Film från Nikolai II:s kröning skall digitaliseras

Det ukrainska företaget Kinotur har annonserat att de planerat att restaurera och digitalisera filmen av Nikolai II:s kröning från 1896.

Den filmades av Camille Cerf, en kameraman som var anställd av filmens pionjärer - bröderna Lumiere. När filmen var klar tog man den med sig och reste genom Europa för att visa den. Den visades för första gången i Paris den 24 juni 1896, och kort därefter i St.Petersburg.

Den 5 maj 1896 (enligt den gamla kalendern) skrev en Moskvatidning: "Bland de närvarande på Nikolai II:s kröning fanns korrespondenten Camille Cerf som sänts till Moskva av Louis Lumiere utrustad med en kamera som tar rörliga bilder. Den dokumenterade den pampiga processionen genom att bilderna fastnade på en specialtejp. Detta innebär att alla kan bevittna denna historiska händelse."

Filmen anses vara den första fullängdsfilmen som producerades i Ryssland. Idag är det enbart möjligt att se korta klipp från originalet, men efter restaureringen kommer filmen återigen att bli tillgänglig för allmänheten.