Artikel från "The Queen Magazine"

Den 2 juni 1883, några dagar efter tsar Alexander III och kejsarinnan Marie Feodorovnas kröning, publicerade den Londonbaserade tidskriften "The Queen, the Ladies' Newspaper" denna artikel:



Klänningen som kejsarinnan bar under kröningen den 27 maj i Moskva var en oöverträffad uppvisning av rikedom. Illustrationen ovan har vi hämtat från ett foto taget av M.Bergamasco i St.Petersburg. Klänning består av silvertyg och är utsmyckad med handsydd silverbrokad. Släpets längd är sex meter och det väger 30 kg. Klänningen skall ha kostat 1000 pund. Över klänningen bar kejsarinnan en mantel liknande den som hennes make, tsaren, bar. Den var i lila sammet med kanter i hermelinpäls och baksidan pryddes av ett storslaget broderi föreställande den kejserliga örnen. Alla de utsmyckningar som kejsarinnan bar är tyvärr för många för att vi skall kunna beskriva dem i detalj. Kronan som kejsarinnan bar på sitt nätta huvud var fantastisk! Den bestod av 54 enorma diamanter, 54 pärlor och en stor rubin och är värderad till 1 200 000 pund. 


Del 3: Den ryska hovdräkten

DEL 1 - DEL 2

Här kommer den tredje delen av min femton minuter långa presentation om den ryska hovdräkten. Observera att presentationen är på engelska. Enjoy!



     

(Klicka på bilderna för större storlek)


Färgläggning: Agnes Moorehead

FÖRE



EFTER


Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop.


Del 2: Den ryska hovdräkten

SE DEL ETT HÄR!

Här kommer del två av den femton minuter långa presentation om den kvinnliga ryska hovdräkten. Observera att presentationen är på engelska. Del tre kommer att dyka upp imorgon. Enjoy!




 


Ett brev från Alexandra till Maria

Jag tycker att det är lite småroligt att dyka in i tsarfamiljens privata sfär och läsa de brev som de skrev till varandra. Brevet nedan är skrivet av kejsarinnan Alexandra och tillägnat den näst yngsta dottern Maria Nikolaievna. Brevet är skrivet i december för exakt 100 år sedan.

Mitt kära barn,

Tack så hemskt mycket för ditt brev. Jag har länge sett att du är ledsen, men jag har inte velat fråga därför att man i allmänhet inte bör fråga om sådana saker. Det ledsamhet du känner beror utan tvekan på att du och dina systrar blivit tvungna att återvända till era lektioner (vilket är oundvikligt) efter en lång sommar fylld av roliga upptåg. Jag beklagar att jag alltid är sjuk och att jag inte kan göra livet glatt för er, mina stackars barn. Det är min stora sorg att jag inte har möjlighet att spendera mer tid med er - mer tid att läsa, stoja och leka tillsammans. Vi måste dock uthärda det! Han har sänt sitt kors för mig att bära. Jag vet att det är tråkigt att ha en invalidiserad mor, men det lär dig att vara kärleksfull och öm. Jag önskar bara att du ville uppföra dig lite bättre, på det sättet skulle du göra det lättare för mig och vara ett gott föredöme för dina yngre syskon.

Jag känner mycket väl till dina känslor för en viss person. Snälla, försök att inte tänka för mycket på honom. Du förstår säkert att andra människor kan uppfatta dina blickar och börja sprida fula ord om dig och honom. Du är en stor flicka nu, och du får absolut inte visa sådana känslor. Man måste alltid vara försiktig och hålla sina känslor inom sig. Jag vet att han ser på dig som en lillasyster och att han inte vill att du skall ha starka känslor för honom - ty han vet att en storfurstinna inte får ha känslor för en sådan som honom.

Jag kan tyvärr inte skriva mer min vän, jag är nämligen inte ensam. Var modig och tänk inte mer på honom. Det är inte bra att alltid gå omkring och känna sig ledsen. Hade jag varit frisk så hade jag försökt skriva någonting underhållande som kunde muntra upp dig, men jag kan tyvärr inte göra något åt den saken. Gud kommer att hjälpa dig och leda dig rätt. Lilla vän - tänk inte mer på honom!

Gud välsigne dig,
Mamma


Del 1: Den ryska hovdräkten

Här kommer del ett av en presentation om den kvinnliga ryska hovdräkten som jag höll för ett antal veckor sedan. Presentationen är totalt 15 minuter lång och uppdelad i fyra delar. I denna del, den första av de fyra, talar jag om den ryska hovdräktens två första stilperioder. Den andra delen av presentationen kommer att läggas upp imorgon. Observera att presentationen är på engelska. Enjoy!



    


Fantastisk rysk hovdräkt från förra sekelskiftet

Denna fantastiska klänning är en rysk hovdräkt från förra sekelskiftet. Tyvärr känner jag inte till mycket om denna klänning och kan därför bara redovisa mycket kortfattad om dess ursprung. Klänningen är designad av Madame Olga Bulbenkova och har burits av en hovdam. Den är sydd i sammet och siden är dekorerad med ädelstenar, silver- och guldbrokad. Det vackra släpet mäter hela 240 cm. Klänningen ägs idag av ryska staten och finns att beskåda på Eremitaget i St.Petersburg. Visst är den otroligt vacker?! 



Nobel 2010: Kronprinsessan Victorias kläder och smycken



Under gårdagens festligheter bar kronprinsessan Victoria en beige klänning i chiffong och sidencrêpe utsmyckad med palett- och pärlbroderier. Till detta bar hon Ståldiademet, poireörhängen och briljantcollier. Liksom sin mor hade hon även Serafimordens ljusblå band, ordenstecken och kraschan samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter. Ståldiadement är ett diadem som ursprungligen tillverkades för Drottning Hortense av Holland (1783-1837). Det nedre bandet har praktfulla infällda blommor. Över detta reser sig fem höga veteax som omges av eklöv och ekollon. Diademet präglas av färgspelet mellan stenarnas vithet och den gyllene metallen. I diademet finns dock inga diamanter och inte heller något guld. Det består av stål och förgylld mässing, två material som var högsta mode i början av 1800-talet 


Vad tycker du om kronprinsessan Victorias utstyrsel? Betygsätt den nedan:
    

Vad tycker du om Victorias kläder och smycken?

View Results
Create a Poll



Nobel 2010: Drottning Silvias klänning och smycken

                         

Kvällen till ära bär drottning Silvia en fantastiskt vacker smaragdgrön klänning i sidensatin med volangsläp och bolerojacka. Till detta bär hon det Leuchtenbergska safirgarnityret, serafimordens ljusblå band, ordenstecken och kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat av briljanter. Det Leuchtenbergska safirgarnityret som består av diadem, halsband, örhängen, brosch och hårnålar i diamanter och djupblå safirer kom till Sverige genom drottning Josefina (drottning 1844-1859) som ett arv från hennes mor, hertiginnan Augusta Amalia av Leuchtenberg. Garnityret är mycket typiskt för sin tid och tros ha tillverkats av Marie-Etienne Nitot som var verksam i Paris under senare delen av 1700-talet och tidigt 1800-tal.

Diademet med stiliserade palmettblad och lagerkransar som omfamnar de diamantinfattade safirerna är ledat i elva delar vilket för det mycket lätt att anpassa det efter bärarinnans särskilda önskemål. Som på många andra diadem är det möjligt att ta bort safirerna och ersätta dem med stora pärlor. Halsbandet består av fjorton rosetter med briljanter och safirer som åtskiljs av briljanter. Till detta fogas nio kläppar, hängen, med safirer och briljanter. Värt att notera är att de örhängen som drottning Silvia bär inte är original. De ursprungliga örhängena tros ha skänkts bort av drottning Victoria som sällan använde dem.

Vad tycker du om drottning Silvias utstyrsel? Betygsätt den nedan:

 


Onlineutställning: Drottningens nobelklänningar

På Nobelprisets hemsida kan man besöka en virtuell utställning som visar samtliga av de klänningar som drottning Silvia burit på Nobeldagen mellan åren 1976-2005. Klicka på bilden för att besöka utställningen.


Drottning Silvia har utmärkt smak och jag tycker om de flesta av hennes klänningar. Jag har dock valt ut den klänning som jag tycker allra bäst om och den som jag tycker sämst om. Den jag tycker är allra vackrast bar drottningen 2002. Det är en slank marinblå klänning i thailändskt silke utsmyckad med silverbrokad och detaljer och släp i chiffon. Orsaken till att jag tycker bäst om den klänningen är att jag älskar den blåa färgen och att den påminner mycket starkt om de ryska hovklänningarna. Den klänning som jag tycker allra minst om är den från 1985. Orsaken till detta är att jag aldrig varit särskilt förtjust i 80-talsmode, puffärmar och gult. Om jag skall vara ärlig så tycker jag att den är hemsk!

 


Besök utställningen och se ut den klänning som du tycker bäst om och den som du tycker sämst om. Skriv sedan gärna en kommentar och berätta vad du kom fram till.


Nobeldagen

Då var en av årets absoluta högtidsdagar här: Nobeldagen! Nedan har jag konstruerat ett litet schema så att ni kan planera er dag utifrån sändingarna (det har jag gjort - hehe).

12.50 - 14.20: Fredprisutdelningen i Rådhuset i Oslo (SVT1)
16.25 - 17.55: Prisutdelning i Konserthuset i Stockholm (SVT1)
18.50 - 23.30: Nobelbanketten(SVT1 & SVT2)

Jag kommer att uppdatera frekvent under dagen och jag kommer även att twittra (precis som jag gjorde under den kungliga bröllopet). Klicka här eller på den lilla bilden nedan för att följa mig på twitter.




Kejserlig diamantbrosch

Denna vackra brosch i guld och silver utsmyckad med en framträdande blå diamant och flertalet vita tillhörde en gång i tiden kejsarinnan Maria Feodorovna (tsar Paul I:s hustru). Den fantastiska havsblåa diamanten på 7.6 karat tros komma från samma ursprungssten (Le Tavernier) som den erkända och betydligt större Hoppdiamaten. Efter Maria Feodorovnas död hamnade den i hennes svärdotter Alexandra Feodorovnas (Nikolai I:s hustru) ägo. Vid Alexandras död, 1860, donerades den till den ryska diamantfonden där den fortfarande finns.





Kaiserin Sissis cape i hermelinpäls

Kejsarinnan Sissi av Österrike var en mycket fashionabel dam och i hennes stora garderob rymdes det självklart en vacker cape i hermelinpäls med matchande muff. Hermelinpäls har sedan urminnes dagar varit en symbol för rikedom och makt, trots att det fanns och fortfarande finns andra typer av päls som var/är dyrbarare. Pälsens vita färg sägs symbolisera renhet och dygd medan de svarta svansarna enbart är där för att utsöndra en känsla av exklusivitet. Kejsarinnan Sissis hermelinpäls och muff finns att beskåda på Schloß Schönbrunn i det underbart vackra Wien.



Läsarfråga

Fråga:

Hej!
Har blivit litet tänd på denne skrämmande,fascinerande man vid namn Rasputin. Har Du tips på någon bra biografi om mannen med den intensiva blicken?

Svar:

Hej! Jag rekommenderar To kill Rasputin: The Life and Death of Grigori Rasputin av Andrew Cook eller biografin Rasputin skriven av Henri Troyat.


Kejsarinnan Marie Feodorovnas kröningsklänning

Bilden nedan visar den klänning som kejsarinnan Marie Feodorovna (Nikolai II:s mamma) bar då hon och hennes man, tsar Alexander III, kröntes till kejsarinna respektive kejsare av Heliga Ryssland. Klänning är tillverkad i ett silverfärgat sidentyg och är utsmyckad med silverbrokad och tusentals små pärlor. Denna typ av klänning tillverkades ofta i två eller tre delar där underdelen (kjolen) inte satt fast med överdelen. Klänningarna var otroligt tunga (totalt cirka 15 kg) och det var inte ovanligt att bärarens axlar och skuldror var täckta av blåmärken orsakade av det tunga släpet. Marie Feodorovnas klänning nedan designades av madame Olga Bulbenkova i St.Petersburg och syddes upp av nunnor vid Ivanovklostret i Moskva.  Den guldfärgade manteln med hermelinpäls i bakgrunden bars av Marie Feodorovnas sonhustru, kejsarínnan Alexandra, vid dennas kröning 1896. Manteln sägs väga hela 13 kg!




Det viktorianska modet under 1850- och 1860-talet

Under mitten av det tjusiga 1800-talet var kvinnan en vision av elegans och grace. De var klädda i vackra klänningar, rikligt dekorerade med spets, rosetter, volanger, fransar, rysch och annat passande krimskrams. Den modemedvetna viktorianska damen skapade sitt eleganta utseende med en mystisk kombination av det ”obekväma och opraktiska ” tillsammans med det ”överdådiga och dekorativa”. De bar flera tunga underkjolar, lager av vita underkläder med brodyr, tajta korsetter och krinoliner av stål och valben som skickligt gömdes under vackra överklänningar, hattar, handskar, parasoller, kragar och solfjädrar. Slutresultatet utstrålade elegans och behag med en illusion av lätthet och komfort.

                                 
På fötterna bar man utomhus ofta mjuka stövlar med sidospets och liten klack, medan man inomhus bar skor eller tofflor med platt sula. De vita skorna nedan är tillverkade i Philadelphia, USA. På huvudet var det vanligt att bära en färgglad bahytt dekorerade med spets, sidenband och blommor. Bahytten nedan är en brun i siden utsmyckad med lila sidenband och blommor i gult och rött.



Under mitten av 1800-talet var det omåttligt populärt att bära ett parasoll som skydd mot solen under promenader och utflykter. Parasollerna var ofta gjorda i siden och dekorerade med tofsar, frans och spets. Parasollet nedan är ett typiskt exemplar från denna era. Den fashionabla viktorianska kvinnan bar även en liten påsväska gjord av siden och klädd i färgglada pärlor. Väskan nedan är ett exklusivt exemplar från Frankrike.

                                                                                       Källa: Victoriana.com


Prinsessan Madeleine skippar Nobelfesten

Idag rapporterar Aftonbladet om att prinsessan Madeleine väljer att skippa Nobelfesten till förmån för sitt arbete i New York. Hovets presschef, Nina Eldh, förklarar prinsessan Madeleines frånvaro på detta sätt: – Hon arbetar i New York och kan inte hålla på och åka fram och tillbaka. Hon ska stanna där fram till jul.
Vad är er åsikt om detta? För egen del är jag ganska irriterad och besviken över prinsessan bristande engagemang. Detta är inte det första som hon har valt att utebli från ett evenemang som hon borde närvara vid. Vi får istället glädja oss åt det faktum att prins Daniel för första gången kommer att närvara. Vad tycker ni? Tycker ni att det är rätt eller fel av Madeleine att skippa Nobelfesten? Rösta nedan:



webvoter-omröstning
Är det rätt av Madde att skippa Nobelfesten?

Ja
Nej

Se resultat