Viktorianskt hårmode (1867)Drottning Victoria av Englands underkjol

Denna krämfärgade underkjol i ylle och bomull tillhörde en gång i tiden drottning Victoria av England. Den är från 1890-talet. Den är dekorerad med fyra rader olika broderier. En rad broderade rosor, en rad broderade tistlar, en rad broderade vitklöver och en rad med drottning Victorias monogram. Drottning Victoria var under den senare delen av sitt liv en aning överviktig (för att uttrycka det på en milt sätt) och midjemåttet på denna underkjol uppgår till 115 cm. 

 


Den kejserliga yachten Standart och historien om när den gick på grund.

Jag skall snart berätta om när den kejserliga yachten Standart gick på grund, men först skall jag berätta lite om själva båten. Den kejserliga yachten Standart var en 128 meter lång yacht (vilket gjorde den till den största privatägda båten) som byggdes på den danska skeppsvarvet Burmeiser & Wein. Den första modellen av skeppet stod klar 1894, ett år efter beställningen. Modellen fick dock göras om efter att den sjösatts och genast sjunkit. Den slutgiltiga båten stod klar 1896, två år efter tsar Alexander III som 1893 beställde båten dött. Båten tillföll istället Alexander III:s son Nikolai II och hans familj.


                     


Standart var utrustad med all tänkbar lyx. Väggarna var gjorda av den finaste mahogny och dyrbara kristallkronor gnistrande i taken. Tsarfamiljens "privata del" av båten bestod av fyra sovrum, tre påklädningsrum, ett rökrum, ett vilorum, två salonger och tre toaletter. Nikolai II höll ofta möten med sina ministrar i den stora matsalen som rymde 40 personer. Tsarfamiljen spenderade cirka två veckor per år ombord på båten där de seglade längs den finska kusten. Under sommarseglatsen 1914 nåddes de av den upprörande nyheten att Franz Ferdinand och hans hustru skjutits till döds i Sarajevo. Första världskriget var ett faktum! Standart lades i hamn och där låg den ända tills 1939 då den användes i andra världskriget för att sedan skrotas.

                     

När ni nu känner till lite om själva båten så skall jag berätta om när båten gick på grund. Den 20 augusti 1907 seglade tsarfamiljen längs den finska kusten. Allt var stilla och tyst, men plötsligt skakade båten till  och saker föll och människor ramlade omkull. Standart hade gått på grund och börjat ta in vatten. Till en början uppstod det hysteri på båten. Arvprinsen Aleksey kunde ej hittas. Efter några minuter hade man dock hittat honom och Derevenko, Alekseys "companion" lyfte upp honom i famnen. Den höga alarmed ljöd och de vattentäta skotten stängdes. Fotografen Hahn, som hade sitt mörkerrum vid ett av de vattentäta skotten, hann precis rädda sig från att bli instängd. Båten hade kraftig slagsida och besättning förstod att det var farligt för den kejserliga familjen att stanna ombord. En livbåt sattes i vattnet och de fem barnen däri. Tsaren och kejsarinnan stannade ombord. Tsaren höll koll på vattennivån medan kejsarinnan rusade omkring i den privata delen av skeppet och försökte få med sig så mycket smycken, dyrbara ikoner och andra personliga och dyrbara saker som möjligt. Efter en stund lämnade även tsaren och kejsarinnan skeppet och de transporterades till den närliggande finska yachten Eyleken. Tack vare de vattentäta skotten höll sig Standart flytande och kunde sedan transporteras till land där den lagades.


Kejsarinnan Sissis rubinsmycken

 

        


Tyvärr känner jag inte till speciellt mycket om detta set. Jag vet att det består av rubiner, guld och pärlor. Själva grunden i halsbandet är i svart sammet. Ganska få av kejsarinnan Sissis smycken finns att tillgå idag. Detta beror på att hon sålde och gav bort alla sina smycken efter sonen Rudolfs tragiska död. Han begick självmord tillsammans med sin älskarinna i Mayerling 1889.


Visste ni...?

Visste ni att det var den nu avlidna skådespelerskan Margaretha Krook (1925-2001) som lärde kronprinsessan Victoria att hålla tal? Det visste inte jag! Jag fick reda på det igår när jag samtalade med min granne ute på trappen. Margarethe Krook tillhör en av mina absoluta favoritskådespelerskor så jag blev mycket glatt överraskad!
Ett brev från Anastasia

Jag sitter här i sommarstugan, uppkrupen i soffan och läser brev skrivna av medlemmar ur den sista ryska tsarfamiljen. Just nu läser jag brev skrivna 1913 och jag skrattar högt åt ett brev skrivet av Anastasia - ett brev som jag absolut måste publicera! Brevet skrevs den 8 maj 1913 av storfurstinnan Anastasia Nikolaievna och skickades till hennes far, tsar Nikolai II, som för tillfället var bortrest. Brevet är översatt från engelska till svenska av mig.

Kära pappa!
Jag vill att du ska komma hem! Min mattelektion har precis slutat. Jag tycker att jag gjorde ganska bra ifrån mig. Vi skall snart till sjuksköterskeskolan. Jag är på mycket bra humör! Det regnar idag och det är ganska mulet. Jag sitter i Tatianas rum och Tatiana och Olga är här. Jag försöker att föda upp maskar men Olga säger att de stinker - det är inte sant! När du kommer hem så kommer jag att bada i ditt badkar! Jag hoppas att du inte har glömt den lilla historien som jag berättade för dig under vår promenad?!
Jag sitter och petar mig i näsan. Olga försökte slå mig men jag lyckades klara mig undan hennes hand. När du kommer hem så kommer jag att möta dig på stationen. Var glad och frisk!
Jag kramar ditt ansikte och din hand!

AnastasiaKejsarinnan Sissis sommarklänning

Denna vackra sommarklänning tillhörde en gång i tiden Österrikes sista kejsarinna, den legendariska kejsarinnan Sissi (Elisabeth) som mördades 62 år gammal 1898. Denna klänning är daterad till mitten av 1880-talet och är av ljusbeigt chiffongtyg med pastellfärgade sidenband. Den består av tre delar, ett "liv", en överdel med krage och puffärmar och en underdel som utgör själva kjolen. Klänningen är rikt utsmyckad med broderier varav en föreställer det kejserliga vapnet. Det finns även en annat broderi som föreställer en delfin - något som fanns broderat på nästan alla av kejsarinnans klänningar. Valet av en delfin som symbol tros bero på kejsarinnans kärlek för havet, grekisk filosofi och grekisk mytologi samt hennes intresse för spiritualism. Klänningen finns utställd på slottet Schönbrunn i Wien från och med den 30 juli 2010. Visst är det vacker?!


Kronovalls slott!

Nu skall jag till Kronovalls slott och äta mat! Perfekt! :DFilmtips: Романовы. Венценосная семья (The Romanovs: An Imperial Family)

Романовы. Венценосная семья är en ryskproducerad film från 2000. Filmen följer den sista tsarfamiljens sista år livet - från det att tsar Nikolai II abdikerar tills det att familjen mördas i Ekaterinburg 1918. Enligt min åsikt är det här den absolut bästa och mest historiskt korrekta filmen om den sista tsarfamiljen. Sceneriet är nästintill perfekt och skådespelarna är mycket bra (det är dock synd att man inte behöll Lynda Bellinghams, som spelar Alexandra, engelska repliker utan valde att dubba hennes repliker till ryska). Filmen har vunnit flera priser och blivit mycket populär bland historiker och "Romanovfans".
Filmen är på ryska men den finns att se på flera ställen med engelsk text.
Klicka här för att se den på youtube eller här för att ladda ner filmen.

Del ett av filmen med engelsk text kan ses nedan:Madame Scandaleuse presenterar finaste respektive fulaste kungliga förlovningsringen!

Efter nästan två veckors intensivt röstande är resultatet här! Vi vet nu vilken ring som av er har blivit utsedd till den vackraste kungliga förlovningsringen och vilken ring som har blivit utsedd till den absolut fulaste.

DEN VACKRASTE KUNGLIGA FÖRLOVNINGSRINGEN TILLHÖR:
DROTTNING ELIZABETH II AV ENGLAND (26% av rösterna)På andra plats kom Prinsessan Nathalie av Sayn-Wittgenstein-Berleburg (19%) och på tredje plats Autumn Kelly (16%).
 

DEN FULASTE KUNGLIGA FÖRLOVNINGSRINGEN TILLHÖR:
CAMILLA PARKER-BOWLES, PRINSESSAN AV WALES
(46% av rösterna)


På andra plats kom prinsessan Märta-Louise av Norge (28%) och på tredje plats Lady Victoria Spencer (7%).
 


STORT TACK TILL ALLA SOM RÖSTAT!

Emma
- Elin Gabriella - Sara - Julia - eммa ѕvaнn ♥ Foto - Sandra - Johanna - Lizette - Steph - Linnea - Cherie Mårtensson - En blogg om mitt liv - Daniella - Leia ♥ - Diana - Bia - Sara - Roxanna - Linnea - Fröken Jonasson - Amanda - Andrea - Louise - Jessica - Sabina - Emma [Hockey-Foto-Twilight] - Cia - Olivia - Caroline - identity - Julia - Mizca - Jessika - Malin - Q r i s t a a l l ♥ - Zoofie - linneagrahn - Sandra - Amanda - Elin - Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan - alva. - Madde - Hanna - beciell - En humoristisk vardagsblogg - Matilda - tess - Johanna - moa - rono - Madde H - Sanna - Susanna - Matilda - Emmy - Karrow - Jennifer - Janina - My - alexandra - Amalia - Melanie - angelicato - Emmy - FRIDA HJÄRTA KEVIN - Åsa - Matina - Jessica - Jenny - RORA.SE - Sara - Ensamstående mamma - NETTAN! - Sandra - ladymuffin:) - Emma - Jenny - who the fuck is - Alexandra - Hanna Linea Jönsson - Erika - Emma - klia - Diimans - siri skywalker - anna - truejenny - Evelinn - ESTHER - Fröken C - Anna - Veronica - Emeli - Charlene - Sandra - PHOTOLENS - Karolina den Fina - Loova - FRIDALARSSON!:D - Claudia - Josefine - robin hood - munin - Ida - FLOOSAN - emma - onlyea.blogg.se - Linnea - jenny - tjejen - Marielle - Thessie - desiree! - Emelie - EQUILINE - amanda:) - Madeleine -


Delfinal 2: Vilken kunglig förlovningsring är finast?

På ett forum som jag är aktiv på pågår en omröstning om vilken kunglig förlovningsring som är den vackraste och vilken som är den fulaste. Ni har under åtta omgångar fått rösta på den ring ni tycker är finast respektive fulast. Nu har det blivit dags för andra och sista delfinalen. I denna omgång har jag samlat de ringar som i respektive omgång blivit utsedda till de finaste. Du skall nu rösta på den av de åtta som du tycker är allra finast. Alla som röstar kommer att bli länkade i sammanställningen! Sätt igång att rösta!

                                                         Nummer 1: Lady Sarah ChattoNummer 2: Grace Kelly, furstinna av Monaco


Nummer 3: Kronprinsessan Victoria av Sverige


Nummer 4: Prinsessan Maxima av Nederländerna


Nummer 5: Prinsessan Nathalie av Sayn-Wittgenstein-Berleburg (född prinsessa av Danmark)


Nummer 6: Drottning Elizabeth av England


Nummer 7: Autumn Kelly, förlovad med prinsessan Anne av Englands son


Nummer 8: Prinsessan Letizia av Asturias (kronprinsessa av Spanien)


Rösta på den ring som du tycker är FINAST!
Alla som röstar blir länkade i sammanställningen!


Kejsarinnan Sissi av Österrikes klänningar

Nu publicerar jag ytterligare två av kejsarinna Sissi av Österrikes fantastiska klänningar. Den första klänningen är från omkring 1855-1870 medan den andra är från 1880-talet. Kejsarinnan Sissi föddes som prinsessan Elisabeth av Bayern, hon gifte sig mycket ung med kejsar Frans av Österrike och mördades 62 år gammal 1898. Läs mer om kejsarinnan Sissi här.
Aleksey Nikolaievich i akvarell

Ja, den store Picasso, gjorde för några dagar sedan ett försök att måla arvprinsen Aleksey Nikolaievich av Ryssland i akvarell. Det gick mindre bra. Det ser inte ett dugg ut som honom, men har har iallafall en sjömanskostym på sig. Alltid något! Detta är resultatet:
Det kejserliga garaget

GLÖM INTE att rösta på det fulaste kungliga förlovningsringen i delfinal 1. Rösta här!

Enligt general A.A Mosslov var prins Vladimir Orlov den första som någonsin körde bil till Alexanderpalatset. Tsaren, Nikolai II, blev mycket imponerad och intresserad och frågade prins Orlov om han möjligtvis fick provåka. Efter den första åkturen runt parken hämtade han sin hustru, kejsarinnan Alexandra, och bad henne att åka med. Efter det åkte tsaren på en liten "drive" med prins Orlov i stort sett varenda dag. Tre år senare frågade en av Nikolais ministrar, greve Fredricks, om tsaren ville köpa en ny och modern bil. Tsaren svarade: "Självklart! Be prins Orlov att välja en bil åt oss. Han är expert på bilar". Prins Orlov valde en Delauney-Belleville årsmodell 1906 och på det sättet började den kejserliga kärleken för bilar. 

                        Tsaren och kejsarinnan i sin Delauney-Belleville. Det är prins Orlov som kör.

                    

Tsaren föredrog bilar av märket Delauney-Belleville för kortare resor, men modeller av märket Mercedes för längre. Det kejserliga garaget etablerades 1905 och vid slutet av 1906 bestod garaget av sex bilar till ett värde som motsvarar en miljon dollar i dagens värde. Det kejserliga garaget hade en chaufför till varje bil anställd och 1912 uppgick lönekostnaderna för chaufförerna till över 1 miljon dollar i dagens värde. Chaufförerna var alla klädda i identiska uniformer som syddes upp hos Linvalds. Trots det höga numret chaufförer insisterade prins Orlov på att själv köra det kejserliga paret vid officiella tillställningar. Fram till 1917 fortsatte tsaren att utvidga sitt garage och kom att äga nästintill ett hundratal bilar till ett värde av miljontals rubler. 

                                                     1909: Aleksey i en Delauney-Belleville

                     

För att få en bättre uppfattning om hur många bilar som fanns i det kejserliga garaget kan man ta del av denna lista från 1912. Jag ber om ursäkt för att listan är på engelska.

1. 1906 Delaunay-Belleville - triple-phaeton
2. 1908 Delaunay-Belleville Landau
3. 1909 Delaunay-Belleville Limousine
4. 1910 Delaunay-Belleville Landau
5. 1910 Mercedes Landau
6. 1906 Mercedes - blue limousine
7. 1906 Mercedes red limousine
9. 1906 Mercedes dark-blue half-opened model
10. 1907 Lessner dark-green Limousine
11. 1908 Panhard & Levassor - Landau
12. 1910 Serex Landau
13. 1910 Delaunay-Belleville - Landau
14. 1910 Baltic- Landau
15. 1909 Baltic Bus with a trailer-bed
16. 1910 English Daimler
17. 1908 Renault truck with 2 trailer-beds, 1 van and a 1908 passanger carriage
18. 1908 Daimler trailer-bed
19. 1908 Dietrich trailer-bed - 18 HP
20. 1909 Dietrich trailer-bed 20 HP
21. 1906 Mercedes - dark-green limousine
22. 1906 Mercedes Omnibus
23. 1911 Mercedes 4 cyl. 70 HP "Landau"
24. 1911 Mercedes 4 cyl. 70 HP "Phaetons"
25. 1911 Delaunay-Belleville 6 cyl. 45 HP "Landaus"
25. 1912 Delaunay-Belleville 6 cyl. 45 HP "Phaetons"
27. 1911 Baltic 12 HP Landau
28. 1911 Mercedes busses
29. 1910 Mercedes 4 cylinder 40 HP "racing" model for the Garage and, the Palace Warden received two new limousines:
30. 1910 Serex 40 HP Landau and a 1911 Mercedes 4 cyl. 70 HP Landau.


Delfinal 1: Vilken kunglig förlovningsring är fulast?

På ett forum som jag är aktiv på pågår en omröstning om vilken kunglig förlovningsring som är den vackraste och vilken som är den fulaste. Ni har under åtta omgångar fått rösta på den ring ni tycker är finast respektive fulast. Nu har det blivit dags för den första delfinalen av två. I denna omgång har jag samlat de ringar som i respektive omgång blivit utsedda till de fulaste. Ni skall nu rösta på den av de åtta som ni tycker är allra fulast. Alla som röstar kommer att bli länkade i sammanställningen! Sätt igång att rösta!

                                         Nummer 1: Camilla Parker-Bowles (prinsessan av Wales)


Nummer 2:
Lady Victoria Spencer


Nummer 3: Drottning Margarethe av DanmarkNummer 4: Prinsessan Marie av Danmark


Nummer 5: Charlene Wittstock (förlovad med Albert av Monaco)


Nummer 6: Prinsessan Marthilde, hertiginna av Brabant


Nummer 7: Sarah Ferguson, hertiginna av York


Nummer 8: Prinsessan Märta-Louise av Norge


Rösta på den ring som du tycker är FULAST!
Alla som röstar blir länkade i sammanställningen!


"Kejsarinnan Alexandra" i Midsomer Murders!

Ni som tittade på kvällens avsnitt av Midsomer Murders, märkte ni att hon som spelade Lady Matilda, det vill säga Janet Suzman, är samma skådespelerska som spelade kejsarinnan Alexandra i Nicholas and Alexandra från 1971? Jo, så är det! Trevligt med ett bekant ansikte i tv-rutan!

                                                  Janet Suzman i Midsomer Murders (2010)Janet Suzman som Alexandra i Nicholas and Alexandra (1971)


Kejsarinnan Sissi av Österrikes fantastiska klänning!

Jag hittade precis denna fantastiska klänning som burits av kejsarinnan Sissi (Elisabeth) av Österrike. Sissi föddes som prinsessa av Bayern, gifte sig vid ung ålder med kejsar Frans av Österrike och mördades 62 år gammal den 10 september 1898. Läs mer om den legendariska kejsarinnan Sissi som uppnått "ikonstatus" här.


Visst är klänningen vacker?!


Vilken kunglig förlovningsring är finast respektive fulast: del 8

På ett forum som jag är aktiv på pågår en omröstning om vilken kunglig förlovningsring som är den vackraste och vilken som är den fulaste. Eftersom jag (av någon konstig anledning) finner denna omröstning mycket intressant har jag fattat ett beslut om att ha en liknande omröstning här på bloggen. Jag kommer varje dag att publicera tre olika kungliga förlovningsringar. Ni, kära bloggläsare, får sedan rösta på vilken av de tre som ni tycker är finast och vilken som ni tycker är fulast. När alla omröstningar är klara kommer jag att sammanställa resultatet. Alla ni som röstar kommer att bli länkade i sammanställningen. Sätt igång att rösta!

                                            Nummer 1: Prinsessan Märta Louise av NorgeNummer 2: Prinsessan Letizia av Asturias (kronprinsessa av Spanien)


Nummer 3: Prinsessan Caroline av Monaco


Rösta på den ring du tycker är finast och den som du tycker är fulast.
Alla som röstar blir länkade i sammanställningen!


Kejsarinnan Sissi av Österrikes klänningar

Jag har hittat ett antal av den hundratals klänningar som tillhörde den legendariska Sissi (Elisabeth), den sista kejsarinnan av Österrike. Sissi föddes som prinsessa av Bayern, gifte sig med kejsar Frans av Österrike och mördades 62 år gammal den 10 september 1898. Läs mer om kejsarinnan Sissi här. Vilken av dessa tre klänningar tycker du är finast?


                


Min favorit är klänning nummer två.
 Jag är medveten om att nummer två är en av de svarta klänningar som Sissi bar under de sista tio åren av sitt liv under vilka hon sörje sin döda son, Rudolf, som begått självmord tillsammans med sin älskarinna. Jag tycker dock mycket om själva modellen och måste därför rösta på klänning två.

Vilken är din favorit?


Test: Vilken kunglig legend är du?

GLÖM INTE att rösta på den finaste respektive fulaste kungliga förlovningsringen. Rösta här!


Jag hittade precis ett mycket roligt test där du kan testa vilken kunglig legend som du är! Testet består av 10 frågor. Klicka här för att komma till testet. De fem kungliga legeder som du kan bli ses nedan:Jag blev Marie Antoinette.
Vem blev du?


Vilken kunglig förlovningsring är finast respektive fulast: del 7

På ett forum som jag är aktiv på pågår en omröstning om vilken kunglig förlovningsring som är den vackraste och vilken som är den fulaste. Eftersom jag (av någon konstig anledning) finner denna omröstning mycket intressant har jag fattat ett beslut om att ha en liknande omröstning här på bloggen. Jag kommer varje dag att publicera tre olika kungliga förlovningsringar. Ni, kära bloggläsare, får sedan rösta på vilken av de tre som ni tycker är finast och vilken som ni tycker är fulast. När alla omröstningar är klara kommer jag att sammanställa resultatet. Alla ni som röstar kommer att bli länkade i sammanställningen. Sätt igång att rösta!

                              Nummer 1: Autumn Kelly, förlovad med prinsessan Anne av Englands sonNummer 2: Sarah Ferguson, hertiginna av York (prins Andrew av England ex-fru)


Nummer 3: Kronprinsessan Mary av Danmark


Rösta på den ring du tycker är finast och den som du tycker är fulast.
Alla som röstar blir länkade i sammanställningen!


Jag har fyndat på Degerberga samlarmarknad!

Jag har precis kommit hem från Degeberga samlarmarknad. Det var fullt med folk, hundratals försäljare och en massa trevliga antikviteter. Jag lyckades hitta ytterligare nitton kort till min vykortssamling. Jag är nöjd!

                               Tre av de nitton kort som jag inhandlade på Degeberga samlarmarknadVilken kunglig förlovningsring är finast respektive fulast: del 6

På ett forum som jag är aktiv på pågår en omröstning om vilken kunglig förlovningsring som är den vackraste och vilken som är den fulaste. Eftersom jag (av någon konstig anledning) finner denna omröstning mycket intressant har jag fattat ett beslut om att ha en liknande omröstning här på bloggen. Jag kommer varje dag att publicera tre olika kungliga förlovningsringar. Ni, kära bloggläsare, får sedan rösta på vilken av de tre som ni tycker är finast och vilken som ni tycker är fulast. När alla omröstningar är klara kommer jag att sammanställa resultatet. Alla ni som röstar kommer att bli länkade i sammanställningen. Sätt igång att rösta!

                                                Nummer 1: Drottning Elizabeth av EnglandNummer 2: Kronprinsessan Mette-Marit av Norge


Nummer 3: Prinsessan Mathilde, hertiginna av Brabant


Rösta på den ring du tycker är finast och den som du tycker är fulast.
Alla som röstar blir länkade i sammanställningen


Vilken kunglig förlovningsring är finast respektive fulast: del 5

På ett forum som jag är aktiv på pågår en omröstning om vilken kunglig förlovningsring som är den vackraste och vilken som är den fulaste. Eftersom jag (av någon konstig anledning) finner denna omröstning mycket intressant har jag fattat ett beslut om att ha en liknande omröstning här på bloggen. Jag kommer varje dag att publicera tre olika kungliga förlovningsringar. Ni, kära bloggläsare, får sedan rösta på vilken av de tre som ni tycker är finast och vilken som ni tycker är fulast. När alla omröstningar är klara kommer jag att sammanställa resultatet. Alla ni som röstar kommer att bli länkade i sammanställningen. Sätt igång att rösta!

        Nummer 1: Prinsessan Nathalie av Sayn-Wittgenstein-Berleburg (född prinsessa av Danmark)Nummer 2: Charlene Wittstock, förlovad med furst Albert av Monaco


Nummer 3: Prinsessan Anne av England (dotter till drottning Elizabeth II)


Rösta på den ring du tycker är finast och den som du tycker är fulast.
Alla som röstar blir länkade i sammanställningen


Ett brev från kejsarinnan Alexandra...

Den 15 mars 1917 (den 2 mars enligt den gamla kalendern) abdikerade Rysslands sista tsar, Nikolai II, för både sig egen och sin sons Alekseys del till förmån till sin yngre bror Michail Alexandrovitj. Nikolais hustru, kejsarinnan Alexandra, nåddes av nyheten samma dag. Hon skall enligt uppgifter av Pierre Gilliard (tsarbarnens lärare i franska) först ha talat om nyheten för sina barn och sedan satt sig ner för att skriva till sin make. Detta är vad hon skrev:

My own beloved, precious Angel, light of my life,

My heart breaks, thinking of you all alone going through all this anguish, anxiety and we know nothing of you and you neither of us, so I am sending off Soloviev and Grammatin each with a letter, trusting one may reach you at last. I wanted to send an airplane, but the men have gone. The young men will tell you everything, so that I won't say anything about the situation. It is so abnormally hideous and the rapidity colossal with which events go. But I have the firm belief, which nothing can shake that all will be well somehow, especially since I got your wire this morning, the first ray of sunshine in this swamp.
The children lie quiet in the dark, Baby lies with them for several hours after lunch and sleeps. I spend my days upstairs and receive there too - the lift does not work since 4 days, a pipe burst - Olga 37.7, T 38.9 and ear begins to ache - Anastasia 37.2 (because of medicine they gave her for her head). Baby still sleeping, Ania 36.6 - their illness has been very heavy - God for sure sent it for the good somehow! They are so brave the whole time. I shall go out and say good morning to the soldiers now in front of the house. Don't know what to write, too many impressions, too much to say. Heart aches very much, but I don't need it, my spirits are quite up. Only suffer too hideously for you.

Your old Wify
Jag har i flera år varit fascinerad över vilken inblick dessa sparade brev ger oss. Genom att läsa dessa personliga brev har vi möjlighet att ta del av deras mest privata tankar och åsikter, deras starka känslor och deras vardag. Samtidigt får jag lite dåligt samvete. Dessa brev är egentligen strikt privata, och de är inte ämnade för oss att läsa. Jag är dock tacksam för att de finns kvar! Breven möjliggör en djupare inblick i tsarfamiljens liv än den som framställs i olika skildringar och biografier.


Quiz: Hur mycket kan du om familjen Romanov?

Jag har hittat en quiz där du kan testa dina kunskaper i ämnet "familjen Romanov" Quizet består av 10 stycken frågor av varierande svårighetsgrad. Testa dina kunskaper och ta reda på hur mycket du kan! Klicka här eller på bilden för att komma till quizet!

Jag fick 10/10 rätt.

Hur många rätt fick du?


Den kejserliga kröningskronan (Romanov - Ryssland)


Vilken kunglig förlovningsring är finast respektive fulast: del 4

På ett forum som jag är aktiv på pågår en omröstning om vilken kunglig förlovningsring som är den vackraste och vilken som är den fulaste. Eftersom jag (av någon konstig anledning) finner denna omröstning mycket intressant har jag fattat ett beslut om att ha en liknande omröstning här på bloggen. Jag kommer varje dag att publicera tre olika kungliga förlovningsringar. Ni, kära bloggläsare, får sedan rösta på vilken av de tre som ni tycker är finast och vilken som ni tycker är fulast. När alla omröstningar är klara kommer jag att sammanställa resultatet. Alla ni som röstar kommer att bli länkade i sammanställningen. Sätt igång att rösta!

Nummer 1: Prinsessan Soraya av Iran

 

Nummer 2: Prinsessan Maxima av Nederländerna

 

Nummer 3: Prinsessan Marie av Danmark

 

Rösta på den ring du tycker är finast och den som du tycker är fulast.
Alla som röstar blir länkade i sammanställningen.Storfurstinnan Tatiana Nikolaievnas smyckeskrin

Detta vackra smyckeskrin fick storfurstinnan Tatiana Nikolaievna Romanova av Ryssland (1897-1918) i present av nunnorna vid Bogoyavlenskyklostret i Kostroma. Skrinet är av trä och täckt av ett vackert tyg och på toppen av skrinet finns den tvåhövdade kejserliga örnen i guld. Inuti skrinet finns en liten minnesplatta som lyder: "till hennes kejserliga höghet, storfurstinnan Tatiana Nikolaievna, till minne av Bogoyavlenskyklostret, Kostroma (1613-1913). Visst är det tjusigt? Ett sådant skulle inte tacka nej till att ha i min ägo.


Vilken kunglig förlovningsring är finast respektive fulast: del 3

På ett forum som jag är aktiv på pågår en omröstning om vilken kunglig förlovningsring som är den vackraste och vilken som är den fulaste. Eftersom jag (av någon konstig anledning) finner denna omröstning mycket intressant har jag fattat ett beslut om att ha en liknande omröstning här på bloggen. Jag kommer varje dag att publicera tre olika kungliga förlovningsringar. Ni, kära bloggläsare, får sedan rösta på vilken av de tre som ni tycker är finast och vilken som ni tycker är fulast. När alla omröstningar är klara kommer jag att sammanställa resultatet. Alla ni som röstar kommer att bli länkade i sammanställningen. Sätt igång att rösta!

                                                    Nummer 1: Kronprinsessan VictoriaNummer 2: Clotilde, prinsessa av Venedig och Piedmont


Nummer 3: Drottning Margarethe av Danmark


Rösta på den ring du tycker är finast och den som du tycker är fulast.
Alla som röstar blir länkade i sammanställningen.


Vilken kunglig förlovningsring är finast respektive fulast: del 2

På ett forum som jag är aktiv på pågår en omröstning om vilken kunglig förlovningsring som är den vackraste och vilken som är den fulaste. Eftersom jag (av någon konstig anledning) finner denna omröstning mycket intressant har jag fattat ett beslut om att ha en liknande omröstning här på bloggen. Jag kommer varje dag att publicera tre olika kungliga förlovningsringar. Ni, kära bloggläsare, får sedan rösta på vilken av de tre som ni tycker är finast och vilken som ni tycker är fulast. När alla omröstningar är klara kommer jag att sammanställa resultatet. Alla ni som röstar kommer att bli länkade i sammanställningen. Sätt igång att rösta!

                                                  Nummer 1: Grace Kelly, furstinna av MonacoNummer 2: Lady Victoria SpencerNummer 3: Prinsessan Diana (nedersta ringen)


Rösta på den ring du tycker är finast och den som du tycker är fulast.
Alla som röstar blir länkade i sammanställningen.


Grattis Victoria!

Idag fyller kronprinsessan Victoria av Sverige 33 år! Hon föddes den 14 juni 1977 klockan 21.45 på Karolinska sjukhuset och förlöstes av professor Ulf Borell och barnmorskan Maj-Lis Westling (!!!). Som vanligt firar kronprinsessan sin födelsedag på Öland och SVT sänder därifrån med start klockan 21.00. Jag kommer att sitta bänkad framför tv:n (om jag hinner ner till Skåne i tid det vill säga - om inte så får det bli SVTplay).Kejserliga vardagsproblem

Som de allra flesta mödrar hade kejsarinnan Alexandra Romanova ibland svårigheter med att få sina barn att göra det hon sade till dem att göra. Den 26 november 1911 skrev kejsarinnans näst äldsta dotter Tatiana (vid denna tid 14 år gammal) och bad om förlåtelse för att hon varit olydig och inte gjort som hon har blivit tillsagd. Jag finner detta brev mycket charmerande!

My sweet, darling, own Mama dear,
I beg your pardon that I don't listen to you and that I contradict you, that I am disobedient. At once I never feel anything but afterwards I feel so sad and miserable that I made you tired of telling me always what to do and so on.
Please forgive me my own precious Mama darling. Really now I'll try and be as good and as kind as I can be, else I know how disagreeable it is to you when one of your daughters don't listen to you and behave bad.
I know it is very bad of me to be so horrid with you mr dear Mama, but really really my sweet one I will try and be as good as I can and never tire you and always listen to every word you will tell me.
Forgive me deary. Write to me please a word only that you forgive me and then I can go to sleep with a clear conscience. God bless you always and wherever you go - show this letter to nobody.

Kisses from your own loving, devoted, thankful and true daughter,
Tatiana

                                                              Alexandra och Tatiana (1909)Filmtips: The lost prince

The lost prince är ett prisbelönt engelsk tv-drama som berättar den sanna historien om prins John av England, "the prince that history forgot". 

                    

Serien berättar den unika historien om kung George V av England och Mary av Tecks yngsta son, prins John, som led av epilepsi och någon form av autism - något som resulterade i att han gömdes undan och isolerades från sin familj. Kungafamiljen porträtteras i denna version inte som känslokall, utan istället försöker regissören att visa de känslomässiga kval som kungafamiljen (speciellt drottning Mary) tvingades att gå igenom på grund av prins Johns sjukdom. Förutom detta skildrar serien även relationen mellan John och familjen (speciellt mellan modern och John och John och brodern George), de politiska händelserna vid denna tid och den varma relationen mellan John och hans nanny Lalla. Det kan även nämnas att familjen Romanov dyker upp flertalet gånger. 

      

                                                       Köp filmen här och läs mer om den här.


Vilken kunglig förlovningsring är finast respektive fulast: del 1

På ett forum som jag är aktiv på pågår en omröstning om vilken kunglig förlovningsring som är den vackraste och vilken som är den fulaste. Eftersom jag (av någon konstig anledning) finner denna omröstning mycket intressant har jag fattat ett beslut om att ha en liknande omröstning här på bloggen. Jag kommer varje dag att publicera tre olika kungliga förlovningsringar. Ni, kära bloggläsare, får sedan rösta på vilken av de tre som ni tycker är finast och vilken som ni tycker är fulast. När alla omröstningar är klara kommer jag att sammanställa resultatet. Alla ni som röstar kommer att bli länkade i sammanställningen. Sätt igång att rösta!


                                       Nummer 1: Camilla Parker-Bowles (princess of Wales)Nummer 2: Lady Sarah Chatto


Nummer 3: Prinsessan Alexia av Grekland


Rösta på den ring du tycker är finast och den som du tycker är fulast.
Alla som röstar blir länkade i sammanställningen.


Quiz: Vad kan du om Marie Antoinette?

Hur mycket känner du egentligen till om Marie Antoinette och den franska revolutionen? Jag har hittat ett quiz som sätter dina kunskaper på prov och som förhoppningsvis besvarar hur mycket du faktiskt kan om den skandalösa drottningen som förlorade sitt huvud. Quizet består av sju frågor av varierande svårighetsgrad. Klicka här eller på bilden för att komma till quizet.Jag fick 6 av 7 rätt.
Hur många rätt fick du?Charlene Wittstock's förlovningsring

För ungefär två veckor tillkännagjordes det att furst Albert av Monaco förlovat sig med den föredetta simmerskan Charlene Wittstock. Jag har nu hittat en bild på förlovningsringen. Vad tycker ni? Hiss eller diss? Läs mer om förlovningen här.HISS ELLER DISS?


Kungliga stadsvandringar hela sommaren!

Visste ni att Stadsmuseet arrangerar kungliga stadsvandringar under hela sommaren? Jo, det är sant! Under sommaren 2010 frossar Stadsmuseet nämligen i kungligheter och bjuder på tre nya vandringar om prinsessor, Bernadotter och Birger Jarl. Biljettpriset ligger på 100 kronor och kan köpas på ticnet eller på Stadsmuseet.

                                                 


Här följer lite information om de tre vandringarna.

Stockholms prinsessor
Under denna vandring som utgår från Gustav III:s staty vid Logårstrappan jämförs prinsessan Victorias liv i vardag och fest med hennes föregångare. Det handlar om makt och svek, oheliga allianser och vilja att stärka den egna monarkin. En färgstark och fängslande vandring!

Bernadotter, bröllop och brudar
För ungefär 200 år sedan äntrade den första Bernadotten, Jean Baptiste Bernadotte, den svenska tronen. Hur kom det sig att en fransos blev kung och vilken roll spelar kungliga bröllop och dess brudar för dynastins överlevnad? Under denna vandring bjuds man rikligt på fakta och kuriosa kring ett antal Bernadotte-bröllop, från kronprins Oscar och Josefinas till kronprinsessan Victorias. 

Birger Jarls Stockholm 
Stockholms förmodade grundare Birger Jarl antas ha fötts för 800 år sedan. Själv blev han aldrig kung, men båda hans söner satt på tronen. I en promenad kring Helgeandsholmen, Gråmunkeholmen och Stadsholmen bjuds man in till att uppleva Birger Jarls legendomspunna stad. 

För mer information om biljetter, priser, tider med mera hänvisar jag till Stadsmuseets hemsida


The Romanov Tercentenary Egg (trehundraårsjubileumsägget)


1913, då ätten Romanov firade 300 år på den ryska tronen, gav tsar Nikolai II av Ryssland det så kallade "trehundraårsjubileumsägget" som present till sin hustru Alexandra Feodorovna. Ägget är tillverkat i guld och silver och dekorerat med diamanter, turkos (en sorts sten), bergskristall, miniatyrporträtt och elfenben. De 18 miniatyrporträtten föreställer tsar Nikolai själv och hans 17 föregångare och är målade av Vassily Zuiev. Ägget vilar på en guldpedestal som är utformad som den kejserliga tvåhövdade örnen. Pedestalen står på en platta med det kejserliga släktvapnet. Ägget finns idag på förvarat på ett museum i Kremlin, Moskva.Kejsarinnans magnifika garderob - nu på "Antikviteter i fokus"

På sajten Antikviteter i fokus kan du nu läsa en "artikel" skriven av mig där jag berättar om kejsarinnan Alexandra av Ryssland och gläntar på dörren till hennes magnifika garderob. Klicka här för att läsa artikeln.
Kröningsägget1897 fick kejsarinnan Alexandra Feodorovna Kröningsägget i present av sin make, tsar Nikolai II. Ägget är tillverkat av guld med en guillocherad yta och dekorerat med löv i målat guld, en tvåhövdad örn, en stor diamant och tio mindre och kejsarinnans emblem. Inuti ägget finns en utsökt miniatyr av den gyllene vagn som kejsarinnan åkte i till sin kröning året innan (1896). Miniatyrvagnen är gjord i guld, och dess röda färg är målad på en bas av elfenben. På dess tak finns en sexhövdad örn. Miniatyrvagnens fönster är gjorda av bergskristall och dess små funktionerande hjul av platina. Utöver detta pryder flera små diamanter i form av det kejserliga emblemet vagnsdörrarna. Inuti vagnen hängde ett litet hänge i diamant. Detta hänge finns tyvärr ej kvar. Idag är Kröningsägget privatägt och ägs av Viktor Vekselberg. Ibland ställs dock ägget ut och går att se på det storslagna Eremitaget i St.Petersburg.


De kejserliga Fabergéäggen

Traditionen med de kejserliga påskäggen inleddes då Tsar Alexander III av Ryssland beslöt sig för att ge sin hustru, Marie Feodorovna (född prinsessan Dagmar av Danmark) ett påskägg för att fira tjugoårsdagen av deras förlovning. Som inspiration till denna gåva skall tsar Alexander III haft det juvelägg som ägdes av kejsarinnans faster, prinsessan Vilhilmine Maria av Danmark, ett ägg som hade fascinerat kejsarinnan under hennes barndomsår.

             Den väldige tsar Alexander II av Ryssland tillsammans med sin hustru Marie Feodorovna

                                                

Det ägg som Alexander III presenterade för sin fru kallades för ”the Hen-egg” och bestod av ett runt skal i guld med en guldhöna i olika färger inuti. Hönan gick även den att öppna och inuti den fanns en miniatyr av det kejserliga emblemet i diamant från vilket det hängde ett litet rubinhänge. Tyvärr finns varken emblemet eller hänget kvar idag.

Kejsarinnan Marie blev så glad över sin present att hennes make året därpå beställde ytterligare ett ägg från hovjuvelaren Carl Faberge. Fabergé fick fria händer och äggen blev allt mer avancerade och dyrbara. Det sägs att inte ens tsaren kände till designen på ägget och hans enda instruktion var att den skulle innehålla en överraskning. Efter Alexander III:s död fortsatte tsar Nikolai II traditionen och gav varje påsk inte bara ett påskägg till sin mamma Marie, utan även till sin hustru Alexandra Feodorovna (född prinsessan Alix av Hessen-Rhein).

Fabergéäggen väckte snabbt stor uppmärksamhet och blev mycket populära. Liknande ägg som de som tsarfamiljen beställde beställdes även av förmögna familjen såsom familjen Nobel, familjen Yusopov (den rikaste familjen i Ryssland) och av hertiginnan av Marlborough. Av de 50 ägg som tillverkades åt tsarfamiljen finns idag stycken bevarade. Några av dem finns på museér, men de flesta återfinns i samlingar hos välbeställda samlare världen över.

                                  Felix och Zenaida Yusopov på den kejserliga kostymbalen 1903.