Fransk klänning från mitten av 1700-talet

Jag sitter i skolan just nu och har därför inte tid att skriva något "ordentligt" inlägg. Slänger därför in en tjusig liten bild på en vacker klänning från mitten av 1700-talet tillverkad i Frankrike.
Färgläggning: Agnes Moorehead

FÖRE - EFTERBilden är i original svartvit och färglagd av mig i photpshop.


Kates förlovningsring

 

Vad tycker du om Kates ring?

View Results
Create a PollMissa inte...

Missa inte TV4:as repotage och prins William och Kate Middletons förlovning idag klockan 07:15.


Färgläggning: Storfurstinnnan Maria av Ryssland

FÖRE - EFTER

 

Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop.


William och Kate gifter sig!

Idag meddelar det brittiska kungahuset att prins William och Kate Middleton är förlovade och ämnar att gifta sig. De blev ett par för åtta år sedan då de båda studerade på Saint Andrews University. Ännu har man inte bestämt något fast datum för bröllopet, men det planeras till någon gång under våren/sommaren 2011. Stort grattis säger vi till William och Kate!
Engelsk klänning från 1730-talet

                     

Denna vackra skapelse med den fantastiska silhuetten från 1730-talet är tillverkad vid Spitalfields i England och är ett tidigt exempel på konsten att blanda silkestyg och spets. Klänningens silhuett kan jamföras med ett kupolvalv, en silhuett som var mycket populär vid denna tid. Intressant att notera är att denna klänning, till skillnad från de flesta andra klänningar från denna tid, inte har ändrats utan istället bevarat i sitt ursprungliga skick. Klänningen finns att beskåda på The Metropolitan Museum of Art i New York.


Färgläggning: Agnes Moorehead

FÖRE - EFTERBilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop.


Storfurstinnan Ellas örhängen

Dessa vackra örhängen tillhörde storfurstinnan Elizaveta "Ella" Feodorovna Romanova, kejsarinnan Alexandra Feodorovnas äldre syster. Visst är de fantastiskt vackra?!
Utställning: Härskarkonst
Nationalmuseumet i Stockholm kan man under perioden 30 september 2010 - 23 januari 2011 besöka utställningen Härskarkonst - Konsten att härska genom konsten. Detta är en utställning som jag själv planerar att besöka. Gör det du med!

Nationalmuseumet beskriver utställningen på detta sätt: 

"Härskarkonst handlar om konsten att härska genom konsten. Utställningens huvudpersoner, Napoleon, Karl Johan och Alexander, behärskade denna konst till fullo. De tre var alla maktens män i början av 1800-talet. (...) Konsten var viktig för att ge legitimitet åt de styrande men också som medel för att påverka. Den speglade härskarnas självbild och anspråk. (...) Utställningen visar mer än 400 föremål, från porträtt, skulpturer, smycken och serviser till vapen och uniformer. Du får också se möbler och rekonstruerade rumsmiljöer, som t ex karl Johans sovrum på Stockholms slott. Det är storslaget och ibland tillsynes vardagligt, allt av yppersta klass.".

För mer information besök Nationalmuseumets hemsida 


Vacker "Snuff Box" från 1913.

Den 29 november 2010 kommer denna vackra "snuff box" (luktsnusask) att gå under klubban på det kända auktionshuset Christies. Luktsnusasken är tillverkad av Fabergé och märkt Henrik Wigström. Den är tillverkad i guld och utsmyckad med juveler (främst diamater) och ett porträtt i emalj av tsar Nikolai II av Ryssland. Den turkiska diplomaten Turkhan Pasha fick asken av tsar Nikolai II i december 1913 som en gåva för att fira den turkiska ambassadens femårsjubileum i St.Petersburg. Luktsnusaskens beräknade värde ligger på 400 000 - 600 000 pund.Lika som bär?

Tycker ni att drottning Mary och hennes barnbarn, den nuvarande drottning Elizabeth, är lika som bär?
Det ryska kejsarparets händer

Dessa två röntgenplåtar är inte vilka röntgenplåtar som helst. Nej, dessa två är nämligen bilder av kejsarparets händer. Bilderna togs på Vinterpalatset (St.Petersburg) under vintern 1898. Enligt uppgifter gick det åt så mycket ström att ta dessa bilder att Vinterpalatsets elnät kollapsade och det blev alldeles becksvart. Intressant att notera är den översta ringen på Alexandras ringfinger (i Ryssland bär man vigselringarna på höger hand). Ringen är hennes förlovningsring och den ring som hon tyckte absolut bäst om - den var av guld och dekorerad med en rosa pärla.


 


Utställning: Lysnings- och bröllopsgåvor 2010Lika som bär?

Att många av drottning Victoria av Englands efterkommande ärvt hennes typiska anletsdrag är ingen överraskning. Nuförtiden, över hundra år efter drottningens död, är det dock allt färre som liknar drottningen. Ett undantag anser jag dock vara prinsessan Beatrice, drottningens barnbarnsbarnbarnsbarnbarnsbarn. Vad tycker ni? Är det lika som bär?
Kejsarinnan Sissis bröllopssläp

Detta otroligt vackra släp bars av kejsarinnan Sissi av Österrike då hon 1854 gifte sig med kejsar Frans av Österrike. Hon bar den till en fantastisk vit bröllopsklänning rikligt utsmyckad med guld- och silverbrokad. Släpet, som var ett hovsläp, sparades efter Sissis död av henne favoritdotter Marie Valerie. 1989 lyckades "Avdelningen för hovdräkter/uniformen" köpa släpet av Marie Valeries efterkommande. Visst är det tjusigt?

 


Tävling: Vem föreställer bilden? RESULTAT!

Ännu en gång lyckades Diana lista ut det rätta svaret. Bilden föreställer prins John av England som avled 14 år gammal av epilepi. Stort grattis till Diana!

Vem är personen på bilden? Den som först svarar rätt vinner en länk!  Tävlingen pågår till klockan 24.00, natten till lördagen den 13 oktober. Under morgondagen kommer det att dyka upp fem letrådar som kommer att vara dig till stor hjälp - missa inte dem. Vet du inte vem personen är - gissa! Det kan faktiskt hända att du lyckas gissa rätt. Lycka till!