Favoritkunglighet

Min favoritkunglighet är Alexandra Fjodorovna Romanova.

image255Vilken är din?

Sergej + Ella och Nikolai + Alix

Dessa två foton är båda förlovningsfoton tagna kort efter förlovning. Det första föreställer Sergej Alexandrovitj Romanov tillsammans med blivande hustrun prinsessan Ella av Hessen-Rhein och det nedre fotot vilket togs cirka tio år senare föreställer Nikolai Alexandrovitj Romanov tillsammans med sin blivande hustru prinsessan Alix av Hessen-Rhein. Undrar om de använt sig av samma fotograf? Man kan ju inte direkt säga att poserna skiljer sig speciellt mycket från varandra. Det är nästan så att man börjar skratta. Två nästan identiska personer står med armarna på precis samma sätt vid sina framtida makars sida, medan de två männen som även de liknar varandra ganska mycket lite nochalant ägnar sig åt läsning och rökning.


Sergej och Ella
image247

Nikolai och Alix
image248

Inte undra på att det europeiska kungahuset är sönderavlat. Dessa två foton är ett bevis om något på att detta skedde i alltför stor grad!

Nicky & Alix

Denna tolkning av Nikolai och Alix skiljer sig avsevärt från alla andra. Den är lite smått överdriven. Alix ser och låter ganska konstigt i denna version och Nicky ser ut som en dum liten tax.


Rasputin

Jag har precis sett en dokumentär om Rasputin. Den var riktigt intressant. Jag störde mig dock på att de filmade the Catherine Palace istället för the Alexander Palace. Det var ett ställe i filmen som var riktigt läskigt! Det var en närbild på Rapsutins ögon och då jag tittade på dem stack det till i mina ögon. Rasputin var känd för sin hypnotiska blick, och tro mig, jag kände den blicken. Det var otroligt läskigt!

Alix "Aunt baby" med sin gudson
image238

Systrarna Hessen

Alexandra Fjorodrovna Romanova hade tre systrar; Victoria, Elizabeth och Irene. De fyra är ganska lika, och alla har de ärvt drottning Victorias ansikte. Irené och Victoria ansågs vara damer vilka såg bra ut, medan Alix och Ella räknades till Europas allra vackraste kvinnor. På ett av de många Romanovforumen pågår en livlig debatt mellan vem av de två som är vackrast. Då de båda var unga var de ganska jamställda vad det gäller skönhet men då de blev äldre slog Ella Alix med hästlängder. Vad tycker ni? Vem av de fyra var vackrast?

Victoria, född 1863
image228

Ella, född 1864
image229


Irene, född 1866
image227

Alix, född 1872
image232OTMA

Hej Michaa!

Nedan följer en redogörelse om de fyra storhertiginnorna;

Olga
Olga, den äldsta, var mest lik sin far, blyg och hämmad. Hon hade kastanjebrunt hår och blåa ögon i ett brett ryskt ansikte. Hon gjorde intryck på folk genom sin vänlighet, sin oskuld och sina känslors djup. Olga var begåvad och hade lätt för att fatta. När hon talade med någon som hon väl kände fann hon de rätta orden och kunde vara både klarsynt och kvick. Hon läste gärna både romaner och dikter och lånade ofta sin mors böcker innan kejsarinnan själv läst dem.

Tatiana
Om Olga bråddes på sin far var den arton månader yngre Tatiana mest lik sin mor. Offentligt och privat visade hon sin mor ständig uppmärksamhet. Tatiana var längst, smärtast och mest elegant av systrarna. Hon hade tjockt ljusbrunt hår och djupa gråa ögon. Inför offentligheten tof storfurstinnan Tatiana alltid loven av sina systrar. Hennes pianospel var bättre än Olgas fast hon övade mindre och var mindre road av att spela. Med sin skönhet och självsäkerhet var hon mycket ivrigare än Olga att få komma ut i sällskapslivet. Bland de fem barnen var det Tatiana som fattade besluten, och systrarna och brodern kallade henne för "guvernanten".

Marija
Marija, den tredje dottern, var vackrast av alla fyra. Hon hade röda kinder, tjockt ljusbrunt hår och mörkblå ögon som var så stora att de inom familjen kallades "Marijas tefat". Som liten var hon knubbig och strålade av hälsa. I tonåren var hon gladlynt och flirtig. Marija ville gärna måla, men hon var för lat och obeständig för att ägna sig åt måleriet på allvar. Vad Marija helst pratade om var giftermål och barn. Mer än en iakttagare har påpekat att om denna starka och varmhjärtade flicka inte varit dotter till en tsar kunde hon blivit en god maka och mor.

Anastasia
Yngsta dottern Anastasia var kortväxt och blåögd och mest känd som familjens spelfågel. När salutkanonerna dundrade på kejsaryachten kunde hon krypa in i ett hörn, sticka pekfingrarna i öronen, spärra upp ögonen och vagga med tungan i låtsad skräck. Anastasia var slagfärdig och livlig, hon kunde också vara envis, odygdig och nosig. Samma snabba uppfattning och tungvighet gjorde att hon lärde sig att tala främmande språk med utmärkt uttal, gjorde henne också till en skicklig imitatör. På ett komisk och ibland elakt sätt kunde hon redan som liten flicka härma tal och manér hos folk hon träffade. Familjens enfant terrible också dess pojkflicka. Hon kunde ge sig till att klättra svindlande högt upp i ett träd och vägra komma ner utom på särskild befallning av fadern. Ibland gick Anastasias skämt för långt. En gång under ett snöbollskrig stoppade hon en stor sten i en snöboll och kastade på Tatiana. Projektilen träffade Tatiana i ansikten och halvt omtöcknad föll hon omkull. Anastasia blev för en gångs skull ordentligt rädd och brast i gråt.

Olga, Tatiana, Marija och Anastasia
image225


Text hämtad från sidorna 141-143, Nikolai och Alexandra, Robert K Massie, 1967Dagens outfit


Egentligen borde jag döpa om den här bilden från dagens outfit till dagens midja. Detta är Alix kring år 1908, då hon var 36 år gammal och fembarnsmamma. Imponerade med en sådan smal midja efter fem barn. Korsetter är bevisat effektiva!

image206

Tre år senare var hennes midja inte riktigt lika smal

image207Svar på frågor

Jag kan förstå att det är lite rörigt. Det tog ett tag innan jag förstod hur det hela gick till.

I mars 1917 blev Nikolai tvungen till att abdikera och hans fru och barn som var hemma i Alexander palatset sattes under arrest. Då Nikolai några dagar senare kom hem sattes även han i arrest.

I Augusti 1917 skickades familjen till Tobolsk i Sibirien. Det var här Alexei åkte kälke inomhus och gjorde sig illa.

I April 1918 skickades Nikolai, Alix och Maria till Ekaterinburg.

I Maj 1918 kom de andra barnen till Ekaterinburg.

I Juli 1918 blev de alla mördade i källaren i Ipatiev House i Ekaterinburg.

Hoppas att detta rensar upp lite i röran.

Alix, våren 1917.
OBS, 44 år gammal!
image203

Svar på frågor

Hej Michaa!

Jo, det stämmer mycket väl. Alexei hade blödarsjuka. En sjukdom vilken han ärvt av sin mamma, vilken hon i sin tur ärvt av sin mamma prinsessan Alice av England och som Alice ärvt av sin mamma drottning Victoria av England.
Blödarsjuka är en sjukdom som begränsar kroppens förmåga att koagulera blod. Alexei led av en mycket svår blödarsjuka och minsta stöt kunde vara livshotande. I det kejserliga jaktslottet i Spala, Polen, drabbades Alexei1912 av sin allvarligaste attack. I tretton dagar pendlade Alexei mellan liv och död, och under alla de dagarna satt hans mamma bredvid honom utan att vika från hans sida. Efter att de kritiska dagarna var förbi och Alexei var bättre hade Alexandra vita slingor i sitt hår och hon blev aldrig mera sig lik.

Då den kejserliga familjen satt arresterade i Tobolsk under vintern 1917-1918, så ägnade sig Alexei ofta åt att åka kälke. En dag så bestämde han sig för att göra detta inomhus och kraschade rakt in i en dörr. Denna stöt orsakade den värsta blödningen sedan Spala. Under den tid då Alexei var sjuk var det meningen att hela den kejserliga familjen skulle flyttas till Moskwa för att ställas inför rättegång. Eftersom Alexei var sjuk och inte kunde resa, blev Nikolai, Alix och Maria tvungna att ensamma resa, medan Alexei och de tre andra döttrarna stannade i Tobolsk. Det tog en månad innan de återförenades, och då i Ekaterinburg. Efter denna attack av blödarsjuka kunde Alexei aldrig mera gå, eftersom han några månader senare blev mördad.

Då Alexei var liten letade Alexandra febrilt efter något eller någon som kunde bota hennes son. Hon blev djupt religiös och under en middag 1905 introducerades hon för munken Gregorij Rasputin från Sibirien. Hon hade hört talas om att han stod i direktkontakt med Gud och den heliga jungfrun Maria och att han kunde åstadkomma under och därför blev hon övertygad om att Rasputin kunde rädda hennes son. I Spala då Alexei var så gott som död skickade Alexandra i desperation ett telegram till Rasputin och fick snart svar. Han skrev att hon inte skulle oroa sig, och att den lilla skulle överleva. Hon skulle inte låta doktorerna störa honom. Dagen efter var Alexei oförklarligt mycket bättre. En liknande händelse inträffade efter att kejsarinnans bästa vän Anna V skadats svårt vid en tågolycka och låg medvetslös. Alexandra skickade efter Rapsutin och då Rasputin höll sin hand över Anna så vaknade hon plötsligt och satte sig upp.

Alexandra var helt övertygad om att Rasputin var en helig man och att allt han sa var sanning. Därför ansåg hon honom vara hennes rådgivare och då hon frågade honom om något som rörde första världskriget svarade Rasputin och Alix skrev brev till sin man där hon förklarade hur Rasputin sagt att han skulle göra. Ett exempel på detta är då den ryska vintern kommit och Nikolai och hans närmaste medarbetare spekulerade om hur de skulle försvara sig. Skulle de inrikta sig på försvar i norr eller i söder. Eftersom den ryska vintern är tuff bestämde de sig för att förflytta sina styrkor söderut där de behövdes som mest. Då Alexandra fick höra detta frågade hon Rasputin om detta avr rätt eller ej, och han sade att de skulle flyttat sina styrkor norrut. Alix skrev till Nikolai och eftersom Nikolai inte kunde säga nej till sin hustru beordrade han att styrkorna skulle flyttas norrut och inte söderut som det tidigare sagt. Detta är en mycket avgörande orsak till hur dåligt det senare i kriget skulle gå för Ryssland.

Det finns flera orsaker till att revolutionen startade och nedan nämnet jag några;
  • Det ryska folket svalt
  • Ryssland var vid den tiden en diktatur
  • Det ryska folket krävde samma rättigheter som folket i England
  • Kejsarinnan ansågs vara en tysk-spion
  • Tsaren ansågs tyskvänlig
  • Flera miljoner soldater sårades och dödades i Japankriget och under första världskriget
Undrar då något mera så är det bara att fråga!

Alix och Alexei, 1906
image202


Svar på frågor

Hej Michaa!

De vet inte om Anastasia överlevde natten till den 17 Juli, men eftersom de aldrig har hittat hennes kropp så har det spekulerats mycket om hon överlevt eller ej. Anna Andersson, som är den som påstått sig vara Anastasia, sade att hon sårats under skjutningen och räddats av en soldat som upptäckt att hon varit vid liv. Denna soldat och Anastasia skall sedan ha gift sig och fått en son. Maken dog och sonen adopterades bort. "Anastasia" fiskades upp ur en flod då hon försökt ta livet av sig och blev satt på psyket. Under två år sade hon ingenting, men efter att en annan patient sagt att hon liknande en av tsarens döttrar avslöjade "Anastasia" att hon var Storhertiginnan Anastasia. Många av hennes släktingar trodde henne inte, medan andra inte tvivlade för en sekund.

Orsaken till att de fyra storhertiginnorna hade rakat hår beror på att de 1917 fick mässlingen. Då man haft mässling får man ofta brist på viktiga vitaminer och bristen på dessa vitaminer orsakar håret att ramla av. För att de inte skulle bli skalliga såg Alexandra till att hennes döttrars huvud rakades. Det var alltså inte soldaterna som rakade deras hår utan deras mamma.

Under kriget tjänstgjorde Alix (Alexandra), Tatiana och Olga som sjuksköterskor på kejserliga krigssjukhus. Det kejserliga lasarettets sjuksysteruniform liknade den uniform vilken en nunna bär. Kläderna är alltså inte nunnekläder utan sjuksköterskeuniformer.

Är det något mer du undrar över så är det bara att fråga.


Anna V, Tatiana, Alix och Olga iklädda sina uniformer
image200

Anastasia

Till Mischaa;

Visst kan jag hjälpa dig med ditt Anastasia-arbete. Det finns en hel del bra sidor som rör ämnet Anastasia och hennes familj.

De bästa anser jag är;
www.frozentears.org
www.livadia.org
www.alexanderpalace.org/anastasia

Är det något du vill veta så är det bara att fråga.

Lycka till!

Storhertiginnan Anastasia
image198

My own darling Huzy dear!

Jag har precis läst Alexandras brev till Nicky. Jag blir lika full i skratt varje gång jag läser vad Alix kallade sin man för. Dessa brev skrev 1915, då de varit gifta i 21 år och Nicky var 47 och Alix 42.

Detta är Alix´s öppningsfraser och benämningar på hennes man;
My very own Treasure,
My own precious One,
My own huzy darling,
My own beloved Darling,
My very own sweet One,
My very own beloved Husband,
My own Sweetheart,
Beloved One,
My very own Life,
My own sweet precious One,
My own darling Huzy dear,

Alix och Nicky tillsammans med Alexei som ser väldigt konstig ut.
Bilden är tagen kring 1914-1915
image196