Livadia

Den ryska tsarfamiljen hade sedan 1860-talet spenderat en del av sommaren vid ryska Krim. Där lät de bygga ett stort palats, ett mindre palats och en kyrka. Efter att Nikolai och Alexandra besökt Italien 1909 och förälskat sig i den italienska arkitekturen lät de riva de båda palatsen för att bygga ett nytt. År 1911 stod ett vitt marmorpalats klart och det blev tsarfamiljens absoluta favoritplats. Efter revolutionen och mordet på tsarfamiljen har palatset bland annat varit ett mentalsjukhus och nu är det ett museum. Palatset har även inhyst medlemmar ur den amerikanska delegationen och det var på Livadiapalatset som den kända Yalta-konferansen ägde rum.

Livadiapalatset i bilder

östra fasaden


Nikolai II - den rikaste härskaren någonsin

Enligt en undersökning gjord av Forbes 2008 har det fastställts att tsar Nikolai II är den rikaste härskaren i historien. Han hade en förmögenhet på 2,410,8 miljarder kronor och denna förmögenhet bestod till största del av otaliga slott, palats och enorma landområden.

Den näst rikaste härskaren någonsin är Osman Ali Khan som var härskare i Hyderabad i centrala Indien. Hans förmögemhet uppgick till 1,866,8 miljarder kronor.

Tsar Nikolai II

Kaiserin Sissi

Om det finns någon ur det Europeiska kungahuset jag stör mig på, så är det Kaiserin Sissi. Jag vet inte riktigt varför, men jag har otroligt svårt att tolerera henne. Kanske beror det på den tv-serie som sändes på Foxkids, eller Jetix som det nu heter, och som handlade om Kaiserin Sissi och Franz' förlovningstid. Den serien var så förfärligt präktig och hemskt på alla sätt och vis. Sissi framställdes som en blond gudinna som dessutom var godheten själv. För det första var Sissi mycket mörk i håret och hon var verkligen inte godheten själv. Nej, i själva verket var hon ganska självisk. I serien medverkar även en person vid namn Helena. Helena är i serien en sur, bitter och elak person den person som Franz' var förlovad med innan han träffade Sissi. Till saken hör att denna Helena är i verkligheten Sissis äldre syster. Franz' skulle mycket riktigt gifta sig emd Helena men då han träffade Helena, och hennes yngre syster Sissi, föredrog han Sissi och gifte sig med henne istället. I serien framställs Sissi och Franz' relation som en alldeles fantastisk och mycket kärleksfull. Haha säger jag! Deras relation var i själva verket ganska dålig. De levde skiljda åt och Sissi lär ha sagt att ha gift sig med Franz var hennes livs största misstag. Det enda som jag gillar med Kaiserin Sissi är att hennes mamma hette Ludovika, som när det uttalas, låter som Ludvika. Wohoo!

Denna klänning hade Sissi på sig när hon knivhöggs till döds år 1898

Ett utdrag ur Karin Perovna Rogatjevas lyckliga liv

När min kära vän Karin fyllde 17 år skrev jag en berättelse om henne och "Gösta" och gav den i present. Nu, tre år senare, känner jag att det är dags för en uppföljare. Jag är säker på att Karin är nyfiken på vad som hände med henne och Gösta.

Min avsikt är inte att i detta inlägg avslöja historien, utan bara presentera de karaktärer vilka medverkar i "Ett utdrag ur Karin Perovna Rogatjevas lyckliga liv". Eftersom allt jag nuförtiden gör har en koppling till Ryssland så har självklart berättelsen ett ryskt tema. Jag bör även nämna att i denna berättelse medverkar inte enbart Karin, utan även den gamla fyran.

Karaktärer:
Karin Perovna Rogatjeva
Gösta Ivanovich Rogatjev, hennes make
Boris Göstevich Rogatjev, deras son

Astri Ulfovna Pusjkinskaja, hustru till den kända poeten och prosaförfattaren Aleksander Pusjkin
Maria Aleksandrovna Pusjkinskaja, hennes äldsta dotter
Dunja Aleksandrovna Pusjkinskaja, hennes yngsta dotter

Linnéa Bossovna Muromskaja, varietéartist
Mathilda Kristoffovna Muromskaja, hennes dotter

Erika Feodorovna Romanova, storfurstinna av Ryssland
Elizaveta Sergevna Romanova
Tatiana Sergevna Romanova
Alexandra Sergevna Romanova         - hennes döttrar
Katarina Sergevna Romanova
Julia Sergevna Romanova

Jadu, Karin, hur blir fortsättningen på ditt och Göstas liv? Det får du veta på din födelsedag:)

Почему? (Varför?)

Потому что (Därför att...)man måste jobba hårt om man skall lära sig ett språk. Man får inte lata sig, det är förbjudet. Men åh - jag som så gärna vill lata mig. Jag har lust att slå mig ner i soffan och titta på tv. Kan jag göra detta? NEJ! Istället måste jag lära mig 180 glosor, två texter, översätta en text och förbereda mig inför nästa kapitel. Tack världen!
спасибо!

Tack världen! Detta meddelande möttes jag av i studentportalen;

Jag utgår från att ni kan all grammatik och alla glosor till de aktuella kapitlen. Lär in konstruktioner, uttryck. Lyssna på band och läs högt varje dag! Utförligare instruktioner fick ni av mig i pappersform. Inom kort kommer den att finnas i SP.

 Nästa lektion, den 10/2 kommer att vara baserad på kapitel 1 och 2. Vi skall ha diktamen, hörförståelseövningar, ni kommer att svara på mina frågor och ställa frågor till varandra. Jag hoppas att vi hinner med samtal i par, då ni kommer att tala kring bilderna på s. 172 och 173 i textboken.


Gah! Det blir till att jobba idag alltså! Man kan inte direkt glida med i den här kursen utan det är verkligen nödvändigt att heöla tiden läsa - hela tiden! Gah! Jag dööör!