Dagens bild: Maria och Anastasia

Alla barnen Romanov undervisades i franska av en man vid namn Pierre Gilliard. Olga, Tatiana, Maria och Anastasia lärde sig aldrig språket ordentligt och förstod inte franska särskilt väl. Deras lillebror Aleksey däremot lärde sig språket nästintill flytande och han njöt av att kunna skicka hemliga meddelande till sin far (som även han talade flytade franska) som hans systrar inte förstod. På bilden nedan deltar Maria och Anastasia i pjäsen Le Bourgeois Gentilhomme som de satte upp på hösten 1912. Maria är 13 år gammal och Anastasia elva.

Det är förresten till denna föreställning som Janet Suzmans Alexandra refererar till i Nicholas and Alexandra från 1971. Jag anser att denna replik är en av de bästa i hela filmen:
 - Russian princesses performing an English play in French for an audience of Polish nobles. I hope somebody understands it!"



Marie Feodorovnas klänning

Jag har hittat ytterligare en klänning som tillhört den ryska kejsarinnan Marie Feodorovna av Ryssland. Marie Feodorovna var tsar Alexander III:s hustru och tsar Nikolai II:s mor. Klänning nedan är skapad av modehuset Worth i slutet av 1880-talet. Trots att det är svart så är det ingen sorgedräkt. Vad tycker ni om den? Jag ber om ursäkt för bildens dåliga upplösning!



Dagens bild: Alexandra

Jag kände att det var dags för en liten outfitbild och vad passar då bättre än att publicera denna bild på kejsarinnan Alexandra av Ryssland iklädd en vacker pälsdräkt? Alexandra var inte känd för att vara någon trendsättare och många damer i släkten Romanov tyckte att hon klädde sig illa. Denna dräkt tycker jag dock är otroligt vacker och den förkroppsligar den skönhet, enkelhet och elegans som den Edwardianska stilperioden kännetecknas av. Vad tycker ni om Alexandras pälsdräkt?




Dagens bild: Nikolai och Alexandra

Denna bild är tagen omkring år 1900 och föreställer det kejserliga paret av Ryssland i skogen invid deras jaktstuga (en nätt liten stuga på 40 rum) i Spala i Polen. Fram till år 1912 besökte tsarfamiljen årligen jaktstugan, men efter de fasansfulla händelserna 1912 så återvände de aldrig dit. Det var nämligen i Spala som Aleksey genomled sin absolut värsta attack av blödarsjuka någonsin. I nästan två veckor svävade han mellan liv och död. Under dessa dagar vek inte kejsarinnan från sin sons sida - hon bytte inte ens kläder. När de två veckorna gått och krisen var över hade hon åldrats med flera år - hennes hår hade bland annat fått gråa inslag. Det tog mer än ett år för Aleksey att återhämta sig från denna attack. I veckan skall jag publicera ett längre och mer ingående inlägg om "the crisis at Spala".



Utställning: Maria Pavlovnas maskeraddräkt

Nu kan du se den fantastiska maskeradklänning som storfurstinnan Maria Pavlovna bar under den kejserliga maskeradbalen på Vinterpalatset 1903. Klänningen, som designades särskilt till festen, är en efterlikning av en den typ av dräkt som hustrur till boyarer bar under 1600-talet. Den är tillverkad av röd sammet, silver- och guldbrokad och är rikligt utsmyckad med pärlor. Efter balen var det meningen att  klänningen skulle sparas i ett officiellt arkiv tillsammans me de andra dräkterna, men den mycket envisa Maria Pavlovna vägrade att lämna ifrån sig den. Efter revolutionen försvann den imponerande dräkten men hittades efter en tid och har nu restaurerats. För första gången någonsin ställs nu klänningen ut i St.Petersburg. Du kan se den på the State Museum of Russian History. Utställningen pågår fram till den 31 december 2011.




Två klänningar som tillhört kejsarinnan Marie Feodorovna

För några dagar sedan lyckades jag lokalisera dessa två klänningar som tillhört kejsarinnan Marie Feodorovna, tsar Nikolai II:s mor. Klänningarna är från slutet av 1880-talet. Kejsarinnan var känd för sin utmärkta smak och sitt ungdomliga utseendet. Notera klänningarnas smala midja och betänk att när kejsarinnan bar dessa så hade hon fött sex barn. Vad tycker ni om klänningarna? Vilken tycker ni bäst om? Själv tycker jag bäst om den svart- och vitrandiga. Jag tycker att den är otroligt tjusig!



Dagens bild: Aleksey

Två år gamla Aleksey sitter på durken på Standart och spelar balalajka tillsammans med skeppets kadetter. Han skulle fortsätta att spela och komma att bemästra instrumentet på ett utmärkt sätt. Han var den enda av syskonen som kunde spela detta instrument. Hans systrar undervisades istället i piano vilket var brukligt för unga damer vid denna tid.




Läsarfråga: Blandande man ihop Anastasia och Maria när man försökte identifiera deras kroppar?

Jag har en fundering eller kanske det är en fråga hur som helst ? Jag kom framtill att filmerna som har gjorts genom åren har det varit Anastasia man har haft fokusen på, men hon var ju begravd med sin familj, det var ju Maria och Aleksej som dom inte hittade förrän 2008 så blanda dom ihop Anastasia och Maria när dom försökte identifiera deras kroppar ? Tänkte att du kanske hade svaret på det ? Tack på förhand

Hej!

För att besvara denna fråga så måste man först belysa att det inte är hundra procent säkert att det faktiskt var resterna efter tsarfamiljen som man hittade 1991. Trots att kvarlevorna ligger begravda under tsarfamiljens namn så har inte den rysk-ortodoxa kyrkan erkänt kvarlevorna som kvarlevor efter tsarfamiljen. Dessutom är många kritiska mot det faktum att kvarlevorna hittades vid en mycket lämpligt tillfälle (precis efter Sovjetunionens fall) samt att man vid samma tid rev Ipatievhuset där de mördades. Det finns även saker med kvarlevorna som inte stämmer överens med familjen. Längden på skeletten stämmer t.ex. inte överens med hur långa medlemmarna ur familjen var i verkligheten. Det skelett som man har betecknat som Alexandras mäter t.ex. 1.63 cm  - i verkligheten var hon känd för sin längd och över 1.70. 16 år efter fyndet av de första skeletten så hittade man ytterligare två skelett - det som man tror är kvarlevorna efter Maria och Aleksey. Man har givetvis utfört DNA-test på kvarlevorna och man har kunnat konstatera att skeletten är besläktade med varandra. Det har dock varit mer problematiskt att bevisa att kvarlevorna faktiskt är de efter tsarfamiljen. Ett DNA-test har visat att familjen var släkt med den engelska kungafamiljen medan ett annat visat att de omöjligt kunde vara besläktade. Med utgång från detta kan man således konstatera att vi inte säkert vet om tsarfamiljen återfunnits eller ej.

Vid identifieringen av kropparna så argumenterade man om huruvida det var Maria eller Anastasia som saknades - vissa påstod att det var Maria, andra att det var Anastasia. Tillslut lyckades man dock enas om att det var Maria som saknades. Detta skedde under mitten av 1990-talet, mer än 70 år efter att Anna Anderson för första gången påstått sig vara tsarens yngsta dotter Anastasia. Eftersom man vid denna tid inte visste vad som hade hänt med familjen och inga kroppar hade hittats så var det många som trodde att Anderson verkligen var storfurstinnan. Det var faktiskt en medpatient på det mentalsjukhus som Anderson var intagen på som först identifierade Anderson som en av tsarens döttrar. Anderson var mycket lik Anastasia och Tatiana (tsarens näst äldsta dotter) till utseendet. Både Anastasia och Anderson hade till exempel identiska öron, födelsemärken på samma ställen och deformerade fötter. Dessutom kände Anderson till privata familjeangelägenheter saker som var nästintill omöjliga för en utomstående att känna till. Huruvida Anna Anderson var tsarens dotter eller ej växte till ett av 1900-talets absolut största mysterier. Man kunde inte - inte ens i domstol - avgöra om hon var storfurstinnan Anastasia eller ej.

Hollywood inspirerades av Anna Andersons historia och 1956 gick filmen Anastasia med Ingrid Bergman i huvudrollen upp på bio. Sedan dess har det producerats flera filmer och tv-serier som inspirerats av just Andersons historia. De mest kända exemplen är den tecknade filmen Anastasia från 1997 samt tv-serien Anastasia: The Mystery of Anna från 1986. Både Anastasia (1956) och Anastasia: The mysterty of Anna är producerade före de förmodade kvarlevorna efter tsarfamiljen hittades och innan man konstaterade att det var Maria och inte Anastasia som saknades. Orsaken till varför man i filmer valt att fokusera på Anastasia är således att man inspirerats av Anna Andersons historia samt att man vid tiden för produktionen ännu inte funnit några kroppar.

Hoppas att jag lyckades besvara din fråga!


Dagens bild: Vid Bernstorff slott...

Denna bild är tagen någon gång under mitten av 1880-talet på trappavsatsen till Bernstorff slott. Bernstorffs slott användes vid denna tid som sommarresidens åt den danska kungen Kristian IX och hans familj. Här har prins George av Grekland tagit den dåvarande ryska kejsarinnan Marie Feodorovna i sina armar. Bredvid dem står kejsarinnans syster, den framtida drottning Alexandra av Storbritannien och skrattar. På bänken i bakgrunden sitter prins Hans av Glucksborg och Ernst August av Hessen.



Vladimir Makovskys porträtt av änkekejsarinnan Marie Feodorovna

 Året är 1911 och konstnären Vladimir Makovsky arbetar med att färdigställa änkekejsarinnan Marie Feodorovnas porträtt. Änkekejsarinnan är 64 år gammal och iklädd rysk hovdräkt. Porträttet blev färdigt 1912 och finns idag att beskåda på Marmorpalatset i St.Petersburg.




Dagens bild: Tatiana och Olga

Denna bild tagen antingen 1907 eller 1908 föreställer tsar Nikolai II:s två äldsta döttrar Tatiana Nikoalevna och Olga Nikoalevna. Det är sommar och den kejserliga familjen av Ryssland seglar längst den finska kursen på sin privata danskbygda lyxjakt Standardt. Då och då kliver de iland för att gå på upptäcktsfärder, bada och plocka bär. Tatiana och Olga konkar här på innehåll till den stora picknick som man samma dag dukade upp i det fria. Medverkade på picknicken gjorde bland annat kejsarinnan Alexandras väninna Anna Vyrobova från vilkens privata album denna bild är hämtad:




Dagens bild: Nikolai och Alexandra

Tsar Nikolai II av Ryssland och hans hustru Alexandra Feodorovna ombord på den kejserliga yachten Standart. Jag tycker att denna bild är otroligt vacker! När jag ser den här bilden så blir jag nästan lite sorgsen. Här ser de så lyckliga och glada ut. Vid denna stund kunde de nog inte ana att de cirka fem år senare skulle ligga ihjälskjutna, sönderhuggna och dränkta i syra under ett lager jord i skogen utanför Ekaterinburg. 



Underbar Tea Gown från tidigt 1900-tal

Man började att tillverka så kallade Tea Gowns under 1870-talet som en bekväm och praktisk klänning för kvinnorna att bära när de drack te och umgicks med familjen. Under 1890-talet influerades man av historia och man blandade olika exotiska tyger. Denna typ av klänning blev så populär att man började bära den under officiella sammankomster. Den vackra klänningen nedan är tillverkad omkring sekelskiftet 1900. Det rikligt dekorerade livet är med största sannorlikhet producerat i Indien, medan spetsen som pryder klänningens kanter är så kallad Limerickspets. Visst är klänningen otroligt vacker?!






Vad tycker ni om klänningen? Skriv gärna en kommentar och berätta!


Livadiapalatsets nya hemsida

Den 27 september 2011 fyllde Livadiapalatset 100 år och i samband med detta så lanserade man en ny hemsida. Där kan du läsa om palatsets historia, kika på bilder och gå på virtuella turer. Hemsidan är under uppbyggnad och finns ännu bara på ryska. Den är dock värd ett besök. Klicka på bilden nedan för att besöka hemsidan. Klicka här för att läsa mer om palatset.



Dagens bild: Maria och Olga

Storfurstinnan Maria Nikolaevna drar sin fyra år äldre syster Olga Nikolaevna på en släde genom den snöklädda parken utanför Alexanderpalatset i Tsarskoe Selo. Maria hade ärvt sin farfars fysik och var stark som en björn. Redan som liten kunde hon lyfta sina äldre systrar Olga och Tatiana och när hon blev äldre hjälpte hon ibland till att bära Aleksey när han var sjuk och inte kunde gå själv.




Staty av tsarbarnen avtäckt utanför Ekaterinburg

Förra månaden skrev jag ett kort inlägg om att man i november planerade att avtäcka en staty föreställande den sista tsarens fem barn. För fem dagar sedan avtäckte man statyn som är placerad på den plats i skogen utanför Ekaterinburg där man fann resterna efter tsarfamiljen. Statyn är skapad av Igor Akimov som berättar att han skapat statyn utifrån bilder på tsarbarnen. Värt att nämna är att avtäckningen sammanföll med storfurstinnan Olgas 116:e födelsedag. Hon föddes den 16 november 1895 (3 november enligt den gamla kalendern). Vad tycker ni om statyn? Själv tycker jag väl inte direkt att likheterna mellan de verkliga tsarbarnen och personerna på statyn är slående. Dessutom undrar jag varför man envisas med att avbilda Maria och Anastasia som om de vore förhållandevis små barn. När de mördades var de nämligen nästintill vuxna, det vill säga 19 respektive 17 år gamla.



Dagens bild: kejsarinnan Alexandra

Kejsarinnan Alexandra ombord på den 128 meter långa privatyachten Standart. Bilden är tagen under en av familjens många sommarseglatser längs den finska kusten. I bakgrunden skymtar The Polar Star, lyxjakten som användes av kejsarinnans svärmor änkekejsarinnan Marie Feodorovna. Det är visserligen mycket svårt att skilja på Standart och The Polar Star  eftersom jakterna var mycket lika varandra till utseendet. Jag drar dock slutsatsen att kejsarinnan är ombord på Standart eftersom hon inte bär någon hatt- något som hon borde ha gjort om hon var ombord på The Polar Star.




Dagens bild: Tatiana och Alexandra

Denna bild föreställande kejsarinnan Alexandra och storfurstinnan Tatiana är en annan av mina absoluta favoriter. När jag ser på den här bilden så känns det som om jag har gläntat på dörrarna till Alexandras Mauve Room och klivit in. Denna bild är tagen 1898. Tatiana är ungefär ett år gammal och Alexandra 26. Observera fotot på lilla Olga på bordet till vänster.



Drottning Alexandras klänning

Denna fantastiska klänning bars av drottning Alexandra av Storbritannien - en av sin tids största trendsättare. Vad tycker ni om den? Själv tycker jag att modellen är otroligt vacker, men tyvärr så är jag inte särskilt förtjust i varken färgen eller de rosa rosorna. Hade klänning istället varit mörkblå och utsmyckad med silverbrokad så hade den varit en fullträff.


Dagens bild: Maria och Anastasia

Man kan inte göra annat än att älska denna helgalna bild på storfurstinnorna Anastasia och Maria. Anastasias skojfriska och lite halvtokiga personlighet framträder perfekt. Hon var familjens lilla spelfågel och enfant terrible. Hon hade en snabb uppfattningsförmåga och en tungvighet som betydde att hon var en skicklig imitatör och att hon kunde lära sig att tala främmande språk med ett perfekt uttal. På ett komiskt och ibland elakt sätt kunde hon redan som liten härma tal och manér hos människor hon träffade. Vissa människor i hennes närhet hävdade att Anastasia var en plåga - andra att hon var förfärligt charmig. Det är först på senare tid som jag har upptäckt Maria som ligger och vilar i sin tältsäng i bakgrunden av bilden. Jag undrar vad hon tänker? Hon ser inte särskilt road ut. Kanske var hon "sick and tired of her sister" som jag ibland kan vara på min.



Tävling: Vinn 300 kronor + länk!

Förra veckan lovade jag att jag skulle ge bloggen ett nytt och inspirerande utseende men ännu har ingeting hänt. Detta beror på att jag är fullkomligt värdelös på allt som har med bloggdesigner att göra + att jag har enormt dåligt med tid att ägna mig åt detta. För att råda bot på detta så utlyser jag nu en tävling!

Din uppgift är att designa en ny layout till min blogg. Låt dig inspireras av det tidiga sekelskiftet, av shabby-chic, 1700-talsmåleri och av andra vackra saker. För mer inspiration och idéer - läs några inlägg i min blogg då att du får en uppfattning av vilken typ av blogg som det är jag driver. När ditt bidrag är klart skickar du det till min mail: [email protected] eller länkar direkt i bloggen. Skriv gärna en kommentar om att du är med och tävlar så att jag vet hur många bidrag jag kan förvänta mig.

1:a pris: 300 kronor + permanent länk
Tröstpris som utgår till alla deltagare: Länk vid avslutad tävling samt i vänstermenyn i en veka.

Tävlingen avslutas den 27/11-2011.

Lycka till!


Dagens bild: Storfurstinnan Elizaveta Feodorovna

Dagens bild föreställer kejsarinnan Alexandras åtta år äldre syster: storfurstinnan Elizaveta "Ella" Feodorovna Romanova. Bilden ska vara tagen 1907 - två år efter mordet på Ellas make Sergei och två år innan hon övergav sin bekväma livsstil för att bli nunna. I sin ungdom var Ella känd som en av Europas vackraste damer och man har i många år debatterat vilken av de två systrarna som var vackrast: Alexandra eller Ella? Många argumenterar att Alexandra var vackrare i sin ungdom men att Ella förblev vacker medan Alexandras utseende förföll. Alexandra och Ella hade ytterligare två systrar men de brukar man aldrig nämna i debatten - de anses inte ha en chans att mäta sig med sina sköna systrar.



Prinsessan Thyras skandal

Igår nämnde jag att prinsessan Thyra varit inblandad i en skandal. Detta har väckt stort intresse och därför väljer jag nu att ägna ett helt inlägg åt detta.

Prinsessan Thyra av Danmark föddes den 29 september 1853 som dotter till Kristian IX av Danmark och hans hustru Louise av Hessen-Kassel. Hon beskrevs som älskvard och öm - och skall ha varit omtycks av alla. När hon var arton år gammal så förälskade hon sig i en dansk löjtnant vid namn William Frimann Marcher som även var mycket förtjust i henne. Thyras mor, Louise, var inte särskilt oroad över dotterns förälskelse -  hon trodde nämligen att förälskelsen inte var något annat är en barnslig oskyldig flirt. Hon hade dock fel. 1871 uppdagades det att Thyra var gravid. Inom familjen bestämde man att Thyra skulle skickas till sin bror, Kung George I av Grekland, för att föda sitt barn. Officiellt angav man att prinsessan led av gulsot och att hon rest till Grekland för att kurera sig. Omkring jul 1871 födde prinsessan Thyra en dotter som hon döpte till Marie. Flickan lämnades genast bort och adopterades av det norska paret Jorgensen som gav henne namnet Kate Jorgensen. Löjtnant William Frimann Marcher förbjöds att träffa både Thyra och dottern och efter en konfrontation med Kristian XI tog han livet av sig själv genom att skjuta sig i huvudet. Detta hände den 2 januari 1872.

Innan denna skandal (som man försökt hålla hemlig men som man inte helt och hållet lyckats med) hade Thyra fått anbud om äktenskap både från Storbritannien och Nederländerna. Efter att hon hade fött sitt barn blev dock anbuden färre och 1878 arrangerade hennes mor ett äktenskap mellan henne och den mindre tilltalande ex-kronprins Ernst August av Hannover. Thyras syster, Alexandra (drottning av Storbritannien 1901-1911) ska ha sagt att Ernst August var den fulaste mannen hon någonsin sett. Trots att äktenskapet var arrangerat så blev det relativt lyckligt och paret fick sex barn tillsammans. De dramatiska händelserna i ungdomen samt  den ensliga tillvaron i slottet Cumberland i Österrike resulterade dock i att Thyra 1887 fick ett nervsammanbrott och förblev psykiskt klen livet ut.

Vad hände då med Thyras "oäkta" dotter? Jo, hon växte upp hos paret Jorgensen och gifte sig 1902 med en man vid namn Frode Ployen-Holstein. Hon dog 1964 utan att ha träffat sin biologiska mor.


Thyra tillsammans med sina äldre och mer framgångsrika syster: Alexandra (senare drottning av Storbritannien) och Dagmar (Marie Feorodovna, kejsarinna av Ryssland).



Dagens bild: Tatiana, Olga, Maria och Alexandra

Denna bild föreställande storfurstinnorna Tatiana, Olga och Maria och kejsarinnan Alexandra är tagen ombord på den kejserliga yachten Standardt 1911. Orsaken till varför jag tycker om den här bilden är att den visar det opraktiska (om än snygga) modet som rådde vid denna tid. Alexandra har en tajt korsett på sig och kan därför inte sitta ordentligt. När Alexandras make, Nikolai II,  abdikerade våren 1917 och hon var ensam med sina barn på Alexanderpalatset så beordrade hon sina närvarande kvinnliga vänner att inte ta av sig korsetterna om natten - detta för att de inte skulle bli sexuellt utnyttjade. Korsetten fungerade som en sorts skyddande rustning.  



Kejsarinnan Alexandras klänningar

Klänningarna nedan är uppsydda kring 1911 och tillhörde den sista kejsarinnan av Ryssland: kejsarinnan Alexandra Feodorovna. Klänningarna designades av Nedejda Lamanova- en av Rysslands absolut främsta designers. Förutom aftonklänningar så designade hon även några av kejsarinnans hovdräkter - bland annat den kända rosa hovdräkten som går att se på Eremitaget i St.Petersburg. Vid ryska revolutionen anklagades Nedejda Lamanova för att vara av adligt blod och kastades i fängelse. Hon lyckades dock fly till Paris där hon under 20-talet gjorde succé. Hon kände sig dock aldrig lycklig i Paris och flyttade därför tillbaka till Ryssland. Under det kommunistiska styret tilläts hon dock inte längre att skapa dyrbara mästerverk - istället erböjds hon anställning vid Stanislavskyteatern där hon skapade fantastiska dräkter till skådespelarna. Lamanova dog av en hjärtattack på en parkbänk utanför teatern den 15 oktober 1941 - 80 år gammal.






Vad tycker ni om klänningarna? Vilken tycker ni är finast/fulast?




Dagens bild: Danska prinsessor

Denna bild är tagen 1856 och föreställer (från vänster) prinsessan Dagmar, prinsessan Thyra och prinsessan Alexandra. Dessa tre systrar skulle komma att växa upp till att bli några av världens mäktigaste damer. 1863 gifte sig den äldsta systern Alexandra med drottning Victorias äldsta son Edward och blev 1901 drottning av Storbritannien - en titel som hon behöll fram till makens död 1911. Mellansystern Dagmar var inte sämre - den 9 november 1866 gifte hon sig med storfurst Alexander av Ryssland, nybliven arvinge till den ryska tronen. Från den
13 mars 1881 till den 1 november 1894 var hon kejsarinna av Ryssland. Den yngsta systern Thyra gifte sig med en inte fullt så mäktig man. Den 22 december 1878 gifte hon sig med kronprins kronprins Ernst August av Hannover. Orsaken till Thyras  "låga giftermål" var en skandal i ungdomen. Denna skandal är mycket fascinerande och den ska jag återkomma till i ett senare inlägg.


 


Dagens bild: Alexandra, Aleksey och Nikolai

Bilden nedan är en av mina absoluta favoriter. Den här bilden ger beskådaren inblick i tsarfamiljens mest intima sfär. Här sitter tsaren och Aleksey och äter frukost tillsammans med kejsarinnan som endast är iklädd nattlinne. Hennes hår är inte uppsatt utan istället samlat i en lång fläta som sträcker sig ända ner till ryggslutet. Enligt kejsarinnans väninna, Lili Dehn, var detta nämligen sättet som kejsarinnan bar sitt hår när hon inte hade det uppnålat. Bilden är tagen 1909. Tsaren var vid denna tid 41år, kejsarinnan 37 år och lille Aleksey 5 år gammal.



Dagens bild: Maria och Nikolai

På denna bild från sensommaren 1916 sitter storfurstinnan Maria Nikolaevna och hennes far tsar Nikolai II och röker varsinn cigarett. Samtliga medlemmar ur tsarfamiljen rökte - men värst var Nikolai. Han sågs sällan utan en cigarett i munnen. Det sägs att kejsarinnan Alexandra slutade att röka i början av 1910-talet efter att hon lovat en nunna att sluta. Innan detta påstådda löfte ska hock dock ha rökt flera cigaretter om dagen för att lugna sina nerver.





Dagens bild: Nikolai, Tatiana, Alexandra, Aleksey & Maria

Denna bild är tagen mitt under det brinnande första världskriget. Här ser vi tsar Nikolai II, storfurstinnan Tatiana Nikolaevna, kejsarinnan Alexandra, tsarevich Aleksey och storfurstinnan Maria Nikolaevna samtalandes med en högt uppsatt soldat (kan det vara själva överbefälhavaren storfurst Nikolasha?). Längst till vänster ser vi Alekseys "sailor-nanny" Derevenko. Darevenko anställdes tillsammans med en man vid namn Nagorny för att ständigt se efter och förhindra den blödarsjuke tronarvingen Aleksey från att ramla och skada sig. Kejsarinnans väninna, Anna Vyrobova, beskrev Derevenko på detta sätt: "he was so patient and resourceful that he often did wonders in allviating pain". Derevenko var Alekseys "principal attendent", men trots detta så var det inte han - utan istället Nagorny som var Aleksey trogen ända in i slutet. När revolutionen var ett faktum bestämde sig Derevenko genast för att lämna palatset men innan han gjorde detta passade han på att överskölja den sjuke tronarvingen med förolämpningar och klåpord. Den trogne Nagorny följde med familjen till Sibirien och sköts till döds i Ekaterinburg efter att ha förhindrat en vakt från att stjäla en guldkedja som tillhörde Aleksey.




Post-mortem photography

Bilderna kan upplevas som obehagliga - känsliga läsare varnas.

Post-mortem photography utvecklades under det tidiga 1840-talet där den nya kameratekniken tillät vanliga människor som inte hade råd med målade porträtt att porträtteras. Den snabba och billiga metoden resulterade i att många i medelklassen valde att fotografera döda familjemedlemmar för att "bevara" dem för evigt. Det var särskilt vanligt att fotografera spädbarn och barn. I början var det vanligast att man enbart fotograferade ansiktet och bilder där den avlidna visades tillsammans med kistan var mycket ovanliga. Man försökte ofta att arrangera kroppen på ett sådant sätt att den avlidna syntes levande - barn fotograferades till exempel ofta sittandes i en soffa med sin favoritleksak i knäet. Det blev senare vanligt att fotografera den avlidna i sin kista omgiven av blommor. I Europa var det även vanligt att kistan omringades av familjemedlemmar.

Det var inte bara "vanliga" människor som lät sina avlidna fotograferas, detta var även vanligt bland kunglia familjer. Nedan följer ett antal fotografier föreställande avlidna kungligheter:

Drottning Victoria



Kaiser Franz Joseph



Änkekejsarinnan Marie Feodorovna



Kung Edward II


Storfurst Alexander Alexandrovitj (son till tsar Alexander III och kejsarinnan Marie Feodorovna).



Dagens bild: Änkekejsarinnan Marie Feodorovna med Olga Nikolaevna

Dagens bild hämtar vi från det sena 1800-talet, nämligen från 1898. Här ser vi änkekejsarinnan Marie Feodorovna av Ryssland (prinsessan Dagmar av Danmark) tillsammans med sitt näst äldsta barnbarn, sondottern och tillika storfurstinnan Olga Nikolaevna. Marie Feodorovnas äldre barnbarn, prinsessan Irina Alexandrovna, föddes tre månader tidigare än Olga och skulle 1915 komma att gifta sig med Felix Yusopov - mannen som mördade Grigorij Rasputin. Marie Feodorovna hade en ansträngd relation till sin svärdotter, kejsarinnan Alexandra, och därför umgicks hon inte särskilt mycket med Olga Nikolaevna och hennes syskon. Istället hade Marie Feodorovna en mycket närmare kontakt med dotterdottern Irina och hennes sex yngre bröder.



Dagens bild: kejsarinnan Alexandra

Imorse hittade jag en förfrågan på min mail om jag inte kunde publicera fler bilder på kungligheter från förr på bloggen. Det kan jag givetvis göra. Jag har därför skapat en ny kategori som heter Dagens Bild. Under den kategorin kommer jag varje dag att publicera en bild ur kungligheternas vardag samt skriva en kortare text till.

Den som får inviga denna kateogori är den kunglighet som jag alltid varit mest fascinerad av: kejsarinnan Alexandra Feodorovna av Ryssland. Denna bild är tagen omkring 1901-1902. Jag valde denna bild därför att den visar en annorlunda Alexandra. Det är inte ofta man ser henne le på bild - så en bild där hon gör en ful grimas är verkligt unik.



Vem vill du se nästa gång i Dagens bild? Posta en kommentar och berätta!


Nikolai och Alexandras femte dotter: storfurstinnan Alexandra

FRÅGA: Är det sant att Nikolai och Alexandra fick fem döttrar och att de gav bort en?

SVAR: Runt en familj som den kejserliga familjen av Ryssland, en familj som levde bakom stängda dörrar och som försvann under mystiska omständigheter så uppstår det alltid olika rykten och teorier. En av dessa rykten är ryktet om en eventuell femte dotter. Personligen tror jag inte att detta rykte stämmer - det kan jag dock inte bevisa. Därför är det upp till dig att bilda dig en egen uppfattning om detta ämne efter att jag har presenterat all fakta kring ryktet. Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tror!

Ryktet uppstod under 1950-talet när en nederländsk kvinna vid namn Suzanna De Graaf påstod sig vara kejsarparets femte dotter: storfurstinnan Alexandra Nikolaevna. Hon ska ha födds år 1903, mellan Anastasia (1901) och Aleksey (1904) och när man upptäckte att hon var en flicka skall hon ha tagits från modern och lämnats till en nederländsk man. Enligt brev skrivna av medlemmar ur den kejserliga familjen genomled kejsarinnan Alexandra en skengraviditet eller ett eventuellt missfall omkring denna tid. Detta kan bevisas genom dessa brev:

Från kejsarinnan Alexandra till storfurstinnan Xenia Alexandrovna. Brevet skrevs den 2 april 1902. 

(...) So it is true and you are sure about yourself, so now I most confess the same thing. I know by your looks you have been thinking it was so, but I on purpose did not tell you, so as that when others asked, you can honestly say that you did not know. Now it begins to be difficult to hide. Don't write to Motherdear, as I want to tell it to her when she returns next week. I feel so well, thank God; in August! - My broad waist all winter must have stuck you. Tender kisses from you old Hen.

Detta brev bevisar att kejsarinnan Alexandra trodde sig vara gravid mellan Ánastasia och Aleksey. I augusti samma år beskriver flera familjemedlemmar att graviditeten "ended in nothing". Detta är utdrag från några av beskrivningarna:

KR, 20 augusti 1902: 
An evant... I don't remember if I already noted this in the diary, but from the 8 August we have been waiting everyday for confirmation of the Empress's pregnancy. Now we have suddenly learnt that she is not pregnant, indeed that there never was any pregnancy, and that the symptoms that led one to suppose it were in fact only anaemia!
What a dissappointment for the Tsar and Tsaritsa! Poor things! Alix sent news of the sad discovery to Mama and my wife. Alix cried a lot when the doctors Ott and Girsh, who were at last admitted to see her, determined that not only was there no pregnancy, but there never been one. (...)

Xenia, 20 augusti 1902
Just a few words, dear Aprak, in addition to yesterday. This morning A.F. had a minor miscarriage - if it could be called a miscarriage at all! - that is to say a tiny ovule came out! Yesterday evening she had pains, and at night too, by morning it was all over when this event happened! Now at last it will be possible to make an announcement and tomorrow a bulletin will be published in the papers - with information about what happened. At last a natural way out of this unfortunate situation have been found. She is in bed - as a precaution, as there can sometimes be bleeding in such cases. Thank God so far she is in good health. (...)

Suzanna De Graaf påstod att kejsarinnan i själva verket födde en dotter - men att man i besvikelsen över att inte ha fått en son lämnade bort flickan och påstod att kejsarinnan aldrig varit gravid. Monsieur Phillipe från hovet i Lyon (en av de "holy men" som Alexandra sökte hjälp hos) som några år tidigare påstått att kejsarinnan skulle få en son skall ha tagit hand om flickan och lämnat henne till en man vid namn Hemmes som vi denna tid arbetade vid hovet. 1905 ska Hemmes ha återvänt till sitt hemland som en förmögen man - rikligt belönad av familjen Romanov. 1968 berättade De Graaf att Hemmes 1937 talat om för henne vem hon i själva verket var och visat henne mutor som familjen Romanov gett honom för att han skulle hålla tyst och inte avslöja Suzannas rätta identitet. Dessa mutor ska ha bestått av fem miljoner rubler och dyrbart porslin. Anmärkningsvärt är att när en författare grävde i detta ämne under 1980-talet besökte han Suzanna De Graafs son, och denna son kunde då visa författaren en stor summa rubler producerade före revolutionen. Det visade sig senare att dessa rubler aldrig varit i cirkulation, utan skickats direkt från pressarna till herr Hemmes. Denna författare träffade även Suzanna De Graafs sondotter och förvånades över likheten mellan henne och kejsarinnan Alexandra.

Det var inte många som trodde på Suzanna De Graafs historia, men en av dem som trodde att hon talade sanning var hennes "syster" Anna Andersson som under många år påstod sig vara storfurstinnan Anastasia. Dessa två blev goda vänner och brevväxlade under många år. Suzanna De Graaf dog av en hjärtattack 1968. Hennes familj tror fortfarande att hon var kejsarparets femte dotter. Något DNA-test har aldrig utförts.



Nystart!

Hej!
Nu har jag varit dålig på att uppdatera en längre period - det ber jag om ursäkt för. Jag har haft fullt upp med skola (final year of university) och jobb och tyvärr har bloggen blivit lidande av det. Nu påbörjar jag dock skrivandet av min C-uppsats vilket betyder en mycket friare vardag och en möjlighet till att uppdatera ofta. Jag har för avsikt att ge bloggen ett helt nytt utseende samt uppdatera två gånger om dagen. Jag kommer att publicera det första inlägget om några timmar samt påbörja arbetet med det nya utseende under dagen. Hur låter det?

Kära läsare - jag uppskattar era kommentarer och värmande ord. Er feedback är en orsak till varför jag fortsätter att driva bloggen. Jag tar gärna emot förslag på ämnen som ni vill veta mer om. Skicka ett mail till [email protected] eller kommentera direkt i bloggen.