Alexandras outfit

Eftersom jag själv är rent sagt usel på att klä mig så lägger jag inte upp bilder på min själv under rubriken dagens outfit, utan istället Alexandras outfit. Hemma hade Alix ofta mycket konstiga lössittande klänningar på sig, men ibland var hon tvungen att piffa upp sig och då piffade hon ordentligt.

Dessa två bilder tillhör mina absoluta favoriter!


image187

image188

Bild2


Alix: Oh Nicky, my dear precious hubby, I love you so much!
Nicky: And I love you my darling sunny sunshine.
Alix: Oh no, is that a camera?
Nicky: I believe it is.
Alix: I have my arm around you. What do I do? We are not supposed to be intimate in public.
Nicky: Just smile, my darling, just smile.
Alix: Smile? I never ever smiled in public before. What will they think of me?
Nicky: Just smile Alix!
Alix: You do not have to shout at me Nicky!
Nicky: I am sorry blossom. Now, give me one of your beautiful smiles.
Alix: Will this do?
Nicky: Excellent Alix!
image186

Roligt

Att sätta text till Romanov-bilder är faktiskt riktigt kul!

Nicky: (flörtigt) Hello!
Alix: Oh Anna, you are so dead!
image184

Lättroad

Jag har kommit på en nytt sätt att underhålla mig på. Jag skall visa vad jag menar nedan;

image182

Nikolai: Alix, look at me!

image183

Alix: Oh Nicky, you are such a child!
Anna V: If only I had a husband like that.

Vem är mamma?

De här två bilderna togs samma dag 1896. De föreställer storhertiginnan Olga Romanova tillsammans med sin mor och farmor. Efter att ha sett de här två bilderna kan man fråga sig; vem är mamma, och vem är farmor?
För de som besökt min blogg regelbundet är valet ganska enkelt då ni vet att det är Alix, kvinnan till höger, som är Olgas mamma. Kvinnan till vänster är Nikolais mamma Marie (Dagmar) som på det här fotot är 48 år gammal! Det kan man inte tro! Stackars, Alix! Hon blev inte ens 48 år, men hon kan ju trösta sig med att hon vid 23 års ålder ändå såg ut att vara lika gammal som sin svärmor. Poor Alix!

image178

Alix - Alexei

When the Empress broke the news to the Tsarevitch, the following conversation took place:

"Shall I never go to G.H.Q. again with Papa?" asked the child,

"No, my darling - never again," replied his mother.

"Shan't I see my regiments and my soldiers?" he said anxiously.

"No... I fear not."

"Oh dear! And the yacht, and all my friends on board - shall we never go yachting any more?" He was almost on the verge of tears.

"No... we shall never see the 'Standart.'... It doesn't belong to us now,"

image176

Nikolais skrivbord

Nicky och Alix var mycket förtjusta i att fotografera och ordna fotografierna i ramar eller album. Det sägs att de tog över 150 000 kort, och eftersom bara en bråkdel av dessa är släppta så har jag mycket att se fram emot. Om de någon gång släpper dem. De kanske är för privata. Ibland känner jag mig som en inkräktrare då jag sitter och snokar igenom deras privata fotoalbum. I allafall så har jag genom en förstorad bild tagit reda på vilka fotografier Nicky hade på sitt skrivbord. Jag radar upp den i ordningen från höger till vänster;

Alix
Nicky och Alix tillsammans
Döttrarna (Olga, Tatiana, Maria och Anastasia)
Alexei
Alexei
Alexei
Alix
Alix
Alix
Alix
Alix
Minnie och Olga (Nikolais mamma och yngre syster)
Anastasia och Maria
Alix
Alix
Alix
Nikolai tillsammans med sina döttrar
Ella (Alix syster)
Alix
Alix
Maria, Nicky, Olga, Alix, Anastasia ocj Tatiana
image173

Dagens bild

Innan jag går och lägger mig avslutar jag med en dagens bild. Denn här bilden såg jag för första gången idag och den var så läskig att jag är tvungen att använda den som dagens Romanov-bild. (Alix 1908)

image166

Maria och Anastasia

Jag läste precis en rolig historia om the Romanovs. Maria och Anastasia höll på att kasta en tennisboll mot väggen i deras rum. De hade ner en massa saker och det hördes över hela den privata våningen. Alix som undrade vad de höll på med dök upp i dörren och just som hon gick in så råkade hon få bollen i ansiktet och började blöda näsblod.
Alix blev lite sur och föreslog att de barnen skulle sändas till sängs utan att få kvällsmat. Nikolai tyckte däremot att Maria och Anastasia skulle få stanna uppe, eftersom han nu inte längre behövde oroa sig över att det skulle växa ut vingar ur deras ryggar.

Maria, Alexei, Ludvig av Hessen och Anastasia
image165


De kejserliga palatsen

Den Romanovska släkten ägde många palats och de mest kända av dessa skall jag redovisa nedan.

Vinterpalatset
Byggt: 1754-1762
Antal rum: 1057

Vinterresidens åt den ryska tsaren. Här bodde Nikolai och Alix under det första året av deras äktenskap. Här föddes även deras äldsta dotter Storhertiginnan Olga Nikolaievna Romanova.

image158

The Catherine Palace
Byggt: 1717-1723
Antal rum: 1000+

Användes som tsarens sommaresidens. Kejsarinnan Catherine den stora var den enda som någonsin bodde där permanent om sommaren.

image159

The Alexander palace
Byggt: 1792-1796
Rum: 218

The Alexander Palace var bostad åt Nikolai II och hans familj. Här bodde de i 22 år innan revolutionärerna skickade iväg dem till Sibirien och sedan till Ekaterinburg där de blev mördade.

image160

The Peterhof palace
Byggt: 1700?
Rum: 800+

Peterhof ligger vid den baltiska kusten. Här föddes Nikolai och Alix fyra yngsta barn; Tatiana, Maria, Anastasia och Alexei.

image161

Livadia
Byggt: 1911
Rum: ?

Livadia räknas egentligen inte till de kejserliga palatsen då Livadia var Nikolai och Alexandras privatägda palats. De byggde palatset efter att ha inspirerat av italiensk arkitektur. Här bodde Nikolai och Alexandra tillsammans med sina barn varenda sommar från 1911 till 1917. Det finns ett äldre palats vid Livadia, och detta fungerade som Alexander III:s sommarresidens.

image162


Gatchina
Byggt: 1766-1768
Rum: 600

På palatset Gatchina växte Nikolai upp tillsammans med sina fem yngre syskon. Nikolai:s mamma änkekejsarinnan Marie Feodorovna (Dagmar av Danmark), bodde här efter sin makes död och innan hon flyttade till England och Danmark då revolutionen var nära att bryta ut.

image163

Spala
Byggt: 18?
Rum: 30+

Spala var egentligen inget palats. Det var enorm trävilla i Polen där kejsarfamiljen bodde då Nikolai och andra viktiga män var ute och jagade. Det var i Spala som Alexei drabbades av sitt svåraste anfall av hemophilia. I tolv dagar svävade han mellan liv och död, och det var inte efter att Alix fått en lapp från Gregory Rasputin som försäkrade henne om att pojken inte skulle dö. som Alexei började bli bättre. Efter denna olycka åkte kejsarfamiljen aldrig tillbaka till Spala.

image164

1908

Olga, Maria, Tatiana, Anastasia, Alix och Alexei
image121

Allt ser så mycket mer levande ut i färg

Nikolai, Olga och Alix 1895
image120