Färgläggning; Leopold & Astrid
FÖRE
EFTER
Maria Feodorovnas kröningsskor!
Jag har hittat en bild på de skor som Maria "Minnie" Feodorovna bar då hon kröntes till kejsarinna av Ryssland (27 maj 1883). Visst är skorna vackra, men om jag skall vara ärlig så är jag inte överdrivet förtjust i dem. Det kanske beror på att det faktum att de är 130 år gamla och en aning skamfilade, dessutom gillar jag inte formen. Jag kan dock tänka mig att de var i bättre skick då Maria själv bar dem. Roligt att se iallafall! :)
Maria Feodorovnas klänningar
Nu publicerar jag de sista fyra bilderna på Maria Feodorovnas klänningar som jag har i min ägo (bilderna inte klänningarna - tyvärr). Observera att de alla inte är från samma årtionde.
Daydress att bära om våren
Resedräkt att bära om hösten (1890-tal)
Promenadklänning (1880-tal)
1880-tal
Aftonklänning (1890-tal)
Färgläggning: Prinsessan Astrid av Sverige
FÖRE - EFTER
Marie Feodorovnas klänningar (1890-tal)
Återigen publicerar jag några bilder på Marie Feodorovnas otaliga klänningar. Jag är fullständigt betagen av dem! De är så otroligt vackra! Alla dessa klänningar är från 1890-talet då Minnie var ca. 45-55 år gammal. Observera att den första aftonklänningen påminner starkt om den som grevinnan Rostova har på sig i första avsnittet av 1972 års filmatisering av Tolstojs Krig och Fred.
Aftonklänning 1894
Aftonklänning 1898
Daydress
Färgläggning; Storfurstinnan Elizaveta av Ryssland
FÖRE - EFTER
Maria Feodorovnas klänningar (1890-tal)
Jag fortsätter min serie och presenterar här några av de klänningar som Maria Feodorovna bar under 1890-talet då hon var kring 45-55 år.
Hovdräkt från tidiga 1890-talet
Daydress
Aftonklänning 1894
Därför blev tsarfamiljen mördad.
FRÅGA
Varför blev de (Romanovs) mördade?
SVAR:
Den närmaste tiden efter revolutionen då tsarfamiljen fortfarande satt fängslade på Alexanderpalatset hade den dåvarande regeringen, under ledning av Kerensky, för avsikt att skicka familjen utomlands - till England. Den dåvarande King George V var dock rädd för att det skulle innebära oroligheter i det egna landet om han tog emot sina ryska släktingar och han beviljade dem ej exil. För tsarfamiljens egen säkerhet såg Kerensky till att de skickades till Tobolsk i Sibirien och där stannade de tills det att bolsjevikerna tog över. Tsarfamiljen flyttades (i två omgångar - först Nicky, Alix och Maria - sedan Olga, Tatiana, Anastasia och Aleksey) till Ekaterinburg och Ipatievhuset. Under denna tid rasade det ett blodigt inbördeskrig med revolutionärer på den ena sidan och de tsartrogna i den Vita armén på den andra sidan. Under sommaren vann Vita armén stora framgångar och i juli närmade de sig med stormsteg Ekaterinburg. Av rädsla för att den Vita armén skulle nå fram till Ekaterinburg, rädda tsaren och sätta honom på tronen beslutade Lenin att hela familjen skulle mördas. Natten mellan den 16:e och 17:e juli 1918 mördades familjen och begravdes i skogen utanför Ekaterinburg. Åtta dagar senare nådde Vita armén fram till Ekaterinburg.
1935 skrev Trotsky detta om beslutet:
"Actually, the decision was not only expedient but necessary. The severity of this summary justice showed the world that we would continue to fight on mercilessly, stopping at nothing. The execution of the tsar's family was needed not only in order to frighten, horrify, and dishearten the enemy, but also in order to shake up our own ranks to show there was no turning back, that ahead lay either complete victory or complete ruin .... This Lenin sensed well."
Färgläggning; Rita Hayworth
FÖRE - EFTER
Marie Feodorovnas klänningar (1880-talet)
Jag ramlade över fler klänningar burna av Maria Feodorovna och jag presenterar några av dem i detta inlägg. Dessa tre klänningar är alla från 1880-talet då Minnie var omkring 35-40 år gammal (född; 1847). Den första klänningen är helt otrolig! Eller vad säger ni? Observera den andra klänningen och den mycket smala midjan och tänk på att Minnie vid denna tid var mor till 6 barn. Fortsättning på "Marie Feodorovnas klänningar" följer...
Svar på läsarfråga/or
Varför du är tsartrogen? Jag gillar själv romanovs historia men har aldrig satt fingret på varför jag gillar dom. Alla säger jämt att dom inte var bra för att tsaren levde i lyx medans folket dog av svält.
Vad fick dig att börja bli intresserad av dem? =D
Jag har nog alltid varit intresserad av gamla saker och den gamla förflutna tiden. När jag var sju år och skulle på skoldisco ville jag t.ex komma iklädd en komplett kammarjungfruuniform (jag fick dock inte för mamma). Jag har sedan jag var liten varit fascinerad och intresserad av kungligheter. När jag var nio, tio år så var jag expert på Gustav Vasa. Mitt intresse för tsarfamiljen väcktes när jag såg den tecknade filmen Anastasia när jag var ganska liten men jag utvecklade inte intresset förrän jag började på gymnasiet. Jag vet inte riktigt varför jag har blivit intresserad av dessa saker - jag har liksom alltid varit det. Det kan ha att göra med att jag är lite sentimental och sörjer över att den tiden och dess seder och saker aldrig kommer att komma tillbaka och att jag vill göra det lilla som jag kan göra för att det inte skall glömmas bort. Dessutom går det inte att låta bli att fascineras av denna tsarfamilj vars öde är så tragiskt, av familjens medlemmar som alla hade en egen speciell historia.
Tsaren och tsarinnan var inga bra ledare. För det första så ville inte Nikolai regera, han sade många gånger att han fasat inför den dag som han var tvungen att ta över och styra Ryssland. Det ryska folket skattades hårt, förföljdes och jagades av kossacker, judar brändes på bål och människor som satte sig emot skickades till Sibirien eller i exil utomlands. Alexandra trodde hängivet på att allt som Rasputin sade var den absoluta sanningen förmedlad av Gud och hon nästintill tvingade sin man att lyda Rasputins rekommendationer. Jag älskar familjen ur familjesynpunkt, men jag kan inte säga att jag har mycket till övers för deras sätt att styra landet på. Något som dock bör poängteras är att Nikolai och Alexandra inte var elaka människor, utan de var naiva och trodde att de gjorde det som var bäst för Ryssland.
Kejsarinnan Sissi av Österrike
Jag fick en förfrågning om om jag kunde berätta lite om kejsarinnan Sissi av Österrike. Givetvis kan jag göra det.
Elisabeth "Sissi" föddes den 24 december i München som prinsessan Elisabeth Amelie Eugenie av Bayern. Hon var det fjärde av sammanlagt tio barn till storhertig Maximilian Joseph av Bayern och hans hustru, prinsessan Ludovika. Hon växte upp på slottet Possenhofen, ett bayerskt 1500-tals slott beläget vid sjön Sternberg. Vid 15-års ålder följde hon med sin mor och sin 18-åriga syster Helene "Nené" till Bad Ischl I Österrike där Ludovika (Sissis mor) hoppades att sammanföra Helene med systrarnas kusin, den 24-årige kejsaren av Österrike, Frans Joseph. Frans Joseph fattade dock inte tycke för Helene utan förälskade sig istället i den unga Sissi. Året därpå (24 april 1854) gifte de sig i St.Augustine-kyrkan i Wien.
Helene till vänster och Sissi till höger
Sissi hade svårt att anpassa sig till det den strikta etiketten vid det Habsburgska-hovet. Hon födde tre barn i tät följd efter varandra; Sophie (1855-1857), Gisela (1856-1932) och Rudolf (1858-1889). 1860 ådrog hos sig en lunginflammation och spenderade de följande åren vid det kejserliga semesterhuset på Korfu. 1867 uppstod det oroligheter i det Ungerska riker och genom att ställa sig på ungrarnas sida bidrog Sissi till en försoning mellan Österrike och Ungern. Samma år kröntes Franz Joseph och Sissi till kung respektive drottning av Ungern. Ett år senare föddes parets fjärde och sista barn, Marie-Valerie (1868-1924). På grund av sin rastlösa läggning var Sissi ofta på resande fot och hennes svärmor tillika moster hade hand om barnens uppfostran och hon refererade ofta till barnens mor som; "your silly young mother".
Sissi var vida känd för sin skönhet och hon ansågs vara en av dåtidens absolut vackraste kvinnor. Hon ägnade stor uppmärksamhet åt sitt eget utseende, hennes mörka hår gick enda ner till fotknölarna och hennes midja var förbluffande smal.
Sissi 1866
1889 slogs Sissis liv i spillror då hennes enda son, kronprins Rudolf hittades död tillsammans med sin älskarinna baronessa Mary Vetsera. Händelsen har blivit känd som incidenten vid Mayerling, efter namnet på Rudolfs jaktstuga i norra Österrike. Genom Rudolfs tragiska och sensationella död ökade intresset för Sissi och hon kom att liknas vid ikon, alltid iklädd svart (efter sonens död) och utrustad med ett parasoll i läder och en solfjäder i brunt för att kunna gömma sitt ansikte för nyfikna blickar.
Den 10 september 1898 promenerade Sissi tillsammans med sin hovdam grevinnan Sztaray vid Geneveflodens strand i Schweiz. Plötsligt dök det upp en ung anarkist (Luigi Lucheni) som utan minsta förvarning attackerade Sissi och stack henne i hjärtat med en kniv. Omedveten om sitt eget tillstånd gick Sissi ombord på sin yacht och det var först då man några minuter senare tog av hennes korsett (som satt så tajt att den förhindrat blödningen) som man insåg allvaret i det hela. Enligt uppgifter skall Sissis sista ord ha varit; "Vad är det som har hänt med mig?" Hon begravdes i den kejserliga kryptan i Wien.
Sissi har porträtterats många gånger på film och tv. Den mest kända produktionen är den tyska 50-tals triologin (Sisi, Sisi - die junge Kaiserin och Sissi — Schicksalsjahre einer Kaiserin) med filmstjärnan Romy Schneider i huvudrollen (Sissis mamma Ludovika spelades av Romys mamma Magda Schneider). Romy Schneider spelade även Sissi i Viscontis film Ludwig från 1972. Eva Gardner spelade Sissi i filmen Mayerling från 1968 där även Oman Sharif och Catherine Denevue medverkade. I den kända tv-serien Fall of Eagles (där även Nikolai och Alexandra medverkar) spelas Sissi som ung av Diane Keen och Sissi som "gammal" av Rachel Gurney ( mest känd som lady Marjorie i Herrskap och Tjänsefolk). Sissis historia har även stått som förgrund till den tecknade serien Sissi (1997) som bland annat visats på FoxKids (nuvarande JetiX).
Magda Schneider som Sissis mor Ludovika och Romy Schneider som kejsarinnan Sissi.
Änkekejsarinnan Maria Feodorovnas vackra klänningar!
Änkekejsarinnan Maria "Minnie" Feodorovna Romanova (hustru till tsar Alexander III och mor till tsar Nikolai II) var känd för sitt ungdomliga yttre och sin utmärkta klädstil. Enligt uppgifter skall hon ha sagt: "Bredvid en ung tsar måste där stå en ungdomlig mor". Hon såg flera år yngre ut än sin sonhustru Alexandra Feodorovna och rykten florerade att änkekejsarinnan genomgått en skönhetsoperation tillsammans med sin syster Alexandra, drottning av England.
Jag har hittat två bilder som visar bilder på tre av Minnies minst sagt ståtliga klänningar. Jag är ENORMT avundsjuk! Klänningen på den första bilden visar två av Minnies tjusiga aftonklänningar och den andra bilden Minnies hovdräkt (lägg märke till de långa breda armarna och de blottade axlarna). Visst är de otroligt vackra?
Anastasia coloring book!
Jag hittade en helt underbar sida med utskriftbara coloring pages (målarbok) från den tecknade Anastasiafilmen (1997). Det finns tolv olika bilder att skriva ut och färglägga (eller färglägga direkt i PS eller Paint om man hellre vill det). Bilderna hittar ni här.
Färgläggning; Charles & Caroline Ingalls
FÖRE
EFTER
Alexanderpalatset och Ipatiev House till The Sims 2!
En tysk tjej har under två år ägnat sig åt att bygga Romanovbyggnader i The Sims 2. Hon har bland annat konstruerat Alexanderpalatset och Ipatiev House. Båda husen är otroligt realistiska och välplanerade, till och med husens rum ligger på sina rätta ställen och har de rätta proportionerna i förhållande till varandra. Med husen följer tsarfamiljen, iklädd tidstypiska kläder och med stora utseendemässiga likheter till de verkliga personerna. Ladda ner Alexanderpalatset och Ipatiev House här.
Alexanderpalatset
Ipatiev House
Färgläggning; Nancy och Nellie Oleson (Lilla huset på prärien)
Min första färgläggning på över två månader. Jag är ganska rostig!
FÖRE - EFTER
Årets färgläggning 2009
Med ett överlägset antal röster har min färgläggning av kejsarinnan Alexandra vunnit den "ärofyllda" titeln Årets färgläggning 2009!
Tobolsk 1917 (1918) = Tsarskoe Selo 1912 (1913)?!
GLÖM INTE ATT RÖSTA PÅ ÅRETS FÄRGLÄGGNING! RÖSTA HÄR!
Jag satt och bläddrade igenom Lily Dehns (Alexandras väninna) bok "The real tsaritsa" och hittade ett antal bilder. En av bilderna skulle enligt bildtexten föreställa kejsarinnan Alexandra i Tobolsk. Efter att ha tagit mig en ordentligare titt på bilden observerade jag mönstret på "skärmarna" och kakelugnen i bakgrunden och insåg genast att bilden inte alls var tagen i Tobolsk utan istället i storfurstinnornas sjukrum på Alexanderpalatset. Efter att ha gjort denna upptäckt började jag leta igenom mitt Alexandraalbum för att hitta en liknande bild (jag antog nämligen att bilden på Alexandra var returscherad) och efter tio minuters sökande tror jag att jag har funnit originalbilden. Enligt mina beräkningar bör bilden vara tagen 1912 eller 1913 och inte alls 1918 som Lily Dehn i sin bok påstår.
Enligt Lily Dehn skall den första bilden nedan vara tagen i Tobolsk i slutet av 1917 eller början av 1918. Den påminner dock mycket starkt om den nedersta bilden som är tagen i Tsarskoe Selo 1912 eller 1913. Vad tycker ni? Visst är det samma bild!