Det Kungliga Dopet

Ni glömmer väl inte bort att titta på prinsessan Estelles dop som direktsänds av SVT1 idag? Sändningen från Slottskyrkan börjar klockan 11.40, men redan nu kan du kika på försnack med Ebba von Sydow. Vid sin sida har Ebba von Sydow idag hovexperten Roger Lundgren och John Crispinsson. SVT sänder fram till klockan 14.00 och ikväll sänder de ett sammandrag av dopet.

För dig som inte har möjlighet att se dopet på tv finns möjligheten att titta på sändningen live på SVT.se. För att göra detta klickar du här. Jag har tyvärr inte möjlighet att se dopet på tv och är därför tacksam över att denna möjlighet finns.

Som vanligt när det är en stor kunglig händelse så kommer jag att twittra. För att följa mig på twitter klickar du här eller på fliken ovan.

Vad är dina tankar inför dopet?
Dagens bild: Vassily och Sofka

Prins Vassily Alexandrovich Romanov och den jämnåriga prinsessan Sofka Dolgorouky ombord på krigsfartyget Marlborough i april 1919. De två barnen kände inte varandra särskilt väl sedan tidigare, men blev goda lekkamrater ombord på skeppet. Sofka var under sina unga år en av tsarevich Alekseys kamrater och många trodde att Sofka och Aleksey en dag skulle gifta sig. Det var nämligen så att man efter en lång rad tysk- och danskfödda kejsarinnor ansåg det nödvändigt med en kejsarinna född och uppvuxen i Ryssland. Efter flykten från Ryssland växte prinsessan upp på olika platser i Europa. Under andra världskriget chockade hon sin omgivning med att bli kommunist. Från och med den dagen blev hon kallad för "den röda prinsessan". Hon samarbetade modigt med olika motståndsrörelser och belönades för sina insatser att hjälpa judar. Sofka Dolgorouky dog den 26 februari 1994 i England och efterlämnade tre söner. Dessa söner är fortfarande i livet.
The Russian Court at Sea av Frances Welch

Inatt kom jag hem från Oxford och kan därigenom börja uppdatera bloggen som vanligt. Igår var jag in en snabbis på Europas största bokhandel, Blackwell, och köpte The Russian Court at Sea som jag sneglade på hela förra året. Boken är ungefär 250 sidor lång och jag har redan läst ut den. Jag kan sammanfatta den med två ord: Otroligt bra! 

Den beskriver de överlevande medlemmarna ur släkten Romanovs resa från Yalta till Malta med krigsfartyget Marlborough. Med på fartyget fanns bland annat änkekejsarinnan Marie Feodorovna, hennes dotter storfurstinnan Xenia Alexandrovna med barn, de två paren Yusupov, storfurst Nikolai Nikolaevich, "the black perils" och många fler. Totalt uppgick antalet kungliga passagerare till 30 stycken.

Boken, skriven av den brittiska författarinnan Frances Welch, ger en unik inblick i släkten Romanovs tankar och känslor två er efter att revolutionens utbrott. Den beskriver hur släktens medlemmar levt under fattigdom, utan mat eller möjlighet till att tvätta sig. Den skildrar änkekejsarinnan tendens att ena sekunden bryta ut i våldsam gråt för att nästa stund skratta åt sina egna skämt. Den lyfter fram familjens ovilja att tro på de hemska ryktena om tsarfamiljens död och smärtan över att behöva lämna moderlandet. Förutom en otroligt innehållrik och välskriven text innehåller boken även ett tiotal intressanta bilder från resan.

Jag rekommenderar verkligen alla som är intresserade av ätten Romanov att läsa denna bok. Klicka här för att köpa den.
Dagens bild: Tsar Nikolai med sina två äldsta döttrar

Rysslands siste tsar, Nikolai II, leker tillsammans med sina två äldsta döttrar storfurstinnorna Olga Nikolaevna och Tatiana Nikolaevna. Bilden är tagen omkring 1899/1900.

En promenad genom Alexanderpalatset

Jag har länge drömt om att få besöka Alexanderpalatset, den sista tsarfamiljens hem, men har ännu inte haft tillfälle att komma dit. Därför är jag glad över att få presentera videon nedan. Den tar dig igenom samtliga av Alexanderpalatsets rum som i nuläget är öppna för allmänheten. Tänk dock på att den ursprungliga interiören förstördes under andra världskriget och att mycket av det som idag kan ses på palatset är reproduktioner.
Dagens bild: Drottning Alexandra och Kejsarinnan Marie

Drottning Alexandra av England och hennes yngre syster Kejsarinnan Marie Feodorovna av Ryssland fotograferade vid Hvidöre, deras privata "villa" vid den danska kusten. Om hösten brukade drottningen och kejsarinnan spendera några veckor vid Hvidöre där de hade för vana att underhålla en stor skara vänner. Efter revolutionen bosatte sig Marie Feodorovna permanent på Hvidöre - hon bodde där tillsammans med sin dotter Olga Alexandrovna, hennes make och deras två barn fram till sin död 1928.
Sommarklänning från 1903

Alla föredrar vi olika stilperioder. Kanske föredrar du 1860-talets gungande krinoliner, 1870-talets överdåd eller 1890-talets stora pagodaärmar? Kanske tycker du bäst om empiren, det storslagna 1770-talet eller det moderna 1920-talet? Själv tycker jag allra bäst om den Edwardianska stilperioden. Klänningar från det tidiga 1900-talet tycker jag utstrålar någon sorts romantisk enkelhet. De är stilrena och moderna, samtidigt som de påminner om det förgångna 1800-talet. De utgör en brygga mellan dåtid och nutid. Se bara på sommarklänningen från 1903 nedan. Visst är den vacker?


Vilken stilperiod föredrar du?Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg är död

Igår rapporterade hovet att kungens farbror, Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg, avlidit vid en ålder av 95 år. Han var son till Gustav VI Adolf och hans första hustru, kronprinsessan Margareta (Margaret of Connaught). Det bör även nämnas att Carl Johan Bernadotte, fram till i lördags, var drottning Victoria av Englands (1819-1901) sista levande barnbarnsbarn. Han var därigenom tremänning med tsar Nikolai och kejsarinnan Alexandras fem barn - en svindlande tanke. Greve Carl Johan Bernadotte af Wisborg sörjs närmast av sin hustru Gunilla.

För den som är intresserad av att läsa mer om Carl Johan Bernadotte rekommenderar jag det senaste numret av Kungliga Magasinet. Där finns ett flera sidor långt reportage om greven.


Dagens bild: Tatiana, Maria och Olga

De små storfurstinnorna Tatiana Nikolaevna, Maria Nikolaevna och Olga Nikolaevna i parken utanför Alexanderpalatset 1900. Året därpå skulle den yngsta systern, Anastasia Nikolaevna, födas.


'


Dagens bild: Tatiana Nikolaevna och Olga Nikolaevna

Storfurstinnorna Tatiana Nikolaevna och Olga Nikolaevna klättrar ned för stegen till sitt "lekstuga" i parken i Tsarskoe Selo.

Engelska slott och herrgårdar

Ni har väl inte missat tv-serien Engelska slott och herrgårdar som sänds i sex avsnitt på SVT1? Historiken Dan Cruickshank besöker sex stycken privatägda och exklusiva country houses. Dessa flera hundra år gamla hem kan berätta historier om kungar och drottningar, om riddare och krig, om äventyr, politik och konst.

Avsnitt fem ligger nu uppe på SVTPlay och finns att titta på fram till den 7:e maj. Samma dag sänds det sista avsnittet av Engelska slott och herrgårdar. Klicka här för att titta på avsnitt fem.


Dagens bild: En kejserlig sommardag 1896

På denna bild tagen 1896 ser vi till vänster storfurstinnan Xenia Alexandrovna (1875-1960) tillsammans med sin make tillika kusin Alexander "Sandro" Mikhailovich (1866-1933). Till höger sitter Xenia Alexandrovnas äldre bror, tsar Nikolai II (1868-1918) med sin hustru kejsarinnan Alexandra Feodorovna (1872-1918). I mitten står Xenia och Nikolais yngre syster Olga Alexandrovna (1882-1960). Olga skulle bli känd som "the last grand duchess of Russia". Hon dog 78 år gammal i en lägenhet ovanför en skönhetssalong i Toronto.