Lika som bär?

När jag skrev om Patricia Neals död tidigare idag så slog det mig att hon och Katherine MacGregor (mrs Oleson i Lilla huset på prärien) är ganska lika. Vad tycker ni? Är de lika som bär?
Färgläggning: Kejsarinnan Alexandra av Ryssland

FÖRE - EFTER
 

Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop


Nederländsk safirparyr

Den nederländska safirparyren, känd som drottning Emmas safirparyr, var från början inte tillverkad som en paryr utan kom att betraktas som en genom att man började använda ett antal matchande smycken tillsammans som från början kom från olika håll. Den viktigaste delen i paryren är den vackra tiaran som består av 655 sydafrikanska diamater och 33 safirer. Den stora safiren i mitten av tiaran sägs från början ha utgjort en brosch som ägdes av Anna Pavlovna Romanova av Ryssland. Övriga delan av paryren består av två vackra halsband, tre armband, örhängen och en brosch. Drottning Julianna av Nederländerna sågs ofta bära alla delar av paryren medan den nuvarande drottning Beatrix föredrar tiaran och broschen. Även kronprinsessan Beatrix har på senare tid setts bära delar av paryren. Visst är det vackra smycken?


 
 


Färgläggning: Kejsarinnan Alexandra av Ryssland

FÖRE - EFTER

 


Patricia Neal är död (mrs Sanderson i "Lilla huset på prärien")

Den amerikanska skådespelerskan Patricia Neal är död. Hon avled av lungcancer i sitt hem i Massachusetts i en ålder av 84 år. Neal filmdebuterade 1949 i komedin John loves Mary och 1964 vann hon en Oscar för sin roll i filmen Vildast av dem alla. Neal medverkade även i filmklassikern Frukost på Tiffany's med Audrey Hepburn i huvudrollen. Neal var gift med författaren Roald Dahl i 20 år och fick fem barn med honom. För egen del så kommer jag alltid att minnas Patricia Neal för sin fina gestalting av den döende mrs Sanderson i Lilla huset på prärien.

                                        Patricia Neal som Julia Sanderson i Lilla huset på prärien.Tysk sidenklänning från 1730

Denna vackra klänning tros härstamma från omkring år 1730 och är ett av de tidigaste exemplen på 1700-talets intresse för det exotiska. Klänningens fantastiska blommönster med dess mättade färger föreslår dock att tyget inte är från Kina, utan istället från någon av de fabriker som skickligt imiterade kinesiskt siden. Något som stärker denna teori är det faktum att man har valt att använda sig av växtklister och inte djurklister för att binda de fyra olika färgerna som använts för att skapa det vackra mönstret. Sidenfabriker hade i början av 1700-talet uppförts i Tyskland och i Nederländerna, och därför kan man fastslå att klänningen är tysk eller möjligtvis nederländsk. Detta är ett av de få Europatillverkade exemplar som finns kvar. Den finns idag att beskåda på The Metropolitan Museum of Art i New York.


Lark Rise To CandlefordWürttembergtiaran

Enligt uppgifter skall denna pärltiara ursprunligen ha tillhört drottning Sophia, född prinsessa av Württemberg och hustru till kung Willem III. Man tror att tiaran var en bröllopsgåva från Sophias far, kung Wilhelm I av Württemberg, och att den tillverkades omkring år 1839 av juveleraren A.H. Kuhn i Stuttgart. I slutet av 1800-talet skall tiaran ändrats av juvelerarfirman Schülmann i Frankfurt och 1898 valde drottning Wilhelmina av Nederländerna att bära tiaran på sitt första officiella porträtt som drottning. Tiaran bars många gånger av Wilhelmina, två dokumenterade gånger av drottning Juliana och den nuvarande drottningen, drottning Beatrix, har burit den många gånger - bland annat på sitt bröllop 1966. Tiaran består av pärlor och diamanter fästa på en dekorativ båge av platina.


 


Fransk klänning från 1765

Jag har precis hittat en av de vackraste 1700-tals klänningar som jag någonsin sett. Denna klänning är tillverkad omkring år 1765 och består av ljusblått sidentyg med silverbrokad. Klänningen antas vara från Frankrike. Visst är det fantastiskt vacker?!
Färgläggning: Anna Vyrobova & kejsarinnan Alexandra av Ryssland

FÖRE


EFTER


Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop


Färgläggning: Kejsarinnan Alexandra av Ryssland

FÖRE


EFTER


Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop.


En trevlig eftermiddag med kungafamiljen...

I helgen blev det ett litet spontanbesök på slottet om mina vänner i kungafamiljen. De välkomnade mig på balkongen när jag kom inflygande på min Nimbus 2000. Vi hade det hemskt trevligt! Vi drack te i lilla salongen och Vickan och Danne visade lite foton från bröllopsresan och bröllopet. Tiden fullkomligt flög fram! Hehehe...

Photobucket


Det nederländska koloniarmbandet

1937 fick prinsessan Juliana (senare drottning Juliana) ett pampigt armband i platina och guld från invånarna i Nederländska Antillerna i Västindien i bröllopspresent. Armbandet var designat av juvelerarfirman Bouman och det bestod av 1700 sydafrikanska diamanter varav de 34 största formade den kungliga familjens släktvapen. Drottning Juliana bar armbandet frekvent fram till början av 1970-talet. Det sägs att armbandet någon gång mellan 1975-1995 gått sönder och gjorts om till tre mindre armband.
Jag kan konstatera att detta är ett av de mest vackra kungliga armband som jag någonsin sett och jag skulle absolut inte tacka nej över att ha ett liknande armband i mina ägor. Det kommer dock aldrig att hända.


Färgläggning: Norma Shearer som Marie Antoinette (misslyckad)

FÖRE


EFTER


Nederländsk diamanttiara

Denna vackra nederlänska diamattiara består av tjugosju ganska stora diamanter som är fästa på en tunn platinabåge. Diamanterna tog från det halsband, armband och örhängen som utgjorde drottning Emma av Nederländernas bröllopspresent. Tiaran tillverkades ursprungligen till prinsessan Juliana (senare drottning Juliana) och hon sågs bära den för första gången 1937. Drottning Wilhelmina bar även tiaran på sitt sitta officiella porträtt 1948. Tiaran var en av Julianas favoriter och hon bar den ofta tillsammans med ett par matchande örhängen. Det är först på senare år som drottning Beatrix av Nederländerna har börjat använda tiaran, medan den använts frekvent att drottningens systrar Margriet och Christina. Även kronprinsessan Maxima har på senare tid setts bära tiaran. 


Wallpaper: Storfurstinnan Ella av Ryssland

Efter en halvtimmes klippande och klistrande i photoshop har jag skapat en "wallpaper" föreställande storfurstinnan Ella av Ryssland. Om någon mot all förmodan skulle vilja använda denna som skrivbordsbakgrund så har ni min tillåtelse att göra det. Ladda ner den i full storlek här.Danska tvillingar!

Igår (6 augusti 2010) avslöjade det danska hovet att kronprins Fredrik Fredrik av Danmark och kronprinsessan Mary väntar tvillingar i januari. Stort grattis säger vi till dem! Klicka här för att se det officiella pressmeddelandet.
Test: Vilken adlig titel bör du ha?

Jag hittade ett roligt test där man efter att ha svarat på ett antal olika frågor får reda på vilken adlig titel man bör ha. Har man otur kan man dock hamna utanför skalan och bli en kurtisan, revolutionär eller en piga. Klicka här eller på bilden för att komma till testet.

Detta är mitt resultat:You are a Countess!
Ambitious, Determined, Resourceful!
Breathtaking and charismatic.
You will never take no for an answer,
and will work to achieve your goals.

You demand a lot from yourself and others, and dislike incompetence. You are business-motivated and/or interested in politics. You seek positions of power and authority. You are intelligent and career oriented. You also may like to argue and debate. Overall, an amazing woman who is a force to be reckoned with!

Vad blev du för något?
En drottning eller piga?
En revolutionär eller en baronessa?
Kommentera och berätta!


Maria och Anastasias klänningar

Dessa två små klänningar tillhörde storfurstinnan Maria Nikolaievna Romanova (1899-1918) och hennes två år yngre syster Anastasia Nikolaievna Romanova (1901-1918). Visst är de söta? 

 

 

Tack Allego!

My dear friend Alicia gav mig för några dagar sedan de här tre bilderna föreställande kung Gustav V, drottning Sophia och prinsessan Maria Pavlovna. Tack så mycket Allego!Färgläggning: Storfurstinnan Elizaveta av Ryssland

FÖRE - EFTER
 


Färgläggning: Sarah Bernhardt

FÖRE - EFTER
 

Bilden är i original svarvit och färglagd av mig i photoshop´


Färgläggning: Ethel Barrymore som Empress Alexandra i "Rasputin and the Empress" (1932)

FÖRE - EFTER
 

Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop.