Den kejserliga sängkammaren

Tsar Nikolai II och kejsarinnan Alexandra Feodorovnas sängkammare var Alexanderpalatset (Tsarskoe Selo) mest intima rum. Hit kunde man inte ta sig via palatskorridoren, utan enbart genom familjens privata rum. När Alexandra började inreda den privata delen av palatset 1894/1895 så hade sängkammaren stått orörd i över 20 år. Hon ansåg dock att det inte var några större fel på rummet och bestämde sig därför att i stort sett behålla rummet i det skick det var. Man målade om de mörka möblerna från 1870-talet i vitt och beställde nytt tyg till väggar, gardiner och sängförhängen. Alexandra valde ett skinande chintztyg med vit bakgrund och detaljer bestående av rosa rosetter, gröna kransar och blommor. Detta tyg påminde henne om en engelsk trädgård.

Den kejserliga sängen bestod av två stycken tvillingsängar i brons som skjutits ihop för att bilda en stor dubbelsäng. Den övre madrassen var täckt med hjortskinn och lakanen var gjorda av linne och bomull. Samtliga lakan bar kejsarinnan Alexandras monogram så att palatspersonalen skulle veta till vilken säng lakanen tillhörde. Sängen stod vänd mot fönstret och väggen bakom den pryddes av hundratals guld- och silverikoner utsmyckade med dyrbara ädelstenar. De flesta ikonerna var gåvor från olika kloster, kyrkor och andra religiösa organisationer. Till vänster om sängen så fanns det en liten vattenklosett installerad. Denna användes dock mycket sällan eftersom både Nikolai och Alexandra hade varsitt badrum i närheten av sängkammaren.

På rummets högra vägg hade Alexandra sådant som hon höll mycket kärt. Här hängde porträtt av föräldrarna, på mormor Victoria, på syskonen och på barnen. Här fanns även konst och prydnandsföremål som hon köpt med sig under sin resa i Florens som hon genomfört tillsammans med sin bror innan hon gifte sig. Alexandra hade blivit hänfören över den arkitektur hon sett i Italien, och denna arkitektur kom senare att avspegla sig i Livadiapalatset som stod klart den 27 september 1911 (100 år sedan idag).

Alexandra berättar ofta i sina brev och dagboker om sina problem att sova om nätterna och hur hennes ätande av kakor och frukter i sängen brukade göra Nikolai både irriterad och frustrerad. Paret väcktes varje morgon av att en tjänare knackade tre gånger på dörren med en silverpåk - detta var en tradition som gick tillbaka till Katarina den storas tid. Nikolai var oftast redan vaken och igång vid den här tiden, men Alexandra gick sällan upp tidigt. På grund av sjukdom låg hon ofta kvar i sängen till lunchtid och när hon väl gick upp så flyttade hon sig inte längre än till soffan framför sängen.

Den kejserliga sängkammaren går idag att besöka. Jag hoppas att jag en dag ska ha möjlighet att besöka palatset och tsarfamiljens privata rum. Det vore helt underbart!
Vad tycker du om Nikolai och Alexandras sängkammare? Själv tycker jag att det är lite mycket av allting.


Postat av: Diana

Lite mycket av allt ja... jag hade blivit yr där inne! Men det visar att smak inte kan köpas för pengar. :)

2011-09-28 @ 07:28:41
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Linnéa

Tack så mycket :D

2011-09-29 @ 12:05:04
URL: http://fantasygalen.blogg.se/
Postat av: Linnéa

Haha, det förstår jag ;)

2011-09-29 @ 12:05:22
URL: http://fantasygalen.blogg.se/
Postat av: Linnéa

Sv: Taack :)

2011-10-02 @ 07:49:42
URL: http://fantasygalen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: