Kate Middletons brudklänning

Efter veckor och månader av vilda spekulationer fick vi så äntligen idag se Kate Middletons brudklänning. Klänningen (som jag anser liknar den som Grace Kelly bar vid sitt bröllop) är designad av Sarah Burton vid modehuset Alexander McQueen. Den långärmade klänningen är utsmyckad med spets i vilken det broderades detaljer föreställande rosor, påskliljor tistlar och vitklöver. På huvudet bar bruden en elfenbensvit slöja gjord av siden och tyll med broderade rosor. Över det bar hon en Cartier-tiara från 1936 som lånats ut till henne av drottning Elizabeth. Klänningens släp mätte totalt 2 meter och 70 cm. Skorna (som vi inte fick se) är även de designade av Alexander McQueen. Brudens bukett var sköldformad och bestod av myrten, "lily-of-the-valley", sweet william (passande) och hyacint.   

Förutom den redan nämnde Cartier-tiaran som drottning Elizabeth II fick i gåva av sin mor på sin 18-årsdag bar Kate ett par örhängen som hon fått i bröllopsgåva av sina föräldrar, Carole och Micheal Middleton. Örhängena fick representera något nytt, medan ett blått band insytt i klänningen fick respektera något blått och det traditionella hantverket som behövdes för att skapa klänningen fick representera något gammalt.

Klänningen fick genast ett mycket positivt mottagande. Harriet Quick, moderedaktör på Vogue sade såhär om klänningen: "It has a retro feel to it which nods to a lot of nostalgia and history but at the same time she looks very easy in it. It's incredibly grown-up, it's timeless, so I think it shows a very smart choice, one which suits her but it's incredibly respectful for her as the commoner joining the Royal Family."Vad tycker du om Kates klänning? Skriv gärna en kommentar och berätta. Glöm inte att betygsätta klänningen.


Betygsätt klänningen

View Results
Create a Poll


Tankar kring bröllopet

Innan jag tar itu med att berätta vad respektive kunglighet hade på sig och andra intressanta fakta kring bröllop så delar jag med mig om mina åsikter om detta bröllop.

Är det någon mer än jag som är fruktansvärt besviken? Har har man i flera månader sett fram emot "århundrats bröllop" och sedan slutar det med att man sitter och tittar på något som mer liknar en begravning. Det var så fruktansvärt stelt och konservativt. Jag hade förväntat mig att detta bröllop skulle vara bättre och mer storslaget än Victoria och Daniels, men det var det verkligen inte. Nej, bröllopet var en stor besvikelse. För det första, såg inte Kate och William särdeles uttråkade ut? Visserligen var de nog väldigt nervösa, men de såg inte alls så kärleksfulla och glada ut som Victoria och Daniel. För det andra, varför visades det bara bilder på brittiska kungligheter och David och Victoria Beckham? Jag hade ju sett fram emot att få se Victoria och Daniel, drottning Margarethe och andra europeiska kungligheter. Margarethe såg jag visserligen en kort skymt av men det var allt. För det tredje, varför envisas de med att vara så fruktansvärd konservativa? Ceremonin var verkligen inte särskilt underhållande. Själva vigseln var över på tre sekunder och sedan var man tvungen att sitta och lyssna på psalm efter psalm som sjöngs på uråldrig engelska eller latin. Nej, nog var det mer fart och fläkt på Victoria och Daniels bröllop alltid. Denna dag blev inte så magisk som jag trodde att den skulle bli och bröllopet var absolut inte århundrates största och mest storslagna. Jag är djupt besviken!

Vad tyckte du om bröllopet? Kommentera och berätta. Glöm inte att betygsätta bröllopet.

Betygsätt bröllopet

View Results
Create a PollBröllopsdags!

Då var det dags för det stora dagen D här i England. Jag hade från början tänkt att åka till London för att delta i festligheterna (och för att se Her Majesty!) men efter att ha hört ett antal varningar om terrorattacker så valde jag att inte åka. Istället bestämde jag mig för att åka till Blenheim Palace (30 minuter från Oxford) för att se bröllopet på storskärm. Tyvärr så är vädergudarna inte på vår sida idag och det regnar. Att sitta utomhus känns därför inte som någon bra idé. Nej, istället så skall jag om en halvtimme bege mig till Morals Bar för att se på bröllopet. Det är inte riktigt lika tjusigt som Blenheim Palace, men det är ändå ett bra alternativ. Skall du se på bröllopet? (SÄG JA) Nej, nu är det dags för mig att fixa till mig. Man måste ju vara lite uppklädd på en högtidsdag som denna.


Idag åker jag tillbaka till England

Idag åker jag tillbaka till Oxford och kommer inte ha möjlighet att blogga förrän imorgon. För att ni inte skall känna er helt övergivna så lägger jag in in en video med klipp från tsarfamiljens sista besök vid Livadia, Krim. Enjoy!Tävlingen är avslutad!

Idag är det enbart 11 dagar kvar till det kungliga bröllopet där prins William skall gifta sig med Kate Middleton. För att fira denna annalkande högtidsdag arrangerar jag en tävling där du har chans att vinna Royal Weddings av Emily Brand. För att ha chans att vinna skall du nedan försöka identifiera de numrerade personerna på bilden nedan. Skicka dina svar till madamescandaleuse@hotmail.com. Tävlingen pågår till söndagen den 24 april klockan 12.00. Lycka till!

Tävlingen är avslutad och en vinnare utsedd. Av samtliga deltagare var det bara en enda som hade alla rätt. Stort grattis till Christina! Boken "Royal Weddings" kommer att anlända med posten nästa vecka. Nedan presenteras de rätta svaren:


1. Kaiser Wilhelm II av Tyskland
2. Prinsessan Victoria av Storbritannien (kejsarinna av Tyskland - "Empress Fredricks")
3. Prinsessan Victoria av Battenburg (född prinessan av Hessen-Rhein, senare lady Mountbatten och markisinnan av Milford Haven).
4. Storfurst Sergeij Alexandrovitj av Ryssland
Kungliga bröllopsfrimärken

För att fira det uppkommande kungliga bröllopet har Royal Mail tagit fram fyra stycken frimärken föreställande prins William och Kate Middleton. Bilderna till frimärkena har hämtas från de officiella förlovningsbilder som togs den 25 november 2010 av Mario Testino. I samband med kronprinsessan Victorias bröllop till Daniel Westling tog Posten fram tre frimärken med samma syfte. De svenska frimärkena är utformade av formgivaren Kristian Möller. Vilka frimärken föredrar du? Tycker du bäst om de frimärken föreställande Kate och William eller de föreställande Victoria och Daniel?


Dress the royals

GLÖM INTE TÄVLINGEN DÄR DU KAN VINNA BOKEN ROYAL WEDDINGS. KLICKA HÄR FÖR ATT TÄVLA!

Nu kan du ladda ner appen Dress the royals som tagits fram i samband med det kungliga bröllopet till din iphone, ipod eller ipad. Appens idé är att du skall klä den kungliga familjen inför bröllopet i de kläder som du tycker att de bör bära. Du kan med andra ord klä drottningen i en groddräkt, prins William i brudklänning och Kate Middleton i tomtedräkt. Du kan spara dina skapelser som bakgrund på din iphone, ipod eller ipad eller dela med dig av dem på Facebook och Twitter. Appen kostar 7 kronor. Klicka här för ytterligare information.


Amerika tog drottning Victoria till sitt hjärta

Under 1800-talet var relationen mellan USA och England fortfarande kylig som en konsekvens av den konflikt som uppstod vid frihetskriget under 1700-talet. Även om relationen mellan länderna var ansträngda så tog amerikanarna drottning Victoria till sitt hjärta, detta trots att många amerikanare var emot monarki som statsskick. Hon ansågs vara en "friend of America" och beundrades för sitt arbete i amerikanska välgörenhetsorganisationer. Bland annat skänkte hon böcker till Chicagobiblioteket efter att ´biblioteket blivit förstört i en brand. Många amerikanare beundrade henne även på grund av att drottningen lät folket lära känna henne på en "personlig" nivå genom att publicera bilder från sitt vardagsliv samt dagboksanteckningar. När drottningen dog 1901 hängde flaggorna på halv stång utanför regeringsbyggnader, tidningar bar svarta ramar och minnesgudstjänster hölls i landets kyrkor. Efter hennes död skrev tidningen Harper's Weekly: "Victoria's character caused Americans to forget that she was a Queen, to... forget that she reigned over a people with whom we were once at war".

GLÖM INTE TÄVLINGEN DÄR DU KAN VINNA BOKEN ROYAL WEDDINGS. KLICKA HÄR FÖR ATT TÄVLA.


Tävling: Vinn boken "Royal Weddings" av Emily Brand

Idag är det enbart 11 dagar kvar till det kungliga bröllopet där prins William skall gifta sig med Kate Middleton. För att fira denna annalkande högtidsdag arrangerar jag en tävling där du har chans att vinna Royal Weddings av Emily Brand. För att ha chans att vinna skall du nedan försöka identifiera de numrerade personerna på bilden nedan. Skicka dina svar till madamescandaleuse@hotmail.com. Tävlingen pågår till söndagen den 24 april klockan 12.00. Lycka till!Utställning: Storfurstinnan Anastasia Nikolaievna Romanova av Ryssland

I samband med sjösättningen av rederiet St Peter Lines nya färja Prinsessan Anastasia arrangerar de tillsammans med The Tsarskoe Selo State Museum-Reserve en utställning om storfurstinnan Anastasia Nikolaievna Romanova av Ryssland, tsar Nikolai II och kejsarinnan Alexandras yngsta dotter. Utställningen går att ses ombord på Prinsessan Anastasia som trafikerar linjen mellan St.Petersburg och Stockholm. En utställning om Anastasias farmor, (änke)kejsarinnan Marie Feodorovna är också planerad.


"The Illustrated Royal Weddings" listar de fem vackraste brudklänningarna

Den brittiska tidningen The Illustrated Royal Weddings har tagit fram en lista på vad de anser är de fem vackraste brudklänningarna burna av brittiska kungligheter under de två senaste seklen. Nedan presenterar jag listan i kronologisk ordning samt inkluderar tidningens motivering till varför klänningarna hamnade på listan.

1. Prinsessan Margaret i Hartnell
Breathtakingly simple, a strong silhouette, acres of fabric moulded into shapely discipline. She's truly the bridal belle of the ball.


2. Prinsessan Marina i Molyneux
A chic fashion icon who could no no wrong. Molyneux could have dressed Marina in a bin bag and she's have pulled it off. Buy she didn't have to: this dress was an elegans 1930s affair with a definite regal aura.3. Lady Diana Spencer i Emmanuel
Some say meringue, some say romance, everyone says creased, but "Shy Di's" gown was the fairytale dream that every girl wanted. Shelve your fashion prejudices for a moment: you've got to admit that this was an iconic - and unforgettable - dress4. Prinsessan Anne i Maureen Baker
Magnificent modesty with a cool 1970s vibe, Princess Anne's dress echoed the medieval splendour of Westminster Abbey, but its modernity allowed her to shine.5. Edwina Mountbatten i Reville
Ticking all the 1920s boxes, Edwina wore the era well. With those mitten sleeves and the minimal bouquet of lilies, this society girl injected more than a dash of chic into royal weddings.


Vad tycker du om listan? Tycker du att någon klänning saknas? Borde någon av klänningarna tas bort? Vilken tycker du bäst/sämst om? Kommenterna och berätta vad du tycker. Nedan kan du även rösta på den klänning som du tycker bäst om.  

Vilken klänning är din favorit?

View Results
Create a Poll


Vacker hovdräkt från 1850-talet


Den vackra ryska hovdräkten ovan är från 1850-talet och ett av de äldsta bevarade exemplaren av "den nya hovdräkten". Den nya hovdräkten utvecklades under 1830-talet och var en bladning mellan den gamla bysantinska stilen och det romantiska 1830-talsmodet. För några månader sedan höll jag ett litet föredrag om den ryska hovdräkten  där jag i mer detalj berättar om den ryska hovdräktens utveckling och historia. Jag lade upp "föreläsningen" på bloggen i samband med detta men jag lägger även upp den nedan så att ni som ännu inte har sett den kan göra det. Mycket nöje! Färja döpt efter storfurstinnan Anastasia av Ryssland

I dagarna sjösatte det ryska rederiet St. Peter Line sin nya färja Prinsessan Anastasia. Färjan är namngiven efter storfurstinnan Anastasia Nikolaievna Romanova, tsar Nikolai II:s yngsta dotter. Färjan kommer att trafikera linjen mellan St.Petersburg och Stockholm.


Vacker klänning från 1780-talet

Denna vackra klänning från 1780-talet är tillverkad av indiskt chintz med handmålat blommönster och utsmyckad med en mönstrad bård vid livet, längs kjolkanten och vid armslutet. Denna klänning har sina starka färger som fokus och den starkt röda, blåa, gröna och gula färgen har målats på för hand. Klänningen är typiskt engelsk i modellen, men tros ändå från början härstamma från Frankrike. Indisk chintz blev mycket populär i Europa under det sena 1600-talet. Idag använder man mest chintz till att klä möbler med, men under 1600- och 1700-talet ansåg man att det färgglada och exotiska tyget även lämpade sig utmärkt till kläder.

Betygsätt klänningen

View Results
Create a Poll