Storfurstinnan Maria Pavlovna av Ryssland (Mecklenburg-Schwerin)

För några veckor sedan köpte jag boken Hidden Treasures of the Romanovs som berättar historien om hur storfurstinnan Maria Pavlovnas enorma juvelskatt smugglades ut ur Ryssland under och efter revolutionen. Eftersom jag enbart nämnt Maria Pavlovna i ett enda inlägg tidigare så tar jag tillfället i akt att berätta lite om henne. 

(Maria Pavlovna iklädd rysk hovdräkt och den berömda Vladimirtiaran som idag ägs av drottning Elizabeth II av England)
 

Storfurstinnan Maria "Miechen" Pavlovna föddes den 14 maj 1854 som hertiginnan Marie Alexandrine Elisabeth Eleonore av Mecklenburg-Schwerin. Hennes far var storhertig Frederick Frances II av Mecklenburg-Schwerin och hennes mor prinsessan Augusta av Reuss-Köstritz. Maria Pavlovna växte upp tillsammans med sina sex helsyskon och senare sina fem halvsyskon (efter moderns död 1862 gifte fadern om sig både en och två gånger).

Maria förlovade sig vid mycket tidig ålder men bröt förlovningen då hon 1871 träffade storfurst Vladimir av Ryssland, en av tsar Alexander II:s söner. De förlovade sig, men det tog hela tre år innan de fick tillåtelse att gifta sig. Maria Pavlovna var nämligen en övertygad lutheran och vägrade konvertera till den rysk-ortodoxa kyrkan. Paret bosatte sig på Vladimirpalatset, det sista av de kejserliga palatsen att byggas i St.Petersburg. Där gjorde sig hon känd som en av landets absolut främsta societetsdamer och människor refererade till henne som "den störtsta storfurstinnan". Det talades om att hon med sina tillställningar i Vladimirpalatset försökte överglänsa det kejserliga hovet.

Enligt uppgifter skall Maria Pavlovna tyckt mycket illa om tsar Nikolai II och hans hustru Alexandra och skall ha försökt skapat ett alternativt hov omkring sig. Det ryktades till och med att hon och hennes söner under vintern 1916-1917 skall ha planerat en statskupp till förmån för den då äldste sonen Kirill. De skall ha presenterat denna idé för dumapresidenten Mikhail Radzianko med tillägget att kejsarinnan Alexandras död var nödvändig för att statskuppen skulle lyckas.

I samband med den ryska revolutionen 1917 lämnade Maria Pavlovna Ryssland via Kaukasus där hon förestod ett krigssjukhus. Där stannade hon kvar ett längre i hopp om att kunna installera Kirill på tronen, men då bolsjevikerna närmade sig flydde hon via en fiskebåt till Anapa. Där blev hon kvar till 1920 innan det stod klart att bolsjevikerna skulle vinna det ryska inbördeskriget. Tillsammans med sin son Andrej, dennes sambo Matilda Kjesinskaja (föredetta primaballerina och tsar Nikolai II:s älskarinna under det tidiga 1890-talet) och deras gemensamme son lämnade hon landet för Venedig. Hon kom slutgiltligen att slå sig ner i Frankrike där hon dog, 66 år gammal, den 6 september 1920. Hon och makes Vladimir fick tillsammans fem barn - fyra söner och en dotter. Maria Pavlovna var den sista ur den kejserliga familjen att lämna Ryssland och den första att dö i exil. 

Klicka här för att läsa ett tidigare inlägg om storfurstinnan Maria Pavlovna och här för att köpa boken Hidden Treasures of the Romanovs.


Postat av: Hans-Åke

Intressant läsning och duktigt skrivet! Det finns en utbildning i journalistik med historiainriktning. Den tror jag skulle passa dig. Tittar snart in igen.mvh

Hans-Åke Pettersson

2011-03-28 @ 18:09:47
Postat av: mili

tack så mycker för frågan / frågorna!

kram:)

2011-03-28 @ 18:11:57
URL: http://milifoto.blogg.se/
Postat av: Caroline

sv : aw, tack :D

2011-03-28 @ 18:13:29
URL: http://czheng.blogg.se/
Postat av: meeriah

Men du tackar, Jag försöker tyda min dröm så gott det går, men ack ändå så blir det inte så bra.

Kanske är så att jag har så fina minnen med alexander,beheöver inte betyda att ja är kär i honom, kan lika gärna bara vara så att hans "humor" hans skratt ngt från han fattas. och varför mattias hängde som jesus ha ja faktiskt ingen aning om.. anyway.. din blogg är väldigt gammalmodig & intressant :) keep gooing!

2011-03-28 @ 18:13:43
URL: http://meeriah.blogg.se/
Postat av: meeriah

men du hej och hå.. din dröm betyder något stort..

Om jag själv skulle chansa så skulle jag chansa på att det är något du upplevt förr i tiden i ett annat liv. alltså sånt där är ju så knepigt, men jag tycker ju verkligen att du kan ju testa fråga en spå tant eller något sånt...någon kanske skulle kunna ge dej ett vettigt svar.. :)

2011-03-28 @ 18:32:43
URL: http://meeriah.blogg.se/
Postat av: alic e

intressant blogg :D

2011-03-28 @ 18:39:17
URL: http://kefi.blogg.se/
Postat av: meeriah

det här kanske låter konstigt,men för 4 år sen nästan så ringde jag och marielle ett medium eller en spå tant kansk man skall kalla det mer..

och jag frågade vad som skulle hända i mitt liv..Hon sa, ngn i din närhet kommer bli fruktansvärt sjuk!

du kommer få en överasskning innan julafton, du kommer hitta en kille som du måste välja mellan killen du är tsm med eller den här killen.. hon sa jätte många saker..men nr 1. Pappa fick hepatit c

nr 2. Jag fick en dotter i november

nr 3 ja träffade en charmig kille som heter patrik johnsson & ja föll pladask för honom.. men valde alex ändå..så av mina erfarenheter så tycker ja verkligen att du skall testa med spå tater.. + får dom aldrig säga att du skall dö då eller då

2011-03-28 @ 18:44:40
URL: http://meeriah.blogg.se/
Postat av: Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

vilken härlig blogg du har!

2011-03-28 @ 20:03:09
URL: http://pyttis.blogg.se/
Postat av: Alexandra - Uppsalas största blogg

sv: åh tack så mkt :D de gick bra <3

2011-03-28 @ 21:47:42
URL: http://vadfanskajagheta.se
Postat av: mili

svaren till frågorna från frågestunden är uppe på bloggen nu. kolla vad jag har svarat på just din fråga / dina frågor!:))

2011-03-28 @ 23:11:29
URL: http://milifoto.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: