Utställning: Treasures of the Queen's Palaces
Med anledning av drottning Elizabeth II:s iår firar sextio år som Storbritanniens drottning anordnar man utställningen Treasures of the Queen's Palaces. Man kan bland annat se ett miniatyrporträtt av drottning Victorias son prins Alfred som aldrig tidigare visats för allmänheten. Vad som är intressant med detta miniatyrporträtt är att det finns en liten spännande historia bakom det.
Konstnären, Kenneth Macleay, fick 1863 i uppgift att måla ett miniatyrporträtt av drottningens son utifrån en akvarell som han tidigare målat av Alfred och hans bröder. Drottningen ville dock att konstnären skulle måla Alfreds slips svart istället för vit vilket var färgen som flugan bar på akvarellen. MacCleay gjorde drottningen till viljes men när han hade målat flugat svart insåg han att han hade gjort ett misstag. Han ändrade bilden och målade slipsen vit igen. När han var klar skrev han till drottningen och förklarade varför han hade agerat som han hade. Drottning Victoria var dock inte nöjd. I ett brev skrev hon:
"The Queen does not like this miniature as well as the original and she wishes Mr.Macleay to alter it by and large".
Som ni ser på bilden ovan så fick drottningen sin vilja igen och slipsen fick mycket riktigt en svart färg.
Färgläggning: Alexandra, Thyra och Dagmar av Danmark
FÖRE
EFTER
Bilden är i original svartvit och färglagd av mig i photoshop
Fråga: Varför finns det så få bilder på Sissi?
Fråga: Hej! Jag håller på med ett skolarbete om Sissi, kejsarinnan av Österrike-Ungern. Jag hittar dock inga bilder. Hur kommer det sig att det finns så många bilder av den ryska kungafamiljen, men nästan inga av Sissi och hennes familj? Tacksam för svar! Har du förresten några bilder av Sissi som du kan posta?
Svar:
Hej,
Det stämmer att det inte finns särskilt många bilder på kejsarinnan Sissi av Österrike-Ungern och hennes familj. Detta är dock inte särskilt ovanligt. Många var av den åsikten att man inte borde fotografera en kunglighet. Kungligheter var nämligen utsedda av Gud och genom att fotografera dem likställde man dem med en vanlig människa. Den kejserliga familjen av Ryssland var av en annan åsikt är den kungliga familj som är absolut mest fotograferad. De hade ett genuint intresse att fotografering och det sägs att den sista tsarfamiljen tog över 200 000 foton. Sissi föddes även på 1830-talet när fotograferingskonsten fortfarande var ny och därför finns det nästan inga bilder på henne från denna tid. Det var först på 1860-talet som fotografering blev vanligt. Det finns dock ett antal foton på Sissi tagna på 1850-talet. Det finns nästan inga bilder på Sissi under de sista tio åren av hennes liv. Efter sonen Rudolfs död drog hon sig nästan helt tillbaka och det enda fotografierna som finns av henne från denna tid är så kallade "snapshots" tagna av dåtidens paparazzifotografer. Jag publicerar här de få bilderna av Sissi som jag har sparade på min dator. Det finns dock många fler.
Färgläggning: Katherine MacGregor som Harriet Oleson
FÖRE - EFTER
Bilden är färglagd av mig i photoshop
Vad tycker du om prinsessans namn?
Hemma hos Alexander III
Rysslands näst siste tsar, Alexander III, och hans hustru Marie Feodorovnas officiella residens var Gatchinapalatset 4,5 mil från St.Petersburg. Under andra världskriget skakades palatsets interiörer i en kraftig brand och tsarfamiljens privata rum förstördes totalt. Lyckligtvis fanns det flesta av dessa rum fotograferade. Detta betyder att vi, genom att ta del av dessa foton, kan se hur de levde. Värt att nämna är även att man utifrån foton tagna innan branden påbörjat en restaurering av palatset. Nedan presenterar jag ett antal foton från Alexander III:s och Marie Feodorovnas lägenhet. Jag inkluderar även ett antal foton från deras dotter Xenia Alexandrovnas lägenhet på Gatchinapalatset.
Alexander III och Marie Feodorovnas sovrum
Den yngste sonen Michail Alexandrovitjs rum
Badrum
Storfurstinnan Xenia Alexandrovnas lägenhet
Vad kommer vår prinsessa att heta?
Vad kommer vår nya lilla prinsessa att heta? Jag har sammanställt en lista över de namn som kvinnliga medlemmar av ätten Bernadotte burit under de senaste 200 åren. Nedan kan du rösta på det namn som du tror kommer bli den nyfödda prinsessans tilltalsnamn. Själv tror jag att hon kommer att döpas till Alice, Ingrid eller Lilian.
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har fått en dotter
Detta är en fantastiskt trevlig dag! Tidigt imorse meddelade nämligen hovet att kronprinsessan Victoria och prins Daniel har fått en dotter. Flickan föddes den 23 februari klockan 04.26 och vägde 3280 gram och var 51 centimer lång. Enligt hovet var prins Daniel med under hela förlossningen. För den som är intresserad av att ta del av ytterligare information kan jag rekommendera er att följa SVT:s liverapportering som pågår fram till klockan 12.15. SVT direktsänder även saluten som skjuts klockan 12.00 idag från Skeppsholmen i centrala Stockholm. Enligt uppgifter skall 21x2 salutskott avfyras.
Klicka här för att ta del av SVT:s liverapportering.
Jag och en vän hade slagit vad om att Victoria och Daniel skulle få en dotter, så där hade vi rätt. Däremot hade min vän satsat på tredje mars som nedkomstdatum medan jag trodde att den lyckliga tilldragelsen skulle äga rum dagen före, det vill säga den andra mars. Nu återstår det att se vad flickan får för namn? Vad tror ni? Själv har jag en känsla av att de kommer att döpa henne till Ingrid eller Alice.
Ovanligt fotografi av storfurstinnan Olga Nikolaevna
Det finns ingenting som är så roligt som när någon av oss många Romanovfantaster letar upp ett tidigare okänt fotografi. Ett av de senaste fotografier att dyka upp på nätet är fotot på storfurstinnan Olga Nikolaevna Romanova nedan. På fotografiet, som togs 1897, är storfurstinnan två år gammal.
Nytt mynt hedrar framstående Fabergékonstnär
I dagarna presenterade det finska myntverket sitt nya samlarmynt som hedrar konstnären Henrik Wigström (1862-1923) som kom att bli en av de mest framstående hantverkarna vid Fabergés juvelerarfabrik i St.Petersburg. Wigström arbetade på fabriken fram tills det att revolutionen tvingade den att stänga.
Wigström är först och främst känd för att ha skapat många av de påskägg som den kejserliga familjen av Ryssland köpte och gav varandra i present från 1885 och fram till revolutionen. På framsidan av myntet visas hans kanske mest berömda kreation, det så kallade Kröningsägget som tsar Nikolai II gav till sin hustru Alexandra Feodorovna år 1897. På den andra sidan av myntet har man valt att avbilda en svan. Även detta är en referens till Wigströms arbete och det vackra Svanägget där man, om man öppnade ägget, fick se en liten svan i guld simmandes på "vatten" av skimrande akvamariner.
Myntet är designat av konstnären Petti Mäkinen och innehar ett värde av 10 euro. Det är tillverkat i silver, väger 17 gram och dess diamater uppgår till 33 mm.
Storfurstinnan Olga i hovdräkt och fantastiska smycken
Bilden ovan är tagen 1908 och föreställer tsar Alexander III:s yngsta dotter storfurstinnan Olga Alexandrovna Romanova iklädd rysk hovdräkt. På huvudet bär hon en tiare russe fastsatt på en kokoshnik i tyg. Runt halsen bär hon ett stort diamanthalsband med sättning i guld och silver. Halsbandets diamanter var hämtade från Indien och enligt Fersmans katalog så var mittenstenen i halsbandets yttre länk i en ljusblå nyans. Halsbandet hade storfurstinnan lånat av sin mor, Marie Feodorovna, tillsammans med smyckena (devant de corsage) som hon bär på sitt bröst. I handen håller Olga Alexandrovna en solfjäder i emalj dekorerad med diamanter av märket Fabergé. Solfjädern fick hon i bröllopsgåva av sin äldsta bror, tsar Nikolai II av Ryssland.
Vad tycker ni om Olga Alexandrovnas utstyrsel? Kritiker menar att det ryska hovet saknade stil och smak och klädde sig alldeles för överdådigt. Jag håller dock inte med. Jag tycker att det ryska hovets grand ladies var förfärligt majestätiska. Vad tycker du?
Tsar Alexander III:s tron
På Gatchinapalatset utanför St.Petersburg kan man nu se tsar Alexander III:s förgyllda tron. Värt att notera är det stora A:et, det kejserliga emblemet samt avbilden av kröningskronan som pryder ryggen. Alexander III gjorde Gatchina till sitt officiella residens i samband med att hans övertog den ryska tronen från sin far, Alexander II, som dödades av anarkister 1881. Den förgyllda tronen ingår från och med nu i palatsets permanenta utställning.
Nystart!
Det har gått över en månad sedan jag senast uppdaterade. Det är hemskt! Orsaken till varför bloggen inte har uppdaterats är att jag har varit utomlands (Prag) i studier. Jag har helt enkelt inte haft möjlighet att blogga. Jag kom hem igår och kan därmed återigen sätta igång. Under de kommande veckorna kommer bloggen att genomgå några förändringar. Bloggen kommer att få ett helt nytt utseende och jag kommer även att öppna en webbshop där du kommer att kunna köpa Romanovrelaterade produkter + mycket mera som andas sekelskiftets härliga luft!
För uppdateringar om hur arbetet med bloggens nya utseende och webshoppen forskrider - se bloggens facebook-sida. Där kan du även komma i kontakt med mig om det är något som du undrar över.