Quiz: Familjen Romanov

Jag har precis hittat ett litet quiz där du kan testa dina kunskaper i ämnet "familjen Romanov". Quizet består av 10 stycken ganska enkla frågor. För den oinvigde kan vissa vara ganska svåra. Medelresutatet på detta quiz är 6/10. Klicka här eller på bilden för att komma till quizet.




Jag fick 10/10 rätt. Hur många rätt fick du?


Tävling: Vem är personen på bilden (RESULTAT)

Eftersom Diana var så snabb med att leverera det rätta svaret på gårdagens tävling så slänger jag in en ny tävling idag. Vem är personen på bilden? Den som först svarar rätt vinner en länk! Tävlingen pågår till klockan 22.00 ikväll. Under dagen kommer det att dyka upp fem st ledtrådar som kommer att vara dig till stor hjälp (missa inte dem). Om du inte har någon aning om vem bilden föreställer - gissa! Det kan faktiskt hända att du lyckas gissa rätt. Lycka till!

TÄVLINGEN ÄR AVGJORD.
L SKICKADE IN ETT NÄSTAN HELT KORREKT SVAR:

Bilden föreställer mycket riktigt prinsessan Irina Alexandrovna Romanova, systerdotter till tsar Nikolai II av Ryssland. Hennes mor hette dock Xenia Alexandrovna, och inte Irina.



Fransk aftonklänning (1898-1900)

                              GLÖM INTE DAGENS TÄVLING DÄR DU KAN VINNA EN LÄNK!

                        


Denna vackra klänning från 1898-1900 är tillverkad av "House of Worth" i Frankrike. Klänningen gestaltar utmärkt de rådande modetrenderna. Klänningens dramatiska form och dess exentriska mönster reflekterar den starka influensen av Art Nouveau, och mönstret på den ljusa sidengrunden skapar en sorts illusion av "ironwork". Visst är den vacker?!


Tävling: Vem är personen på bilden?

Eftersom Diana var så snabb med att leverera det rätta svaret på gårdagens tävling så slänger jag in en ny tävling idag. Vem är personen på bilden? Den som först svarar rätt vinner en länk! Tävlingen pågår till klockan 22.00 ikväll. Under dagen kommer det att dyka upp fem st ledtrådar som kommer att vara dig till stor hjälp (missa inte dem). Om du inte har någon aning om vem bilden föreställer - gissa! Det kan faktiskt hända att du lyckas gissa rätt. Lycka till!


Ledtråd 1:
Hennes mormor var dansk.
Ledtråd 2: Gifte sig 1914
Ledtråd 3: Född i Ryssland




Tävling: Vem är personen på bilden - RESULTAT!

Vem är personen på bilden? Den som först svarar rätt vinner en länk!  Tävlingen pågår till klockan 24.00, natten till måndagen den 27 september. Under morgondagen kommer det att dyka upp fem letrådar som kommer att vara dig till stor hjälp - missa inte dem. Vet du inte vem personen är - gissa! Det kan faktiskt hända att du lyckas gissa rätt. Lycka till!

TÄVLINGEN ÄR AVGJORD:

RÄTT SVAR ÄR: 
Drottning Ingrid av Danmark, vid denna tid prinsessa av Sverige

 Stort grattis till DIANA som lyckade leverera den rätta svaret på imponerande kort tid.




Tävling: Vem är personen på bilden?

Vem är personen på bilden? Den som först svarar rätt vinner en länk!  Tävlingen pågår till klockan 24.00, natten till måndagen den 27 september. Under morgondagen kommer det att dyka upp fem letrådar som kommer att vara dig till stor hjälp - missa inte dem. Vet du inte vem personen är - gissa! Det kan faktiskt hända att du lyckas gissa rätt. Lycka till!




Tv-tips: Lark Rise to Candleford

Idag börjar SVT1 sända andra säsongen av den fantastiska serien Lark Rise to Candleford. Serien utspelar sig i den lilla byn Lark Rise och i den lilla blomstrande staden Candleford i slutet av 1800-talet och följer byborna och stadsbornas dagliga liv. Detta är en otrolig serie, och jag rekommenderar er verkligen att se den! Slå dig ner i soffan vid kvart över sex iväll, slå på SVT1 och njuuuut!






Inbrott på Kina Slott


  


Utställning: Konsten att bli kung

Den 21 oktober 2010 öppnar utställningen Konsten att bli kung på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Dunkers Kulturhus beskriver utställningen på detta sätt:

”Konsten att bli kung” är historien om en vanlig mans väg till tronen. Om republikanen som räddade den svenska monarkin. Om den lille pojken från Pau i Frankrike vars liv blev en resa lika innehållsrik och spännande som en Hollywoodfilm. I utställningen får vi följa berättelsen om ett Europa i krig, ett land i kaos och födelsen av det moderna Sverige. Allt med utgångspunkt i Jean Baptiste Bernadotte liv. En man som, trots att han aldrig lärde sig att tala svenska, blev en populär och omtyckt kung, och vars goda rykte står sig än idag – liksom ätten Bernadotte än idag sitter på kungatronen".

Utställningen öppnar för allmänheten den 21 oktober, men kommer att invigas den 20 oktober i närvaro av självaste kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Carl-Philip och min stora favorit: drottning Margarethe av Danmark. 

Om du är i närheten av Helsinborg, passa på att besöka utställningen! Jag planerar själv att besöka den. För mer information klicka här.


Quiz: Kungliga släktband

Var inne och kikade runt lite på Populär Historias hemsida och hittade där ett quiz om kungliga släktband. Quizet består av 13 frågor av varierande svårighetsgrad. Vissa frågor är mycket enkla medan andra är förfärligt svåra. Klicka här eller på bilden för att komma till quizet. Jag fick 12/13 rätt. Hur många rätt fick du?

                                      

           
Förresten! Du vet väl att du kan köpa 3 nummer av Populär Historia för bara 49 kronor.  Jag är själv prenumererat på tidningen sedan jag var 12 år (2001) och rekommenderar den varmt. Klicka på annonsen nedan eller på den åt höger och fyll i ditt namn och din adress så dimper det snart ner ett färskt nummer av Populär Historia i din brevlåda!

Populär Historia - 3 nummer


Brittisk klänning från 1735




Quiz: Familjen Romanov

Jag har precis hittat ett quiz där du har möjlighet att testa dina kunskaper i ämnet "familjen Romanov". Quizet består av 15 frågor av mycket varierande svårighetsgrad. Detta är absolut inget lätt quiz och på vissa frågor fick jag tänka till rejält. Lyckligtvis lyckades jag få 15/15 rätt på första försöket - hade jag inte lyckats med det så hade jag skämts. Klicka här eller på bilden för att komma till quizet.



Jag fick 15/15 rätt.
Hur många rätt fick du?


ЗАТОЧЕНИЕ В ЦАРСКОМ СЕЛЕ

 



Denna tavla ЗАТОЧЕНИЕ В ЦАРСКОМ СЕЛЕ (Fångeskap i Tsarskoe Sele) är målad av Pavel Ryzhenko (1970-), en rysk konstnär och konstprofessor specialiserad på religösa och historiska motiv. Enligt konstnären föreställer denna tavla tsar Nikolai II:s hemkomst till Alexanderpalatset efter abdikationen 1917. Redan vid första anblicken ser man en del saker  som ej är historiskt korrekta. För det första så fanns det inget rum på Alexanderpalatset som såg ut som det på tavlan, rummet ser snarare ut som ett av rummen i huset i Ekaterinburg. För det andra ser Aleksey (pojken som är sängliggande) inte ut att vara elva år gammal utan snarare omkring fem år gammal och han led inte av någon blödarsjukeattack vid denna tid. Slutligen kan man konstatera att Alexandra inte bär den gråa sjuksköterskeuniformen som hon alltid bar under denna tid. Tavlan är dock mycket vacker och förmedlar känslor - genom tavlan är vi kapabla att förstå vad dessa personer kände vid denna tid. Jag tror att detta är konstnärens syfte.


Ögonblicksbild

Denna bild föreställer kejsarinnan Sissi (till vänster) och hennes sällskapsdam Irma Sztaray. Bilden skall ha tagits i Geneve ungefär en timme före det att kejsarinnan Sissi knivhöggs i hjärtat och dog.



Teckning föreställande Marie Antoinette


Under 1700-talet höll sig adelsdamerna uppdaterade om det senaste modet genom att studera teckningar, fashionabla dockor och brev. En av dessa teckningar är denna teckning föreställande Marie Antoinette från 1875 som greve Axel von Fersen (svensk diplomat och Marie Antoinettes älskare)  lät sända till sin syster Sofia i Sverige. Notera det stora håret med dess fantastiska fjädrar! Fantastiskt!


Viktorianskt mode

Jag har föreläsning i Borlänge på förmiddagen idag, och hinner därför inte uppdatera ordentligt denna morgon. Jag slänger därför in två vackra illustrationer från en viktorianskt modemagasin. Båda bilderna visar 1870-talsmode. Visst är bilderna tjusiga?  




Brittisk hovdräkt från 1750

 


Under 1700-talet var denna typ av klänningar så förknippade med Versailles och den franska hovet att modellen kallades för robe à la française. Denna typ av klänning bestod av en "överklänning" som öppnade sig vid livet och blottade en dekorativt liv som täckte korsetten. Under den såkallade "överklänningen" syntes ofta en mycket vacker underkjol. Klänningarna var mycket breda, och dess form uppnåddes genom att man bar en krinolin tillverkad av valben vilken man klätt med linne. Från sidan hölls dock siluetten lika smal som kroppen. Det finns berättelser om att man i London och Paris var tvungna att bredda dörrarna med en meter och höja dem med en meter för att damerna med sina breda kjolar och höga peruker överhuvudtaget skulle komma in. Detta blev uppkomsten till de såkallade "franska dörrarna", det vill säga dubbeldörrar. Tack till Honi för informationen om dörrarna.
 


Utställning: Bernadotter i svart och vitt

Med anledning av 200-årsjubileet av Karl XIV Johans val till svensk tronföljare visar Nationalmuseum en utställning med svartvita porträtt av Bernadotter som pågår mellan den 16 juni 2010 och den 23 januari 2011. Besök Nationalmuseumets hemsida för mer information.  

Såhär skriver Nationalmuseumet om utställningen:
Inga svenskar har blivit så flitigt avbildade som våra kungligheter. Dagligen betraktar vi porträtt av monarken när vi t.ex. slår upp en tidning, betalar i en affär eller frankerar ett brev. I utställningen Bernadotter i svart och vitt visas kända och okända framställningar från Karl XIV Johan och fram till hans ättling i sjunde led, kronprinsessan Victoria. Utställningen bjuder på spännande möten mellan officiellt porträttbruk och konstnärlig gestaltning.

Detta är en utställning som jag verkligen skulle vilja besöka. Om jag får tillfälle att åka till Stockholm någon gång under hösten så kommer jag garanterat att besöka den. Om du råkar befinna dig i Stockholm under hösten/vintern - besök den du med!


Viktorianska brudklänningar

Jag har hittat fyra olika typer av viktorianska brudklänningar. Samtliga av dessa är tillverkade mellan åren 1850-1865. Vilken tycker du är finast? Efter noga övervägande har jag kommit fram till att tvåan är min favorit. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i de klänningsmodeller som var aktulla kring 1850-1865, och väljer därför tvåan eftersom att den påminner lite om den Edwardianska tidens kläder - något som jag tycker mycket bättre om. Berätta gärna vilken som är din favorit och varför! 



Nederländsk kranstiara i empirestil

Vissa hävdar att den nederländska kranstiaran i empirestil från början tillhörde prinsessan Louise, en syster till kung Willem I, medan andra säger att den köptes av drottning Juliana och gavs i present till nuvarande drottning Beatrix till hennes 18-årsdag 1956. Tiaran är tillverkad under 1800-talet vilket gör den till den äldsta tiaran i den nederländska samlingen. Tiaran har ej enbart burits av drottning Beatrix, utan även frekvent av prinsessan Margriet. Den senaste som burit tiaran är prinsessan Laurentien som även bar den på sitt bröllop 2001 då hon gifte sig med prins Constantijn.

 

 

Visst är denna tiara fantastiskt vacker? Jag har alltid varit svag för empirens arkitekur, kläder och smycken och jag fullkomligt älskar denna tiara. Vad är din åsikt?


Dokumentär om Kate Middleton på SVTplay

På SVTplay kan man nu se en 43 minuter lång dokumentär om Kate Middleton, prins William av Englands flickvän. Dokumentären är tillgänglig till den den 9 oktober.

Detta skriver SVT om dokumentären:
Brittisk dokumentär från 2009. Kate Middleton kommer att bli drottning av England om hon gifter sig med pojkvännen, prins William. Många liknar henne med prinsessan Diana, och dokumentären handlar om hennes relation till William och till media.

Klicka här för att se dokumentären.


Tävling: Vem föreställer bilden? RESULTAT!

Då har klockan slagit tolv och det har blivit dags att avslöja vem bilden föreställer. Bilden föreställer prinsessan Irene av Hessen-Rhein (senare prinsessa av Preussen). Tyvärr var det ingen som gissade rätt. Bättre lycka nästa gång!



Drottning Julianas diamantklocka

GLÖM INTE DAGENS TÄVLING. DEN SOM KAN GISSA VEM DET ÄR SOM BILDEN FÖRESTÄLLER FÅR EN LÄNK.

Drottning Juliana av Nederländerna fick till sig 50-årsdag 1959 denna imponerande diamantklocka i present av "det nederländska folket". Klockan var tillverkad av platina och utsmyckad med 275 diamanter. Klockan blev en av Julianas absoluta favoritsmycken och hon sågs ofta bära den. Julianas dotter, nuvarande drottning Beatrix, har aldrig burit sig mors klocka medan kronprinsessan Maxima på senare tid börjat använda den. Visst är klockan fantastiskt imponerande?



Tävling: Vem föreställer bilden? (vinn länk!)

Vem är personen på bilden? Den som svarar rätt vinner en länk. Om du inte vet, gissa! Du kan gissa rätt! Tävlingen pågår till klockan 24.00, natten till lördagen den 11 september. Lycka till!

Ledtråd 1: Kunglig
Ledtråd 2: Barnbarn till drottning Victoria av England
Ledtråd 3: Dog på 1950-talet
Ledtråd 4: Född på 1860-talet
Ledtråd 5: Tyskfödd




Nederländska hårkammar...

Drottning Wilhelmina av Nederländerna ägde två hårkammar, en med diamanter och en med stora pärlor. Man tror att hårkammarna till en början kan ha tillhört drottning Anna Pavolovna, drottning Sophie eller drottning Emma - men man vet tyvärr inte säkert. Den här typen av diamantkammar hade inte synts burna av kungligheter på över hundra år då kronprinsessan Maxima bar diamantkamen i samband med kronprinsessan Victoria av Sveriges bröllop i juni detta år. Jag tycker att de är ganska vackra - lite enklare och mindre högtravande än tiaror och diadem - vad tycker du?




Quiz: Vad vet du om drottning Victoria av England?

Jag hittade precis ett trevligt litet quiz där man kan testa sina kunskaper i ämnet "Queen Victoria of England". Quizet består av 9 frågor av varierande svårighetsgrad. Klicka här eller på bilden för att komma till quizet. Lycka till!




Jag gick 9/9 rätt.
Hur många rätt fick du?


242 000 föremål saknas!

Nu är jag tillbaka på riktigt!

Enligt dagens nummer av DN visar en inventering av 1881 ryska museum att 242 000 föremål saknas. Föremålen har inte bara stulits eller tappats bort, utan har i många fall givits bort utan korrekta tillstånd. Inventeringen av föremålen inleddes efter att stora stölder avslöjats på Eremitaget i St.Petersburg, där en kvinnlig anställd i flera år organiserat stöld av mer än 200 juveler och ikoner.

                                                            Eremitaget (Vinterpalatset)