Minibiografi: Kejsarinnan Alexandra av Ryssland

SISTA DELEN

Alexandras tragiska öde

Den föredetta kejserliga familjen av Ryssland sattes i husarrest i det gamla hemmet i Alexanderpalatset i Tsarskoe Selo (tsarens by). Där kunde de leva någorlunda normalt, trots att alla de gamla privilegierna var borta och att de nu var fångar under soldater och vakters uppsikt. Alexandra spenderade de flesta dagar inomhus, medan Nikolai och barnen arbetade i trädgården. Ibland, då det var vackert väder, kunde Alexandra sätta sig på en filt under ett träd och brodera eller virka. Utanför palatset höga staket samlades det hundratals människor som vid åsynen av den föredetta kejsarinnan ropade ord som "tyska satmara" och "dödsbruden".

Alexandra, ännu ej fyllda 45, i parken i Tsarskoe Selo under husarresten.I ungefär ett halvår satt familjen i husarrest på Alexanderpalatset innan de i augusti 1917 beordrades packa sina saker. De lämnade det gula palatset i en glödande solnedgång och transporterades till ett tåg som tog familjen till staden Tobolsk i Sibirien. I Tobolsk inrättade sig familjen i ett av stadens största hus, ett rymligt hus på över 40 rum, och familjen skall ha berättat att tiden i Tobolsk var en av de allra lyckligaste. I över ett halvår levde familjen detta lyckliga liv tills att de informerades om att de skulle lämna huset för att transporteras till Moskva. Eftersom Aleksey vid denna tid var sjuk och omöjligt kunde resa beslöts det att Nikolai, Alexandra, Maria och doktor Botkin (med flera) skulle resa medan Olga, Tatiana, Anastasia, franskläraren Gilliard och beskyddaren Nagorny skulle stanna kvar tillsammans med Aleksey. Efter en lång och besvärlig färd med häst och släde sattes Nikolai, Alexandra och Maria med sällskap på ett tåg som enligt uppgift skulle ta dem till Moskva, men istället skickade man dem till den socialistiska staden Ekaterinburg vid Uralbergen. Här blev familjen fångar på allvar. 


Ipatievhuset i Ekaterinburg där Alexandra satt fängslad i ungefär fyra månader


Efter ungefär två månader i Ekaterinburg anslöt sig resten av familjen till gruppen och de nio personer som sällskapet bestod av fick fördela sig på fyra rum. I det första rummet sov Alexandra, Nikolai och Aleksey,  i det andra rummet de fyra flickorna, i det tredje Botkin och Nagorny och i det fjärde Alexandras kammarjungfru Demidova.

Natten till den 17 juli 1918 väcktes familjen av vakter och ombads att klä på sig och packa sina tillhörigheter. Vakterna uppgav att detta berodde på att den tsartrogna Vita armén närmade sig, och familjen skulle av den anledningen transporteras till ett annat ställe. Familjen gjorde som de blev tillsagda och då de var färdiga leddes de in i ett rum i källaren där de ombads vänta. Väntan blev lång, men tillslut öppnades rummen och en grupp män klev in.  Den ansvarige för denna grupp klev fram och berättade för familjen att det uppstod rykten om att de blivit likviderade, och att de nu skulle fotograferas för att bevisa motsatsen. Den ansvarige bad familjen att ställa sig på ett sådant sätt så att alla syntes klart och tydligt och då detta var klart tog han upp en lapp där det stod att regeringen beslutat att hela familjen skulle avrättas. Soldaterna öppnade genast eld mot familjen. Nikolai var den första att dö, Alexandra (som hunnit göra korstecknet innan hon blev träffad i huvudet) var den andra. De två äldsta flickorna, Olga och Tatiana, och doktor Botking dog även de omgående medan Aleksey, som sårats men ännu levde, avrättades av ett skott från nära håll. De två yngsta flickorna, Maria och Anastasia, överlevde första skottsalvan (detta på grund av att de hade ädelstenar insydda i kläderna vilka fungerade som skottsäkra västar) och blev inte ihjälskjutna, utan ihjälstuckna av vassa bajonetter. Eftersom Vita armén närmade sig med hög fart var det viktigt att göra sig av med familjens kvarlevor så snabbt som möjligt. Man klädde av kropparna, hällde saltsyra över dem, eldade upp två av kropparna och begravde dem alla i skogen. Det skulle dröja över 80 år innan man hittade graven.

Källarrummet där familjen avrättades


Observera: Det finns många olika uppgifter om hur avrättningen av tsarfamiljen gick till, och ingen vet säkert vad som egentligen hände. Den version som jag har återgett är den mest etablerade.

En av många filmatiseringar av avrättningen. Denna version kommer från den ryskproducerade filmen Romanovs: A Crowned Family. Detta var sista delen i min serie om Alexandra, den sista kejsarinnan av Ryssland. Inom kort kommer jag påbörja en ny serie om en annan stor kunglighet. Stay tuned!


Postat av: Anonym

Jag har längtat så efter uppdateringen! Jätte intressant läsning! Jag ser fram emot nästa minibiografi. Jag skulle vilja veta lite mer om Anastasia.

2010-05-07 @ 22:06:08
Postat av: Diana

Du har varit saknad!

Usch vilket tragiskt öde och vad hemskt att man gjort så inte allt för långt tillbaka i tiden...

2010-05-08 @ 04:14:29
URL: http://decdia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: