Kejsarinnan Sissi av Österrike

Jag fick en förfrågning om om jag kunde berätta lite om kejsarinnan Sissi av Österrike. Givetvis kan jag göra det.

Elisabeth "Sissi" föddes den 24 december i München som prinsessan Elisabeth Amelie Eugenie av Bayern. Hon var det fjärde av sammanlagt tio barn till storhertig Maximilian Joseph av Bayern och hans hustru, prinsessan Ludovika. Hon växte upp på slottet Possenhofen, ett bayerskt 1500-tals slott beläget vid sjön Sternberg. Vid 15-års ålder följde hon med sin mor och sin 18-åriga syster Helene "Nené" till Bad Ischl I Österrike där Ludovika (Sissis mor) hoppades att sammanföra Helene med systrarnas kusin, den 24-årige kejsaren av Österrike, Frans Joseph. Frans Joseph fattade dock inte tycke för Helene utan förälskade sig istället i den unga Sissi. Året därpå (24 april 1854) gifte de sig i St.Augustine-kyrkan i Wien.

                                       Helene till vänster och Sissi till höger

Sissi hade svårt att anpassa sig till det den strikta etiketten vid det Habsburgska-hovet. Hon födde tre barn i tät följd efter varandra; Sophie (1855-1857), Gisela (1856-1932) och Rudolf (1858-1889). 1860 ådrog hos sig en lunginflammation och spenderade de följande åren vid det kejserliga semesterhuset på Korfu. 1867 uppstod det oroligheter i det Ungerska riker och genom att ställa sig på ungrarnas sida bidrog Sissi till en försoning mellan Österrike och Ungern. Samma år kröntes Franz Joseph och Sissi till kung respektive drottning av Ungern. Ett år senare föddes parets fjärde och sista barn, Marie-Valerie (1868-1924). På grund av sin rastlösa läggning var Sissi ofta på resande fot och hennes svärmor tillika moster hade hand om barnens uppfostran och hon refererade ofta till barnens mor som; "your silly young mother".

Sissi var vida känd för sin skönhet och hon ansågs vara en av dåtidens absolut vackraste kvinnor. Hon ägnade stor uppmärksamhet åt sitt eget utseende, hennes mörka hår gick enda ner till fotknölarna och hennes midja var förbluffande smal.

                                                            Sissi 1866

1889 slogs Sissis liv i spillror då hennes enda son, kronprins Rudolf hittades död tillsammans med sin älskarinna baronessa Mary Vetsera. Händelsen har blivit känd som incidenten vid Mayerling, efter namnet på Rudolfs jaktstuga i norra Österrike. Genom Rudolfs tragiska och sensationella död ökade intresset för Sissi och hon kom att liknas vid ikon, alltid iklädd svart (efter sonens död) och utrustad med ett parasoll i läder och en solfjäder i brunt för att kunna gömma sitt ansikte för nyfikna blickar.

Den 10 september 1898 promenerade Sissi tillsammans med sin hovdam grevinnan Sztaray vid Geneveflodens strand i Schweiz. Plötsligt dök det upp en ung anarkist (Luigi Lucheni) som utan minsta förvarning attackerade Sissi och stack henne i hjärtat med en kniv. Omedveten om sitt eget tillstånd gick Sissi ombord på sin yacht och det var först då man några minuter senare tog av hennes korsett (som satt så tajt att den förhindrat blödningen) som man insåg allvaret i det hela. Enligt uppgifter skall Sissis sista ord ha varit; "Vad är det som har hänt med mig?" Hon begravdes i den kejserliga kryptan i Wien.


Sissi har porträtterats många gånger på film och tv. Den mest kända produktionen är den tyska 50-tals triologin (Sisi, Sisi - die junge Kaiserin och Sissi — Schicksalsjahre einer Kaiserin)  med filmstjärnan Romy Schneider i huvudrollen (Sissis mamma Ludovika spelades av Romys mamma Magda Schneider). Romy Schneider spelade även Sissi i Viscontis film Ludwig från 1972. Eva Gardner spelade Sissi i filmen Mayerling från 1968 där även Oman Sharif och Catherine Denevue medverkade. I den kända tv-serien Fall of Eagles (där även Nikolai och Alexandra medverkar) spelas Sissi som ung av Diane Keen och Sissi som "gammal" av Rachel Gurney ( mest känd som lady Marjorie i Herrskap och Tjänsefolk). Sissis historia har även stått som förgrund till den tecknade serien Sissi (1997) som bland annat visats på FoxKids (nuvarande JetiX). 

    Magda Schneider som Sissis mor Ludovika och Romy Schneider som kejsarinnan Sissi.


Postat av: maja.

åh tack detsamma!Verkligen intressant blogg!

2010-01-04 @ 15:41:28
URL: http://maajis.blogg.se/
Postat av: mia

Fiskbullar åt jag :D fin blogg!

2010-01-04 @ 16:06:28
URL: http://miazetterstrom.blogg.se/
Postat av: Marica

Håller på och letar fram vem det är som gör släktforkningen. Vet bara att det är någon på pappas sida men känner inte alla där. Men ska se om jag kan få kopior. Borde inte vara nå större problem.Jasså där ser man. Jag är släkt med skaparen till Grängesbergs stål också om du skulle vara intresserad. Hahaha.

2010-01-04 @ 16:11:57
URL: http://ventesimo.blogg.se/
Postat av: Michael Jackson | Minnesblogg

Ha en bra kväll! :)

2010-01-04 @ 16:12:39
URL: http://mjackson.blogg.se/
Postat av: Marica

Hehe ja. Min släkt är ganska rolig ändå. Dom har grävit upp en massa hemligheter som ex min farfars mormor var med två män samtidigt som även var bröder så ingen vet vem av dem som är min farfars fars far. Den ena brodern startade grängesbergstål och den andra drog till Canada och blev skogshuggare och fick en hel del barn där innan han dog i en skogsolycka. Som längst bak de lyckats komma är väl 1200-talet på en liten farm nede i södra Europa. Längre bak en så har de inte lyckats komma. Det är ändå ganska häftigt. Tänk så många man är släkt med på långt avstånd fast man inte vet det.

2010-01-04 @ 16:25:25
URL: http://ventesimo.blogg.se/
Postat av: Mällie

Den tyska musikalen Elisabeth handlar om Sissi och musiken är jättebra! Läs handlingen till musikalen på wikipedia, man får en helt annan bild av Sissi, jätteintressant. Den manliga huvudrollen är Döden så det är en helt annan vinkel av Sissi än den tecknade serien till exempel.

2010-01-04 @ 17:12:46
Postat av: Erika

Oh thank you Mällie, I'll do that! :)Jag har sett några klipp från musikalen, men har aldrig fattat något av den - eftersom den är på tyska och min tyska är kass. Ja usch, den bilden som ges av Sissi i de flesta filmer är ju ganska falsk. Jag har aldrig tyckt om henne.

2010-01-04 @ 17:15:58
URL: http://priggles.blogg.se/
Postat av: E M M A T J

svar: hehe kul, jag har lagt till dig nu, lägg till mig med!(det har inte ökat på min så) :p

2010-01-05 @ 11:57:01
URL: http://emmatj.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: