Var Anna Andersson Anastasia?

Jag har länge undrat om Anna Andersson verkligen var den hon utgav sig för att vara. Var hon verkligen Anastasia Nikolajevna Romanova, storhertiginna av Ryssland och yngsta dotter till tsar Nikolai II? Det finns mycket som talar för hennes sak, men också mycket som talar emot. Hon kunde t.ex inte tala ryska, även om vissa hävdat att i sömnen talade Anna perfekt överklassryska. 1994 gjordes ett DNA prov där det konstaterades att Anna inte var en Romanov, utan en polsk fabriksarbeterska. Men då jag läser det som står nedan så har jag svårt att få ihop det. Hur kan denna polska fabriksarbeterska ha så mycket gemensamt med storhertiginnan Anastasia?

YTTRE LIKHETER På flera ställen hade Anna ärr efter treeggade ryska bajonetter och ovanför höger öga fanns ett ärr efter en snuddande kula. En skallröntgen avslöjade att hon utsatts för kraftiga slag, troligen av gevärskolvar. Antropologer jämförde fotografier på den historiska Anastasia och Anna - inget tvivel, det var samma person. En öronjämförelse från fotografier gjordes så sent som 1994. Örats utformning är lika inviduell som ett fingeravtryck. Man uppnådde samma resultat. Anna Andersson och Anastasia var identiska. De hade samma typ av missbildingar på fötterna, värst påhöger stprtå. Anastasia hade haft ett födelsemärke på ena axeln som brändes bort för att inte synas då hon bar balklänning. Ett litet vitt ärr blev kvar, vilket också återfanns hos Anna. Anastasias pek-, lång- och ringfingrar var lika långa, precis som på Anna. Dessutom fanns ett ärr på vänstra handens långfinger sedan en betjänt råkat klämma den i en vagnsdörr. Även det återfanns hos Anna En känd handstilsexpert bekräftade att inte ens enäggstvillingar hade så många likheter i handstilen som Anastasia och Anna hade.

image113

Detta gör mig lite stolt

In June 1908 the Imperial Family went on a State visit to Stockholm. The visit was one of those that the Empress most enjoyed. She liked the Queen, was interested to see her niece in her new home, and glad to meet one of her English cousins again, the Crown Princess Margaret (a daughter of the Duke of Connaught). A shadow was cast on their stay by an attempt made at the time on the life of a prominent Swedish General. It was whispered that there were plots against the Emperor, and that this attempt was connected with them. For a whole day the Imperial Family were asked to remain on their yacht, the Swedish Royalties visiting them on board. However, this scare passed, and the Empress always looked back with pleasure to her stay in Sweden.

Doktor i filosofi?

Jag har fått reda på två saker om Alix Romanov som jag inte tidigare visste. Enligt Alexander Palace så var Alix doktor i filosofi och hennes favoritbok var: "Home Management or ideal family life". Stackars Alix. Jag tror inte att bli ihjälskjuten i en källare tillsammans med familjen rekommenderades i den boken.

Alix, 1887
image109

Alix eller Ella?

Storhertiginnan Elizabeth "Ella" Romanova av Ryssland och kejsarinnan Alexandra "Alix" Romanova av Ryssland var syskon och från början tyska prinsessor. Ella gifte sig med Sergej blablabla Romanov, vilken var Nikolais farbror. Några år senare gifte sig Alix och Nikolai och då blev alltså Ella både Nikolais svägerska och faster? Hjälp, det här är komplicerat. Illa är också att de tvp systrarna är så lika så att det knappt går att se vem som är vem.

Ella är enligt allmän mening den vackrare av de två, och åldrades med en skönhet som Alix ej gjorde. Alix var kanske vackrare än Ella i ungdomen, men vi vet alla att det gick utför med åren.

Varför har jag då tagit upp detta ämne? Jag vet inte. Jag läste lite på Alexander Palace Forum och så tittade jag på  bilder där fans inte vet vem som är vem. Jag skall lägga upp två foton av systrarna så att ni själva får beskåda deras likhet. Första bilden föreställer Alix, den andra Ella.

Okej, jag hittade ingen bra bild, så det fick bli den här från 1895. Alix står till höger och Ella till vänster. På fotot så är Alix 23 år gammal och Ella 31 år gammal. Den lille mannen är som ni alla vet Nikolai, och han fick sitta ner eftersom han var kortare än både Ella och Alix som både var över 1,70.

 
image92