
Färgläggning: Agnes Moorehead
FÖRE - EFTER
Henry VIII:s spöke
I hela mitt liv har jag varit livrädd för spöken men för att försöka bota min rädsla så sitter jag ibland och tittar på "spökbilder". Det brukar sluta med att jag får hjärtklappning, tänder alla lysen i närheten, sätter på tv och radio och ligger och skakar i ett hörn av rädsla. Jag börjar dock bli lite bättre på att hantera min rädsla - jag har lärt mig att skaka av mig den. Två bilder som jag har tittat på ganska många bilder sägs föreställa den engelske kungen Henry VIII:s spöke. Bilderna ser oerhört läskiga ochr riktiga ut, men självklart så kan man ifrågasätta om den är äkta. Antagligen är de inte det, men kanske - man kan ju aldrig säkert veta. Vad tror ni? Tror ni att dessa två bilder föreställer Henry VIII:s spöke?