Utställning: Bröllop för kung och fosterland

Missa inte veckans supererbjudande. Klicka här för mer information.

Besöker du Stockholm någon gång före den 3 oktober så rekommenderar jag att du besöker Livrustkammaren och utställningen Bröllop för kung och fosterland.


Livrustkammaren beskriver utställningen på detta sätt:
I Hörsalen, i ljud och ljusföreställningen – där  får de praktfulla silverskimrande kungliga bröllopsdräkter  liv i en teatral och poetisk inramning, där berättelse, musik och ljus samverkar till en suggestiv upplevelse. Från Gustav III:s bröllop tas vi med på en tidsresa fram till vårt nuvarande kungapars med drottning Silvias brudklänning som dramats grand finale. Vi gläntar på dörren till en värld med sagolika ceremonier där unga prinsessor var brickor i ett politiskt spel. Tankar om rikets bästa var ständigt närvarande och kärleken nästan alltid frånvarande. (Källa)

Passa även på att köpa boken En brud för kung och fosterland, författad av Livrustkammarens indendent Lena Rangström. Boken skildrar kungliga svenska bröllop från Gustav Vasas dagar tills idag. Rekommenderas varmt! Besök Livrustkammarens hemsida för mer information.  


Färgläggning: Tsar Nikolai med tre döttrar

Missa inte veckans erbjudande! Under denna vecka färglägger jag bilder gratis. Klicka här för mer info.


FÖRE



EFTER


Supererbjudande!

Denna vecka erbjuder jag att färglägga dina svartvita-bilder gratis! Sedan några månader tillbaka tar jag för nya kunder ett pris på 50 kr/bild. Detta på grund av att det tar en hel del tid att färglägga. Denna vecka är det dock helt gratis att få svartvita-bilder färglagda. Tveka inte, skicka din bild till [email protected] eller kommentera och länka din bild.

                               Ett exempel på en bild färglagd av mig i Photoshop

 

Färgläggning: Beställning

FÖRE - EFTER

 


Färgläggning: Beställning

FÖRE 



EFTER


Färgläggning: Min farmor med min pappa

FÖRE



EFTER


Tävling: Vinn bokserie om familjen Bernadotte

TV4 anordnar en tävling där du chansen att vinna en hel bokserie om familjen Bernadotte. Såhär skriver de på TV4:s hemsida. 

Nu har du chans att vinna en samlingsbox med hela historien om släkten Bernadotte. Boxen består av specialskrivna böcker fyllda med extramaterial och bilder som är anknutna till varje del i dokumentärserien. Dessutom innehåller de krönikor som är skrivna av hovets tidigare medarbetare Elisabeth Tarras-Wahlberg, filmaren Gregor Nowinski och författaren Bengt Jangfeldt.


Så gör du för att tävla:
Logga in med ditt Facebook-konto och gilla TV4:s sida för Familjen Bernadotte. Skriv en motivering till varför just du förtjänar att vinna bokserien och posta denna på sidans vägg. Tio personer med de bästa formuleringarna vinner en samlingsbox med hela bokserien.

Juryn består av representanter för tv4.se.
Juryns beslut kan inte överklagas.
Vinnarna meddelas via Facebook och presenteras på TV4:s hemsida den 4 juni.



Färgläggning: Madhuri Dixit

FÖRE




EFTER


Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i Photoshop



Färgläggning: Elisabeth Söderström

FÖRE - EFTER

 

Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i Photoshop


Färgläggning: Mary Todd Lincoln

FÖRE - EFTER

 

Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i Photoshop


Olga och Tatianas hovdräkter

I samband med att ätten Romanov firade 300 år på det ryska tronen 1913 sydde O.N Bulbenkova (hovsömmerska) en varsinn hovdräkt åt kejsarparets två äldsta döttrar, Olga Nikolaievna och Tatiana Nikolaievna, vid tiden 18 respektive 16 år gamla. Dräkterna var sydda av vit siden, draperade med vit tyll och dekorerade med rosa tygrosor och knappar av äkta pärlor. Till detta bad man en kokoshnik, en huvudbonat, i rosa siden. 


                  Olga Nikolaievna och Tatiana Nikolaievna, storfurstinnor av Ryssland


Victorian Dress Up Doll

För ett halvår sedan tipsade jag om ett program där man utformar och klär ut en docka i regency-kläder, det vill säga kläder från empiren (ca 1800-1820). Nu tipsar jag om ett liknande program där det hela går ut på att klä en docka i viktorianska kläder. Unikt med detta program det är att kläderna  är tidstypiskt korrekta och att det finns många olika typer av kläder att välja på. Programmet är historiskt lärorikt, sanslöst roligt och ett utmärkt sätt att fördriva sin tid på. Klicka HÄR för att komma till programmet.



Färgläggning: Agnes Moorehead

FÖRE - EFTER



Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i PhotoShop


Vilken är din favorit?

Nu har jag under ett antal dagar berättat om tre olika tiaror/diadem. Nu undrar jag vilken av dessa som du tycker bäst om? 

                                                             Nummer 1



Nummer 2




Nummer 3



VILKEN ÄR DIN FAVORIT?

Jag tycker bäst om nummer ett.


Kejsarinnan Maria Feodorovnas diamantdiadem

Detta är en kopia av det diamantdiadem som tillhörde kejsarinnan Maria Feodorovna (1759-1828), hustru till den ryske tsaren Paul I (1754-1801). Diademet består av guld, silver, platina, diamanter och gula diamanter. Diademet såldes av den sovjetiska ledningen 1929.



Visst är diademet vackert?!


Viktorianska badkläder

När järnvägen bredde ut sig och människor vallfärdade till de fashionabla badorterna växte ett behov efter badkläder fram. De första viktorianska kvinnliga baddräkterna bestod av ett helkroppstäckande plagg i flanell. På 1860-talet ersattes det helkroppstäckande plagget av en tvådelad dräkt med en lång jacka och ett par trekvartsbyxor. Den tvådelade dräkten var fortfarande obekväm och tung, men ändå behändigare och mer attraktiv än den tidigare.


Under den senare delen av 1800-talet förkortade man armarna på jackorna och byxorna blev även de något kortare. Vid 1800-talets slut blev armlösa baddräkter där man visade en stor bit av vaden populär.



Från 3:50 bär mrs Oleson i Lilla huset på prärien en typisk viktoriansk baddräkt. Kika gärna!



Färgläggning: Gunnel Lindblom & Birgitta Federspeil

FÖRE



EFTER


Klicka här för att se bilden i en större storlek - rekommenderas!

Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i PhotoShop.


Kejserliga rubiner

En av världens allra vackraste rubinsamlingar ägdes från början av Maria Alexandrovna, hertiginna av Edinburgh och Saxe-Coburg-Gotha. Maria Alexandrona var tsar Alexander II:s enda dotter och hon var van vid att få det bästa av allt. Hennes smyckessamling var förstaklassig och de smycken som hon fick av sin far vid sitt bröllop var inte något undantag.




Vid sitt bröllop 1874 fick hon en samling rubinsmycken, skapad av Bolin, av sin far. Samlingen bestod bland annat av ett vackert diadem och ett imponerande halsband.


Smyckena ärvdes sedan av Maria Alexandrovnas dotter prinsessan Alexandra av Hohenlohe-Langenburg. Tyvärr finns det ingen bild på Alexandra där hon bär smyckena, däremot bar hennes svärdotter, prinsessan Margarita av Grekland, samlingen vid kung Juan Carlos av Spanien och prinsessan Sofia av Grekland 1962 och vid ytterligare ett bröllop på 1970-talet. Prinsessan Margarita av Grekland dog 1989 och samlingen auktionerades bort. 

                             Maria Alexandrovna och prinsessan Margarita av Grekland


 


Färgläggning: Agnes Moorehead

FÖRE - EFTER
 

Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i PhotoShop



Storfurstinnan Xenia Alexandrovnas hovdräkt

Jag hittade precis en bild på storfurstinnan Xenia Alexandrovna Romanovas hovdräkt. Visst är den vacker! 


Xenia Alexandrovna var tsar Alexander III:s äldsta dotter och en yngre syster till Rysslands sista tsar, tsar Nikolai II. Hon föddes den 6 april 1875 i St. Petersburg och vid nitton års ålder (1894) gifte hon sig med sin kusin, storfurst Alexander "Sandro" Mikhailovich av Ryssland. Paret fick under sina nästan 40 år som gifta (Alexander Mikhailovich dog 1933) sju barn, varav sex söner. Efter revolutionen bosatte sig Xenia i England. Hon dog den 20 april 1960, 85 år gammal. 

Xenia och Sandro tillsammans med de sex äldsta barnen. Den enda dottern Irina (till vänster om Xenia) gifte sig 1915 med Felix Yusopov, mannen som mördade Rasputin.


Färgläggning: Astrid Lindgren

FÖRE



EFTER


Färgläggning: Lauren Bacall

FÖRE - EFTER

 

(Av någon anledning går det inte att centrera inlägget)

The Cambridge Emeralds

The Cambridge Emeralds vanns av Drottning Mary av Englands mormor, hertiginnan Augusta av Cambridge, på en välgörenhetsbasar 1818. När drottning Mary fick tillgång till the Vladimir Circle Tiara såg hon till att få det anpassat så att det kunde bäras tillsammans med de vackert gröna juvelerna.



Förutom tiaran finns ingår även två broschar i samlingen. Dessa broschar kan man  ofta se drottning Elizabeth II av England bära. Det är viktigt att notera att samlingen fortfarande tillhör det engelska kungahuset.



                           


(Källa: Leslie Field, The Queen's Jewels, 1987. sida 88)


Färgläggning: Agnes Moorehead

FÖRE - EFTER
 


Karl XI & Ulrika Eleonora

Kung Karl XI av Sverige föddes den 24 november 1655 som det enda barnet till Kung X Gustav av Sverige (1622-1660) och hans maka Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636-1715). Under sina första levnadsår låg hans far ute i fältkrig och det skulle dröja ända till år 1659 innan han vid fyra års ålder för första gången fick träffa sin far.
I januari 1660, en kort tid efter att riksdagen öppnades, blev Karl X Gustav sjuk och den 13 februari avled han vid en ålder av 37 år. Den fyraårige Karl XI utropades genast till kung och tills det att han blev myndig styrdes landet av en förmyndarskapsregeringen som leddes av Karl XI:s egen mor, änkedrottningen Hedvig Eleonora. 
     

                               Karl X Gustav och Hedvid Eleonora av Holstein-Gottorp
                                

Den unge kungen fick den svenske friherren tillika professorn Emund Gripenhielm (1622-1675) och han utbildades i franska, latin, tyska, historia, statsrätt, geografi, astronomi, arkitektur och stridskonst. Den unge kungen fick slita hårt under sin skolgång, ty han led av dyslexi, och till sättet var han blyg och tillbakadragen.

                                           Den vid tiden elva år gamla kung Karl XI
                                          

 
Prinsessan Ulrika Eleonora föddes den 11 september 1656 som den yngsta dottern till Kung Fredrik III av Danmark (1609-1670) och hans gemål Sofia Amalia av Braunschweig-Lüneburg (1628-1685). Ulrika Eleonora var en gudfruktig, tålig, mild och välgörande människa, egenskaper som resulterade i att hon var omtyckt och uppskattad av många. Hennes utseende var behagligt, utan att vara särskilt vacker och hon förde sig enkelt, ledigt och elegant.

                                        

När Karl och Ulrika Eleonora var 20 respektive 19 år gamla framställde den svenske ambassadören Nils Brahe (1633-1699) Karls anhållan om Ulrika Eleonoras hand. Prinsessans mor stödde förslaget medan Ulrika Eleonoras bror, Kung Kristian V (1646-1699), efter att det skånska kriget* brutit ut satte sig emot föreningen. Ulrika Eleonora ansåg sig dock trolovad och vägrade att ge upp sin förlovning. I samband med fredsupphandlingarna i Lund 1679 återupptogs äktenskapsdiskussionen och den 26 september 1670 undertecknades ett avtal av svenska och danska sändebud.

Giftermålskontraktet undertecknades den 6 februari 1680 av Karl XI och tre månader, den 4 maj 1680, landsteg Ulrika Eleonora Sverige. Det var tänkt att bröllopet skulle äga rum i Halmstad, men fö att undvika en fransk ambassadör som insisterade på att få närvara beslöt man i all hast att vigseln skulle äga rum på egendomen Skotorp, ett slott i nuvarande Laholms kommun. Inför en liten skara människor vigdes Karl XI och Ulrika Eleonora den 6 maj 1680. Den 25 november samma år kröntes Ulrika Eleonora till drottning av Sverige i Stockholms storkyrka. 


                                                               Skotorp slott 
                             


Parets äktenskap, som kunde ha varit som vilket politiskt äktenskap som helst, blev mycket lyckligt, även om Ulrika Eleonora inte kom överrens med sin svärmor som avskydde allt danskt. Paret fick sju barn, varav enbart tre uppnådde vuxen ålder; Hedvid Sofia (1681-1708), Karl XII (1682-1718) och Ulrika Eleonora den yngre (1688-1741). Efter endast 13-års äktenskap avled Ulrika Eleonora 1693 efter en lång tids sjukdom vid en ålder av 36 år. Karl XI sörjde henne djupt och avled själv, vid en ålder av 41 år, på Stockholms Slott den 5 april 1697. 
 
* Skånska kriget - ett krig som utspelade sig 1675-1679 mellan Sverige och Danmark. Kriget ägde huvudsakligen rum i Skåne och Bohuslän.

Lär dig mer om Karl XI och Ulrika Eleonora genom att titta på SVT:s serie Det kungliga bröllopet ikväll klockan 21.00 på SVT1.


Tv-tips: Det Kungliga Bröllopet

Missa inte kvällens avsnitt av Det kungliga bröllopet där det berättas om äktenskapet mellan Karl XI och den danska prinsessan Ulrika Eleonora. Avsnittet sänds på SVT1 klockan 20.00. Programmet går även att se på SVTPlay. Klicka här för att komma till programsajten.



Färgläggning: Agnes Moorehead

FÖRE - EFTER



Färgläggning: Agnes Moorehead

FÖRE- EFTER

 


Färgläggning: Agnes Moorehead

FÖRE 


EFTER


Färgläggning: Agnes Moorehead

FÖRE


EFTER


Minibiografi: Kejsarinnan Alexandra av Ryssland

SISTA DELEN

Alexandras tragiska öde

Den föredetta kejserliga familjen av Ryssland sattes i husarrest i det gamla hemmet i Alexanderpalatset i Tsarskoe Selo (tsarens by). Där kunde de leva någorlunda normalt, trots att alla de gamla privilegierna var borta och att de nu var fångar under soldater och vakters uppsikt. Alexandra spenderade de flesta dagar inomhus, medan Nikolai och barnen arbetade i trädgården. Ibland, då det var vackert väder, kunde Alexandra sätta sig på en filt under ett träd och brodera eller virka. Utanför palatset höga staket samlades det hundratals människor som vid åsynen av den föredetta kejsarinnan ropade ord som "tyska satmara" och "dödsbruden".

Alexandra, ännu ej fyllda 45, i parken i Tsarskoe Selo under husarresten.



I ungefär ett halvår satt familjen i husarrest på Alexanderpalatset innan de i augusti 1917 beordrades packa sina saker. De lämnade det gula palatset i en glödande solnedgång och transporterades till ett tåg som tog familjen till staden Tobolsk i Sibirien. I Tobolsk inrättade sig familjen i ett av stadens största hus, ett rymligt hus på över 40 rum, och familjen skall ha berättat att tiden i Tobolsk var en av de allra lyckligaste. I över ett halvår levde familjen detta lyckliga liv tills att de informerades om att de skulle lämna huset för att transporteras till Moskva. Eftersom Aleksey vid denna tid var sjuk och omöjligt kunde resa beslöts det att Nikolai, Alexandra, Maria och doktor Botkin (med flera) skulle resa medan Olga, Tatiana, Anastasia, franskläraren Gilliard och beskyddaren Nagorny skulle stanna kvar tillsammans med Aleksey. Efter en lång och besvärlig färd med häst och släde sattes Nikolai, Alexandra och Maria med sällskap på ett tåg som enligt uppgift skulle ta dem till Moskva, men istället skickade man dem till den socialistiska staden Ekaterinburg vid Uralbergen. Här blev familjen fångar på allvar. 


Ipatievhuset i Ekaterinburg där Alexandra satt fängslad i ungefär fyra månader


Efter ungefär två månader i Ekaterinburg anslöt sig resten av familjen till gruppen och de nio personer som sällskapet bestod av fick fördela sig på fyra rum. I det första rummet sov Alexandra, Nikolai och Aleksey,  i det andra rummet de fyra flickorna, i det tredje Botkin och Nagorny och i det fjärde Alexandras kammarjungfru Demidova.

Natten till den 17 juli 1918 väcktes familjen av vakter och ombads att klä på sig och packa sina tillhörigheter. Vakterna uppgav att detta berodde på att den tsartrogna Vita armén närmade sig, och familjen skulle av den anledningen transporteras till ett annat ställe. Familjen gjorde som de blev tillsagda och då de var färdiga leddes de in i ett rum i källaren där de ombads vänta. Väntan blev lång, men tillslut öppnades rummen och en grupp män klev in.  Den ansvarige för denna grupp klev fram och berättade för familjen att det uppstod rykten om att de blivit likviderade, och att de nu skulle fotograferas för att bevisa motsatsen. Den ansvarige bad familjen att ställa sig på ett sådant sätt så att alla syntes klart och tydligt och då detta var klart tog han upp en lapp där det stod att regeringen beslutat att hela familjen skulle avrättas. Soldaterna öppnade genast eld mot familjen. Nikolai var den första att dö, Alexandra (som hunnit göra korstecknet innan hon blev träffad i huvudet) var den andra. De två äldsta flickorna, Olga och Tatiana, och doktor Botking dog även de omgående medan Aleksey, som sårats men ännu levde, avrättades av ett skott från nära håll. De två yngsta flickorna, Maria och Anastasia, överlevde första skottsalvan (detta på grund av att de hade ädelstenar insydda i kläderna vilka fungerade som skottsäkra västar) och blev inte ihjälskjutna, utan ihjälstuckna av vassa bajonetter. Eftersom Vita armén närmade sig med hög fart var det viktigt att göra sig av med familjens kvarlevor så snabbt som möjligt. Man klädde av kropparna, hällde saltsyra över dem, eldade upp två av kropparna och begravde dem alla i skogen. Det skulle dröja över 80 år innan man hittade graven.

Källarrummet där familjen avrättades


Observera: Det finns många olika uppgifter om hur avrättningen av tsarfamiljen gick till, och ingen vet säkert vad som egentligen hände. Den version som jag har återgett är den mest etablerade.

En av många filmatiseringar av avrättningen. Denna version kommer från den ryskproducerade filmen Romanovs: A Crowned Family. 



Detta var sista delen i min serie om Alexandra, den sista kejsarinnan av Ryssland. Inom kort kommer jag påbörja en ny serie om en annan stor kunglighet. Stay tuned!


Nikolai och Alexandra i Rederiet

Nikolai och Alexandra, det sista kejsarparet av Ryssland, dyker ibland upp på lite olika ställen, men jag förväntade mig verkligen inte att de skulle dyka upp (hehe - lite fyndigt med tanke på att Rederiet utspelar sig på en båt) i tv-serien Rederiet. Lite förstrött satt och jag och tittade på ett avsnitt av serien på en dator och plötsligt, bakom huvudet på Nina Remmer, fick jag syn på en bild av Nikolai och Alexandra. Bilden är tagen i slutet av 1894 och föreställer kejsarparet vid tiden kring deras bröllop. Detta förgyllde verkligen min dag!