Kejsarinnan Alexandras smycken

Alexandras kompletta "aquamarine-parure". Någon mer än jag som dreglar?Lika som bär: Elizabeth Bowes-Lyon & prinsessan Eugenie?

Är drottningmodern Elizabeth Bowes-Lyon (1900-2002) och hennes barnbarnsbarnbarn prinsessan Eugenie lika som bär? Vad tycker du?
Klänning från 1780-talet

Under den senare delen av 1700-talet blev det i England populärt att promenera och spendera tid på landsbygden. Eftersom de moderiktiga kläderna man bar i stan inte passade för dessa aktiviteter utvecklade man ett nytt mode som var inspirerat av de kläder som bars av det "enkla folket" på landet. En av de stilar som utvecklades är denna, den så kallade; robe retroussée dans les poches. Den utgjordes av en överkjol vars fåll drogs ut genom slitsar vid sidan och som sedan draperades på baksidan av kjolen. Tygets ränder kallas för Pekinränder och var mycket populära och uppskattade av överklassens damer. På Jean-Baptiste-Simeon Chardins målning "the morning toilette" syns en dam bära en nästan identisk klänning som den beskriven ovan. Klänningen finns att beskåda på The Kyoto Fashion Institute medan tavlan hänger på Nationalmuseumet i Stockholm.

Betygsätt klänningen

View Results
Create a Poll