Läsarfråga: Blandande man ihop Anastasia och Maria när man försökte identifiera deras kroppar?

Jag har en fundering eller kanske det är en fråga hur som helst ? Jag kom framtill att filmerna som har gjorts genom åren har det varit Anastasia man har haft fokusen på, men hon var ju begravd med sin familj, det var ju Maria och Aleksej som dom inte hittade förrän 2008 så blanda dom ihop Anastasia och Maria när dom försökte identifiera deras kroppar ? Tänkte att du kanske hade svaret på det ? Tack på förhand

Hej!

För att besvara denna fråga så måste man först belysa att det inte är hundra procent säkert att det faktiskt var resterna efter tsarfamiljen som man hittade 1991. Trots att kvarlevorna ligger begravda under tsarfamiljens namn så har inte den rysk-ortodoxa kyrkan erkänt kvarlevorna som kvarlevor efter tsarfamiljen. Dessutom är många kritiska mot det faktum att kvarlevorna hittades vid en mycket lämpligt tillfälle (precis efter Sovjetunionens fall) samt att man vid samma tid rev Ipatievhuset där de mördades. Det finns även saker med kvarlevorna som inte stämmer överens med familjen. Längden på skeletten stämmer t.ex. inte överens med hur långa medlemmarna ur familjen var i verkligheten. Det skelett som man har betecknat som Alexandras mäter t.ex. 1.63 cm  - i verkligheten var hon känd för sin längd och över 1.70. 16 år efter fyndet av de första skeletten så hittade man ytterligare två skelett - det som man tror är kvarlevorna efter Maria och Aleksey. Man har givetvis utfört DNA-test på kvarlevorna och man har kunnat konstatera att skeletten är besläktade med varandra. Det har dock varit mer problematiskt att bevisa att kvarlevorna faktiskt är de efter tsarfamiljen. Ett DNA-test har visat att familjen var släkt med den engelska kungafamiljen medan ett annat visat att de omöjligt kunde vara besläktade. Med utgång från detta kan man således konstatera att vi inte säkert vet om tsarfamiljen återfunnits eller ej.

Vid identifieringen av kropparna så argumenterade man om huruvida det var Maria eller Anastasia som saknades - vissa påstod att det var Maria, andra att det var Anastasia. Tillslut lyckades man dock enas om att det var Maria som saknades. Detta skedde under mitten av 1990-talet, mer än 70 år efter att Anna Anderson för första gången påstått sig vara tsarens yngsta dotter Anastasia. Eftersom man vid denna tid inte visste vad som hade hänt med familjen och inga kroppar hade hittats så var det många som trodde att Anderson verkligen var storfurstinnan. Det var faktiskt en medpatient på det mentalsjukhus som Anderson var intagen på som först identifierade Anderson som en av tsarens döttrar. Anderson var mycket lik Anastasia och Tatiana (tsarens näst äldsta dotter) till utseendet. Både Anastasia och Anderson hade till exempel identiska öron, födelsemärken på samma ställen och deformerade fötter. Dessutom kände Anderson till privata familjeangelägenheter saker som var nästintill omöjliga för en utomstående att känna till. Huruvida Anna Anderson var tsarens dotter eller ej växte till ett av 1900-talets absolut största mysterier. Man kunde inte - inte ens i domstol - avgöra om hon var storfurstinnan Anastasia eller ej.

Hollywood inspirerades av Anna Andersons historia och 1956 gick filmen Anastasia med Ingrid Bergman i huvudrollen upp på bio. Sedan dess har det producerats flera filmer och tv-serier som inspirerats av just Andersons historia. De mest kända exemplen är den tecknade filmen Anastasia från 1997 samt tv-serien Anastasia: The Mystery of Anna från 1986. Både Anastasia (1956) och Anastasia: The mysterty of Anna är producerade före de förmodade kvarlevorna efter tsarfamiljen hittades och innan man konstaterade att det var Maria och inte Anastasia som saknades. Orsaken till varför man i filmer valt att fokusera på Anastasia är således att man inspirerats av Anna Andersons historia samt att man vid tiden för produktionen ännu inte funnit några kroppar.

Hoppas att jag lyckades besvara din fråga!


Postat av: Angelica

Tack så jätte mycket för svaret den löste min fråga lika väl som jag fick en ny fundering på om tsarfamiljen lever ? Jag vill också tacka för en suvurän och helt underbar blogg :D

2011-11-25 @ 17:48:35
Postat av: Gealach

Intressant! Det där är verkligen jättespännande och jag undrar om man någonsin kommer att hitta sanningen...

2011-11-25 @ 20:40:54
URL: http://gealach.wordpress.com
Postat av: Leia ♥

Har alltid undrat hur hon kunde veta allt det som hon egentligen inte borde ha vetat om hon inte vore Anastasia som hon sa. Samtidigt låter allt så otroligt. :) Har läst massor om detta. :)

2011-11-28 @ 19:33:24
URL: http://leiabloggar.blogg.se/
Postat av: Sessan

Hejsan,



Jag vill minnas alldeles bestämt att man för några år sedan gjorde ett DNA-test och BEVISADE att Anna Andersson INTE var släkt med tsarfamiljen. Det program på TV som jag såg visade två vänner till AA som var jätteledsna över detta. De hade varit helt övertygade om att hon var Anastasia.



Sessan

2011-12-04 @ 13:11:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: