Månadens färgläggning; oktober

Då var det dags att utnämna månadens bild. Det hela går ut på att jag lägger ut de bilder som jag har färglagt under den passerade månaden och att ni röstar på den som ni tycker bäst om. Du kan rösta fram till klockan 18.00 den 3 november. Vilken bild är din favorit? (Samtliga bilder är färglagda av mig - i original är de svartvita)


Viveca Lindfors - Agnes Moorehead1 - Alix1

Agnes Moorehead2 - Alix2 - Minnie - Alix3

(Klicka på bild för större storlek)

Glöm inte bort frågestunden som stänger om 2½ timme. Passa på att ställa dina frågor.


Världens smalaste midjor

Jag har alltid varit förtjust i den viktorianska-(ca 1840-1900) och Edwardianska-tidens (ca 1900-1910) smala getingmidjor, även om jag är väl införstådd i det faktum att de inte var speciellt hälsosamma. Jag tycker dock att det i vissa fall gick och kan gå till överdrift. Jag satt och läste lite om kejsarinnan Sisi (Elisbeth) av Österrike tidigare idag och hittade en uppgift om att hon i sin ungdom hade ett midjemått på 40 cm (en cd:s omkrets är 30 cm) och att hon vid sin död 1898 (hon var då 62 år gammal och hade fyra barn) hade ett midjemått på ca 45 cm. Hon var dessutom över 1.70 lång och vägde aldrig mer än 48 kg. Hjälp! Jag kollade upp vilka de tre smalaste midjorna genom tiderna var /är och detta är resultatet;

Emilie Marie Bouchaud (mlle Polaire), skådespelerska, 1874-1937
Midjemått: 35,6 cm


Ethel Granger (död)
Midjemått: 33 cm


Cathie Jung, 1937-
Midjemått: 38.1 cm


Vad tycker ni? Hot or not?*

*Jag hatar uttrycket "hot or not", men jag kom inte på något annat lämpligt uttryck att använda mig av.

Jag blir glad när...

...mormor kommer över med en hel plåt med nybakade chokladrutor!


Färgläggning; Viveca Lindfors

FÖRE - EFTER

(Klicka på bilden för större storlek)


Madame Scandaleuse rekommenderar; Make your own Regency Dress Up Doll

Hittade det här underbara programmet när jag kikade runt på DeviantART igår kväll. Det går ut på att man utformar en egen docka som man sedan klär upp i Regency-clothes, det vill säga kläder från empiren (ca 1800-1820). Unikt med detta program det är att kläderna, utan undantag, är tidstypiskt korrekta och att det finns många olika typer av kläder att välja på. Detta är ett riktigt roligt sätt att fördriva sin tid på och jag spendera många timmar med att klä upp dockor i olika utstyrslar.

Jag håller just nu (ett ständigt pågående projekt) på att skriva en roman som utspelar sig under the regency och kom därför på att detta var ett utmärkt sätt för mig att porträttera mina karaktärer i bild på. Jag har alltså applicerat mina karaktärers utseende och personligheter på dockorna och kläderna och fått fram ett resultat som väl överensstämmer med den bilden som jag har av mina karaktärer. Detta är resultaten (observera att bilderna visar tre olika karaktärer. På den första bilden så är de klädda i vardagskläder och på den andra bilden i aftonkläder);

 


Färgläggning; Agnes Moorehead

FÖRE - EFTER


Färgläggning; Alexandra Romanova

FÖRE

EFTER

(Klicka på bild för större storlek)


Färgläggning; Alexandra Romanova

FÖRE - EFTER
(Bilden tog hur lång tid som helst att färglägga)

(Klicka på bild = större format)

Europeiska slott: Gatchinapalatset

Gatchinapalatset (Большой Гатчинский дворец) är ett kejserligt ryskt palats (från början tillhörde huset greve Orlov) beläget på en kulle vid sjön Serebryannoe i staden Gatchina, en förort till St.Petersburg (Ryssland).

Gatchinapalatset uppfördes under åren 1766-1781 av den italienske arkitekten Antonio Rinaldi på uppdrag av greve Grigori Grigoryevich Orlov, kejsarinnan Katarina II:s särskilda favorit. Palatset byggdes i flera olika stilar, det har bland annat influenser från medeltida riddarborgar och ryska storgods och dess innanmäte är typiskt för den ryska klassicismen.

 

Katarina den stora tyckte mycket om slottet och dess vackra park och då greve Orlov dog 1883 köpte hon det av hans arvingar och gav det till sin son, den framtida tsar Paul I. Paul ägde slottet under arton år (fram till sin död) och under den tiden byggde han ut palatset, renoverade interiörerna i neoklassisk-stil och tillförde trädgården ett antal olika broar, paviljoner och portaler.

Greve Orlov - Katarina II - Paul I

Efter Pauls död ägdes slottet mellan åren 1801-1828 av hans änka Maria Feodorovna och av tsar Nikolai I mellan åren 1828-1855. Tsar Nikolai I lät expandera både palatset och parken, bland annat genom att göra Arsenalhallarna till en del av slottet. 1851 lät han uppföra ett monument av sin far framför palatset och 1854 öppnade han en järnväg mellan Gatchina och St.Petersburg.

 

Nikolai I;s son, Alexander II, använde palatset som sitt andra residens och lät bygga en jaktby på Gatchinas mark. Han lät även genomföra en del renoveringar av slottet. Alexander II mördades i ett bombattentat 1881 och hans son, tsar Alexander III, lät flytta ut hela sin familj till Gatchina där de levde fram till att Alexander III dog 1894. Under de många år som familjen bodde på Gatchina lät Alexander III renovera slottet samt introducera det för nymodigheter som elektricitet och rinnande varmvatten. Alexander III och hans hustru Maria Feodorovna (prinsessan Dagmar av Danmark) var palatsets sista residenter och Maria Feodorovna är idag skyddshelgon av staden Gatchina, palatset och dess parker.

 


Madame Scandaleuse rekommenderar; skrivböcker


Färgläggning; Marie Feodorovna Romanova (Dagmar av Danmark)

FÖRE - EFTER

(Klicka på bilden för att se den i en större storlek)


Färgläggning; Alexandra Romanova

FÖRE

EFTER


Färgläggning; Agnes Moorehead

FÖRE


EFTER


Månadens bild; September - RESULTAT!

Månadens bild (september) blev Margret O'Brien som vann med ett överlägset tal antal röster.


Madame Scandaleuse rekommenderar...(minidokumentär)

Glöm inte bort att rösta på månadens bild! Rösta här!

Äntligen har jag lyckats med bedriften att ladda upp två klipp på youtube - det tog en satans tid! Tyvärr var jag tvungen att dela upp klippet i två delar.