Färgläggning: Pauline Brunius

FÖRE 




EFTER


Filmtips: Elisabeth och Essex (1939)

Klockan 03.40, natten mellan lördag och söndag kan du se filmen Elisabeth och Essex från 1939 på TCM. Filmen beskrivs på detta sätt: Elisabeth och Essex handlar om det dömda förhållandet mellan den dominerande drottningen och hennes favorit, den ambitiöse Earl of Essex. Elizabeth är ovillig att acceptera Essex' växande popularitet i landet och besvarar inte hans amorösa närmanden. Hon skickar den upprörde earlen till Towern, men endast efter att han försöker lägga beslag på henne i en politisk kupp.

I rollerna ses bland andra stjärnor som Errol Flynn, Bette Davis, Olivia De Havilland (som fortfarande lever!), Donald Crisp och Alan Hale.


När bolsjevikerna kallblodigt mördade medlemmar ur släkten Romanov

OBEHAGLIGA BILDER I SLUTET AV INLÄGGET. KÄNSLIGA LÄSARE VARNAS!

Jag har många gånger skrivit om mordet på den sista tsarfamiljen. Däremot har jag inte beskrivit hur det gick till när bolsjevikerna kallblodigt mördade deras släktingar; storfurst Sergei Mikhailovich, storfurstinnan Elizaveta Feodorovna (kejsarinnans äldre syster), prins Vladimir Pavlovich Paley och bröderna prins Ioann Constantinovich, prins Constantine Constantinovich och prins Igor Constantinovich. 

                            
             

         


År 1918 kom Lenin till makten och gav order om att arrestera medlemmar ur släkten Romanov. Liksom tsarfamiljen satt de (de uppräknade personerna ovan) arresterade i Ekaterinburg men skickades sedan vidare till Alapaevsk där de inhysten i ett skolhus i utkanten av staden.
Dagen efter mordet på tsarfamiljen (17 juli) anlände ett antal bolsjeviker till skolhuset. De tog ifrån fångarna de få värdesaker de hade och informerade dem om att de skulle bli förflyttade. Nästföljande natt väcktes de och fick sina händer backbundna och ögon täckta med ögonbindlar. Storfurst Sergei Mikhailovich anade onåd och försökte protestera men sköts då i armen av en av vakterna. Fångarna sattes i bilar och kördes till den närliggande byn Siniachikha där det fanns en övergiven järngruva med ett 18 meter djups dagbrott. Väl på plats placerades en planka över det djupa hålet och fångarna fick order att gå över den. Ännu en gång protesterade Sergei Mikhailovich som genast sköts till döds och slängdes ner i hålet. De andra fångarna misshandlades svårt och slängdes även de ner. Trots fallet på 18 meter överlevde samtliga (förutom Sergei som redan var död). För att ta livet av de överlevande slängdes flera handgranater ner, sedan täcktes hålet med torrt björkris som man satte eld på. När detta var gjort kunde man inte längre höra några ljud nedifrån hålet och bolsjevikerna antog att samtliga var döda.

Ungefär tre månader senare, den 8 oktober 1918, upptäcktes gruvhålet och kropparna efter de mördade av den tsartrogna Vita armén. Man kunde konstatera att både Ella (Elizaveta) och Ioann överlevt i flera timmar (troligen dygn) men tillslut avlidit av sina skador. Kropparna fotograferades och transporterades sedan iväg. Storfurst Sergei Michailovich, prins Vladimir Pavlovich Paley och de tre brödern begravdes på den ortodoxa kyrkogården i Beijing (tyvärr finns den inte kvar) och Ella begravdes i "the Church of Maria Magdalene" i Jerusalem där hon än idag vilar. 1992 kanoniserades hon av den rysk-ortodoxa kyrkan.

Kvarlevorna efter prins Ioann Constantinovich och storfurstinnan Elizaveta Feodorovna


Boktips: The Lost Crown av Sarah Miller

För er som är intresserade av tsar Nikolai II:s fyra döttrar, storfurstinnorna Olga Nikolaevna, Tatiana Nikolaevna, Maria Nikolaevna och Anastasia Nikolaevna har jag ett "hett" boktips. Jag rekommenderar er verkligen att läsa den nyligen publicerade romanen "The Lost Crown" av Sarah Miller. Jag läste själv ut boken idag, och det var den bästa roman som jag någonsin har läst om den sista kejserliga familjen av Ryssland. Den tar sin början vid första världskrigets utbrott och de följande fyra åren berättas från de olika döttrarnas persepktiv. Det är en fascinerande, träffsäker och rörande bok - det märkt tydligt att Sarah Miller kan sitt ämne. Jag har genom åren haft kontakt med författaren via ett antal forum och jag ska undersöka om jag kan få en kopia eller två att lotta ut här på bloggen. Om du vill köpa boken, klicka här. Den finns även att ladda ner digitalt på amazon.com.


Nu kan du utforska Katarinapalatset virtuellt!

Sedan den 8 mars 2011 kan du besöka Katarinapalatset i Tsarskoe Selo virtuellt. Den enda du behöver göra är att ladda ner appen "Tsarskoye Selo" och installera den på din iPad. Appen ger dig möjlighet att utforska Katarinapalatset överväldigande rum och storslagna parker. Skaparna planerar även att inom en snar framtid inkludera det närliggande och betydligt mindre Alexanderpalatset (där den sista tsarfamiljen av Ryssland bodde) i appen. Priset för appen ligger på 22 kronor, men den är helt klart värd priset. Jag har själv installerat den och är hänförd över de möjligheter som appen erbjuder. Om du har en iPad, installera appen och sätt igång att upptäcka palatset. Om du inte har en iPad, klicka här för att lära dig mer om Katarina I:s sommarpalats från det tidiga 1700-talet 



Tatiana och Ortino

Den sista tsarfamiljen av Ryssland hyste en stark kärlek för djur och ägde flera hundar, katter, fåglar, fiskar och hästar. Tsarbarnen ägde även en tiger, men eftersom Alexandra inte tyckte att det var ett lämpligt husdjur så skickades tigern till Sibirien där den togs omhand av en gammal man och hans hustru. Ett av tsarfamiljens mest kända husdjur är Tatianas franska bulldog Ortino. Hon fick den den 12 oktober 1914 (gamla kalendern) av kejsarinnans väninna Anna (Anya) Alexandrovna Vyrobova. Tatiana beskrev händelsen i sin dagbok på detta sätt: "Anya brought me from Malama a small French Bulldog (Ortino). It is a very cute little thing - I am so happy". Några dagar senare skrev hon: "We had dinner with father and mother. The dog was sitting with me... he is adorable."

Husdjuren tilläts stora friheter och rörde sig inom palatset väggar så som husdjur gjorde i normala hem. Ortino och Olgas katt Vaska (som var tsarfamiljens favoritdjur) hade fri tillgång till palatset och jagade ofta varandra genom Alexanderpalatset långa korridorer och stora salar. De var inte ovanligt att de hoppade upp på bord och byråer och knuffade ner värdefulla föremål som gick i bitar när de träffade det hårda golvet. Istället för att straffa husdjuren för detta fann tsarfamiljen dessa händelser mycket underhållande.

Tatiana nämnde ofta Ortinos lekfulla och busiga sätt i de brev som hon skrev till sin far, tsar Nikolai II, som vid denna tid befann sig vid fronten. I ett brev skriver hon "My doggy Ortino was running about the room and playing during teatime. It is so funny and sweet". I ett annat brev skriver hon: "We are sitting in Mother's room after dinner. Olga and Mother are playing "Colorito" and Ortino is running about the room like a mad dog". Det finns knappt ett brev skrivet under denna tid där hon inte nämnet Ortino - något som bevisar hur mycket hon tyckte om sin hund.

Som de flesta bulldogar insisterade Ortino på att sova vid sin ägarinnas fotände varje natt. Ortino hade en ovana att snarka högt och ljudligt och detta var något som störde Tatianas två år äldre syster Olga med vilken hon delade rum. Även den yngsta systern Anastasia störde sig på snarkandet och skrev i sin dagbok: "When we are asleep at night, all of us sisters are kept awake by Ortino, Tatiana's French Bulldog, who snores. We have tried everything, but nothing works."

Att Ortino var en högst älskad och en smula förmögen hund märktes tydligt. Runt halsen bar han nämligen ett Fabergétillverkat hundhalsband utsmyckat med ädelstenar. Tatiana ägde även liten samling miniatyrfigurer i bergskristall som föreställde hennes älskade hund. De flesta av dessa figurer har idag försvunnit men två exemplar finns att beskåda på Hermitaget samt på the Cleveland Museum.

Vissa källor påstår att man resterna efter tsarfamiljen så hittade man även skelettdelar efter en liten hund. Många har antagit att detta är resterna efter Ortino. Om detta skulle vara sant så betyder det att Tatiana och Ortino var tillsammans in i det sista. Hunden, som vi förmodar är Ortino, vilar nu tillsammans med resten av familjen i Moskva.



Царь–колокол = Tsarklockan

Bredvid Ivan den stores klocktorn i Kreml, Moskva, står Царь–колокол, världens största kyrkklocka. Klockan är 6,14 meter hög och väger hela 214 ton. Den göts av mästaren Ivan Motorin och hans son under åren 1733-1735, men användes aldrig. I maj 1737 (när klockan fortfarande stod uppställd en träställning i ett tio meter djupt hål) började det nämligen att brinna. Träställningen tog snabbt fyr och när Kremlvakterna fick se detta skyndade de sig att kasta vatten på klockan. Till följd av detta sprack klockan och en stor skärva bröts loss. Dessutom ramlade träställningen ihop och klockan ställde sig på botten av det tio meter djupa hålet. I nästan hundra år stod klockan kvar på samma ställe innan den lyftes upp och ställdes på en pedestal på det nuvarande stället. Under en tid fungerade klockan som ett litet kapell där öppningen efter den avbrutna skärvan fick fungera som dörr. Intressant är också att Napoleon ville ta med klockan som krigstrofé under ockupationen av Moskva 1812. Det var dock omöjligt, klockan var alldeles för stor och tung för att kunna fraktas till Frankrike.



Kejsarinnan Sissis klänning

Detta är en av kejsarinnan Sissi av Österrike-Ungerns många klänningar. Den är designad av Fanni Scheiner (en av kejsarinnans favoritsömmerskor) och syddes på 1880-talet. Vad tycker ni om den? För mer information om kejsarinnan Sissi - klicka här.






Kejsarinnan Alexandras sista dag i livet

Två timmar före sin död skrev kejsarinnan Alexandra av Ryssland dagbok. Hon hade fått dagboken av sin dotter Tatiana Nikolaevna Romanova vid nyåret 1917/1918 med hälsningen: "To my sweet darling mama with best wishes for a happy new year. May God's blessing be upon you and guard you forever. Yr loving own girl, Tatiana."

Alexandra beskriver sin sista dag i livet på detta sätt:

YEKATERINBURG 3/16 JULY
Irinas 23rd B.D.

Tuesday
Grey morning, later lovely sunshine. Baby has a slight cold.
3:00: All went out 1/2 hour in the morning, Olga and I arranged our medicines. Tatiana read with me & we read: Bk of the Pr. Amos and Pr.Obadiah. Tatted. Every morning the Command comes to our rooms, as last after a week brought eggs again for baby.
8:00 Supper. Suddenly Lyonka Sednyov was fetched to go & see his Uncle and flew off - wonder whether its true & we shall never see the boy back again!
Played bezique with Nicholas.
10:30 to bed. 15 degrees.'


Det sista kända fotografiet av Alexandra. Enligt uppgifter skall det ha tagits i Tobolsk 1918. Jag är dock beredd att hävda annorlunda. Tobolsk ligger i Sibirien och vintrarna där är mycket kalla. Alexandra, Nikolai och Maria lämnade Tobolsk under vårvintern 1918 för att resa till Ekaterinburg. Detta borde då betyda att den här bilden är tagen efter ankomsten till Tobolsk 1917 eller i Ekaterinburg 1918. Jag kan dock ha fel.  


Tävlingen är avslutad

Bloggtävlingen där du kunde vinna ett exemplar av Nicholas and Alexandra av Robert K.Massie är avslutad och vinnaren är utsedd. Titta på filmen nedan för att se om det var du som vann. 



Stort grattis till dagens vinnare. Skicka namn och adress till [email protected]. Hinner jag få adressen idag eller tidigt imorgon så skickar jag boken under morgondagen, om inte så skickas den under nästa vecka. Stort tack till alla som tävlade! Håll utkik efter fler tävlingar!

 

 


Storfurstinnan Olgas pistol

Glöm inte att anmäla dig till tävlingen där du kan vinna ett splitternytt exemplar av Nicholas and Alexandra. Allt du behöver göra är att berätta vilken som är din favoritkunglighet. Klicka här för att tävla.

Visste ni att tsar Nikolai II:s äldsta dotter storfurstinnan Olga Nikolaievna Romanova (1895-1918) alltid bar en pistol på sig under sitt första år i fångenskap? Hon hade fått pistolen av sin far och förvarade den i sin känga. Enligt uppgifter ska hon ha fått pistolen i syfte att avvärja sexuella trakasserier. Inför resan till Ekaterinburg i maj 1918 var hon dock tvungen att lämna ifrån sig den. Vem vet hur hennes historia hade sett ut om hon tillåtits behålla den? Antagligen hade den tyvärr ej sett annorlunda ut. 

 


Aleksey och Olga i fångenskap; fotograferade under resan till Ekaterinburg 1918


Två nya böcker

Glöm inte att anmäla dig till tävlingen där du kan vinna ett exemplar av Nicholas and Alexandra av Robert K.Massie. Det enda du behöver göra att skriva vilken som är din favoritkunglighet. Klicka här för att tävla.

Ni som följer Madame Scandaleuses facebooksida vet redan att jag inhandlade två böcker under mitt besök i New York som avlutades igår. Förra gången jag var i NYC köpte jag fyra böcker, men denna gång blev det bara två. Den första boken som jag köpte var The Resurrection of the Romanovs: Anastasia, Anna Anderson and the World's Greatest Royal Mystery av Greg King och Penny Wilson. Boken beskrivs på detta sätt (översatt till svenska av mig):

Sanningen om det aldrig avslutade mysteriet om Anastasias öde och hennes mest övertygande bedragare. Trots att över 90 år förflutit och hundratals böcker på olika språk publicerats har inte intresset för vad som egentligen hände den sista tsaren av Ryssland Nikolai II och hans familj avtagit. The Resurection of the Romanovs är baserad på ny information från tidigare opublicerat material och nya källor. Boken innehåller även 70 bilder varav några publiceras för första gången.

Den andra boken som jag köpte heter George, Nicholas and Wilhelm: three royal cousins and the road to world war I och är skriven av Miranda Carter. På baksidan beskrivs boken på detta sätt (översatt till svenska av mig):

Under åren före första världskriget styrdes en stor del av Europa av tre kusiner: Kung George V av England, Kaiser Wilhelm II av Tyskland och Tsar Nikolai II av Ryssland. Tillsammans regerade de över de sista åren i det kungliga Europa och under utbrottet av det värsta kriget som världen dittills hade sett - ett krig som skulle komma att sätta Europa på kartan som nittonhundratalets våldsammaste kontinent. Genom briljant och svart komik porträtteras dessa tre mäns liv, svagheter och styrkor.  

Jag köpte böckerna på Borders som gått i konkurrs och därför hade 50% på alla sina böcker + 10 % om man inte var från New York. Jag fick således enbart betala 18 dollar för dessa två böcker = ca 110 kronor. Båda böckerna finns att köpa hos svenska bokhandlare. Klicka på respektive boktitel ovan för att köpa böckerna.