Prinsessan Victoria Melita av Sachsen-Coburg-Gotha

Prinsessan Victoria Melita föddes den 25 november 1876 på San Antonio-palatset på Malta. Hennes far var drottning Victorias son, hertigen av Edinburgh prins Alfred och hennes mor var storfurstinnan Maria Alexandrovna av Ryssland. Victoria Melita växte upp tillsammans med sina fyra syskon i England och på Malta där hennes far var övervefälhavare över Englands medelhavska flotta. Som barn hade Victoria Melita ett svårt temperament - hon var blyg, allvarlig och mycket känslig.

När Victoria Melita var 13 år gammal ärvde hennes far titeln som storhertig över det tyska hertigdömet Sachsen-Coburg-Gotha och familjen flyttade till Coburg. 1891 reste Victoria Melita till Ryssland tillsammans med sin mor för att närvara på sin ingifta mosters begravning. Där träffade hon sin kusin storfurst Kirill Vladimirovich för första gången och de två förälskade sig i varandra. De fick dock ej tillåtelse att gifta sig på grund av att den rysk-ortodoxa kyrkan förbjöd äktenskap mellan två så nära släktingar. Istället föreslog drottning Victoria att Victoria Melita skulle äkta sin tyska kusin, storhertig Ernest Louis av Hessen-Rhein. Trots att båda parter motsatte sig äktenskap gav de vika för familjens påtryckningar och gifte sig den 9 april 1894 i Coburg. Det var även vid detta tillfälle som den framtide tsar Nikolai II förlovade sig med sin framtida hustru, prinsessan Alix av Hessen-Rhein. 

Foto taget i samband med bröllopet 1894. 
Övre raden från vänster: den ryske arvprinsen Nikolai Romanov, prinsessan Alix av Hessen-Rhein (senare kejsarinnan Alexandra av Ryssland), prinsessan Victoria Mountbatten och storhertig Ernest Louis. 
Nedre raden från vänster: prinsessan Irene av Preussen, storfurstinnan Ella av Ryssland, Victoria Melita och storfurst Sergei av Ryssland.

                  

Victoria Melita och Ernest Louis' äktenskap blev en olycklig historia. Victoria Melita misskötte sina plikter som storhertiginna av Hessen-Rhein och makarna rök ofta ihop i våldsamma bråk. 1897 påträffade Victoria Melita sin make tillsammans med en manlig medlem ur tjänstestaben och hon krävde genast skilsmässa. Drottning Victoria beviljade dem dock ingen skilsmässa med den uttalade omsorgen om parets gemensamma dotter, den då två år gamla Elisabeth. Fyra år senare (1901) dog drottning Victoria och paret kunde äntligen ta ut skilsmässa. Victoria Melita flyttade till sin mor i Coburg med delad vårdnad om dottern. Två år senare dog Elisabeth i tyfoidfeber.

1905 gifte Victoria Melita om sig med sin gamla tonårskärlek storfurst Kirill trots att den rysk-ortodoxa kyrkan förbjöd det och att tsaren ej gett dem tillåtelse att gifta sig. Tsaren svarade på detta genom att beröva Kirill hans underhåll, avskeda honom ur den ryska flottan och skicka honom i exil. Paret slog sig därför ner i Paris där de levde på underhåll från sina föräldrar. Några år senare fick Kirill tillåtelse att återvända till Ryssland och återvände tillsammans med sin hustru som trea i successionsordningen. Vid ankomsten till Ryssland fick Victoria Melita titeln storfurstinna av Ryssland. 

                                  Victoria Melita iklädd rysk hovdräkt. Fotot är från 1913.
                                            

Victoria Melita passade bra in i det ryska sällskapslivet och hon gjorde sig känd som en av den ryska societetens främsta värdinnor. Vid första världskrigets utbrott 1914 utbildade hon sig till sjuksköterska och beundrades för sitt hängivna och modiga arbete vid den polska fronten. Under denna tid var Victoria Melita och Kirills förhållande till kejsarparet Nikolai och Alexandra (Alix av Hessen-Rhein) minst sagt ansträngt och under vintern 1916-1917 ingick de i den grupp Romanovska familjemedlemmar som ville se tsar Nikolai avsatt och kejsarinnan Alexandra mördad för att rädda den ryska monarkin.

Vid den ryska revolutionens utbrott flydde Victoria Melitta till Finland där hon och hennes familj levde under ansträngda förhållanden i två års tid. 1919 lämnade de Finland för att slutligen slå sig ner i Saint-Briac i Frankrike. Här utnämnde Kirill sig själv till tsar av Ryssland, en utnämning som möttes med kritik från alla världens hörn. I Saint-Briac levde Victoria Melita och Kirill ett behagligt liv. De arrangerade i picknickar, gjorde utflykter och deltog i det glada samhällslivet. 1933 fick dock Victoria Melita sitt hjärta krossat efter att hon kommit på sin make med att vara otrogen. Med omtanke om parets tre gemensamma barn tog hon inte ut skilsmässa, men hon kunde aldrig förlåta sin make. Efter att ha närvarat vid sitt femte barnbarns dop drabbades Victoria Melita av en stroke och dog den 1 mars 1936, 59 år gammal. Efter hennes död skrev Victoria Melitas äldre syster såhär som sin syster:

"The whole thing was tragic beyond imagination, a tragic end to a tragic life. She carried tragedy within her – she had tragic eyes – always – even as a little girl – but we loved her enormously, there was something mighty about her – she was our Conscience."

                                1935: Victoria Melita och Kirill tillsammans med sina två yngsta barn.

 


Färgläggning: Drottning Alexandra av England

FÖRE - EFTER


 

Bilden är i original svartvit och färglagd av mig photoshop.


Tsarens Rolls-Royce är till salu!

Nu kan du köpa tsar Nikolai II:s purpurfärgade Rolls-Royce från 1914. Bilen har ingått i den förmögne amerikanske bilsamlaren John Ringlings stora samling och säljs nu för det "nätta" priset av 5.1 miljoner euro. Hade jag haft 5.1 miljoner euro undanstoppade så hade jag slagit till - vad kan liksom vara häftigare än att komma framsusande i den ryska tsarens lila Rolls-Royce?


De ungdomliga systrarna

Observera: I detta inlägg kommer jag att dela med mig av information som inte är baserad på fakta utan på  rykten och spekulationer som flanerade under det tidiga 1900-talet. Jag ber er därför ha i åtanke att det som teorier som presenteras i detta inlägg inte nödvändigtvis stämmer överens med verkligheten. 

Änkekejsarinnan Marie Feodorovna av Ryssland och hennes äldre syster drottning Alexandra av England var vida kända för sin skönhet och ungdomliga yttren ända upp i 60- och 70-årsåldern. Systrarna var mycket medvetna om sin egen skönhet och var nästintill besatta av att behålla sina ungdomliga drag. Kejsarinnan Marie skall efter att hennes son blivit krönt till tsar ha sagt:

"Bredvid en ung tsar måste där stå en ung mor"

Systrarnas ungdomliga utseenden väckte stor uppmärksamhet och bland societeten skvallrades det ivrigt om vad som låg bakom dem. En teori som presenterades var att de två systrarna rest till Paris och genomgått en tidig form av plastikkirurgi. En annan teori hävdade att systrarna använde sig av ett gammalt beprövat skönhetsknep som bestod av att man applicerade färskt fiskskinn på huden som man sedan lät torka och sminka över. Andra hävdade att systrarna lät få håret närmast ansiktet hårt flätat så att de hårda flätorna stramade upp ansiktet. Ett annat rykte föreslog att de bar varsinn tunn guldkedja tajt åtdragen under hakan så att käklinjen förbättrades och blev mer smickrande.

Om dessa rykten är sanna eller ej kan jag svara på, något som jag däremot kan svara på är att systrarna under den senare delen av sina liv använde ofantliga mängder smink och bar slöjor för att se ungdomliga ut. En societetsdam skall ha hävdat att drottning Alexandra bar så mycket smink att hennes ansikte såg ut som emalj och en man skall ha sagt "när änkekejsarinnan Marie Feodorovna log så sprack hennes smink". Man bör heller inte bortse från att en av orsakerna till varför de såg så unga ut på de officiella porträtten och vykorten berodde på att dessa bilder var hårt retuscherade. En annan förklaring kan vara att de helt enkelt hade bra gener.


Änkekejsarinnan Marie Feodorovna och drottning Alexandra, 61 respektive 64 år gamla



Storfurstinnan Maria Pavlovna av Ryssland (Mecklenburg-Schwerin)

För några veckor sedan köpte jag boken Hidden Treasures of the Romanovs som berättar historien om hur storfurstinnan Maria Pavlovnas enorma juvelskatt smugglades ut ur Ryssland under och efter revolutionen. Eftersom jag enbart nämnt Maria Pavlovna i ett enda inlägg tidigare så tar jag tillfället i akt att berätta lite om henne. 

(Maria Pavlovna iklädd rysk hovdräkt och den berömda Vladimirtiaran som idag ägs av drottning Elizabeth II av England)
 

Storfurstinnan Maria "Miechen" Pavlovna föddes den 14 maj 1854 som hertiginnan Marie Alexandrine Elisabeth Eleonore av Mecklenburg-Schwerin. Hennes far var storhertig Frederick Frances II av Mecklenburg-Schwerin och hennes mor prinsessan Augusta av Reuss-Köstritz. Maria Pavlovna växte upp tillsammans med sina sex helsyskon och senare sina fem halvsyskon (efter moderns död 1862 gifte fadern om sig både en och två gånger).

Maria förlovade sig vid mycket tidig ålder men bröt förlovningen då hon 1871 träffade storfurst Vladimir av Ryssland, en av tsar Alexander II:s söner. De förlovade sig, men det tog hela tre år innan de fick tillåtelse att gifta sig. Maria Pavlovna var nämligen en övertygad lutheran och vägrade konvertera till den rysk-ortodoxa kyrkan. Paret bosatte sig på Vladimirpalatset, det sista av de kejserliga palatsen att byggas i St.Petersburg. Där gjorde sig hon känd som en av landets absolut främsta societetsdamer och människor refererade till henne som "den störtsta storfurstinnan". Det talades om att hon med sina tillställningar i Vladimirpalatset försökte överglänsa det kejserliga hovet.

Enligt uppgifter skall Maria Pavlovna tyckt mycket illa om tsar Nikolai II och hans hustru Alexandra och skall ha försökt skapat ett alternativt hov omkring sig. Det ryktades till och med att hon och hennes söner under vintern 1916-1917 skall ha planerat en statskupp till förmån för den då äldste sonen Kirill. De skall ha presenterat denna idé för dumapresidenten Mikhail Radzianko med tillägget att kejsarinnan Alexandras död var nödvändig för att statskuppen skulle lyckas.

I samband med den ryska revolutionen 1917 lämnade Maria Pavlovna Ryssland via Kaukasus där hon förestod ett krigssjukhus. Där stannade hon kvar ett längre i hopp om att kunna installera Kirill på tronen, men då bolsjevikerna närmade sig flydde hon via en fiskebåt till Anapa. Där blev hon kvar till 1920 innan det stod klart att bolsjevikerna skulle vinna det ryska inbördeskriget. Tillsammans med sin son Andrej, dennes sambo Matilda Kjesinskaja (föredetta primaballerina och tsar Nikolai II:s älskarinna under det tidiga 1890-talet) och deras gemensamme son lämnade hon landet för Venedig. Hon kom slutgiltligen att slå sig ner i Frankrike där hon dog, 66 år gammal, den 6 september 1920. Hon och makes Vladimir fick tillsammans fem barn - fyra söner och en dotter. Maria Pavlovna var den sista ur den kejserliga familjen att lämna Ryssland och den första att dö i exil. 

Klicka här för att läsa ett tidigare inlägg om storfurstinnan Maria Pavlovna och här för att köpa boken Hidden Treasures of the Romanovs.


Färgläggning: May of Teck (drottning Mary av England)

FÖRE - EFTER

Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop.


Drottningarna & jag

För ungefär en vecka sedan besökte jag Madame Tassauds tillsammans med mina kusiner. Medan kusinerna fotograferade sig tillsammans med Lady Gaga, David Beckham och Amy Winehouse passade jag på att socialisera lite med drottning Victoria och drottning Elizabeth.




Ny bok: The Russian Court at Sea

Titel: The Russian Court at Sea
Författare: Frances Welch
Pris: Cirka 150 kronor

Den engelska författaren Frances Welch som många gånger tidigare skrivet böcker som behandlar familjen Romanov har nu gett ut ytterligare en bok: The Russian Court at Sea. Boken beskriver de överlevande familjemedlemmarnas flykt från Yalta ombord på den engelska skeppet HMS Marlborough. Ombord på skeppet fanns bland annat änkekejsarinnan Maria Feodorovna, tsarens yngre syster Xenia och Felix Yusupov (mannen som mördade Rasputin - gift med prinsessan Irina Romanova). Boken finns att köpa i varje välsorterad bokhandel samt på internet. Boken kostar cirka 150 kronor och kan köpas här
.

 


Fantastisk klänning från 1770-talet

Denna underbara klänning från 1770-talets fashionabla Frankrike är sydd i elfenbenfärgad sidenbrokad från Lyon och utsmyckad med ett blommönster i chenille. Klänningen är typisk för sin tid och även om dekorationerna är en smula överdrivna lyckas de harmonisera vackert med varandra. Sidenbrokaden tillverkades i Lyon och var av mycket hög kvalitet. Spetsen som pryder denna klänning är mycket ömtålig och därför har den nålats på i efterhand - detta bidrar till att ge klänningen ett tredimensionellt intryck. Klänningen finns att se på The Kyoto Fashion Institute.



Betygsätt klänningen

View Results
Create a Poll