Minibiografi: Kejsarinnan Alexandra Romanova av Ryssland

DEL 1

Prinsessan Alix
I det tyska furstendömet Hessen var den lilla medeltida staden Darmstadt residensstad. Staden hade små smala kullerstensgator och hus med branta tak och rikliga utsmyckningar från 1500-talet. I stadens centrum låg storgertigens slott, omgivet av vackra parker med stora lindar och kastanjeträd. Där föddes den 6 juni 1872 prinsessan Alix Victoria Helenchen Louise Beatrice von Hessen som näst yngst i en syskonskara på sju. Hennes far var storhertig Ludvig IV von Hessen och hennes mor prinsessan Alice av England, drottning Victorias näst äldsta dotter.

Palatset i Darmstadt Banden till England var mycket starka och i ett brev till sin mor beskrev Alice sin dotter på detta sätt: "Alix är en rar och glad liten person, alltid skrattlysten och med en smilgrop i ena kinden". Då Alix döptes fick hon den blivande tsaren av Ryssland, Alexander III och den blivande kungen av England, Edvard II, som gudfäder. Alix fick en sträng viktoriansk uppforstran och växte upp under enkla förhållanden. Hon delade ett rum tillsammans med sin yngre syster May och hon var alltid strängt övervakad av den gamla engelska barnsköterskan mrs Orchard.

Alix


Om somrarna brukade storhertig Ludvig ta sin familj med sig och flytta ut till den lilla jaktslottet Wolfsgarten på landsbygden. Där lekte Alix och hennes syskon i den grönskande naturen och fiskade efter guldfiskar i den lilla dammen som prydde borggården. Vintrarna spenderades i Darmstaft och vid jul restes en hög gran i den stora salongen och familjen njöt av delikatesser som drottning Victoria skickat dem från England. Varje år besökte familjen drottning Victoria och barnen älskade att leka i drottningens stora slott och på sandstranden vid dtronningens sommarresidens. Englandsbesöken var alltid årets höjdpunkt och barnen längtade ständigt efter att få besöka sin mormor. 

Difteri 
Vid slutet av 1870-talet spred sig febersjukdomen difteri i Europa och 1878 nådde sjukdomen Darmstadt. Alix och hennes syskon, med undantag för den äldre syster Elizabeth "Ella", insjuknade och drottning Victoria lät skicka en specialist från London för att vårda de sjuka barnen. Alix och hennes äldre systrar Victoria och Irene tillfrisknade medan situationen förvärrades för den äldre brodern Ernst Ludvig och den yngre systern May. De engelska läkarna förbjöd modern att vistas i närheten av de sjuka barnen då risken att även hon skulle bli sjuk var stor. Prinsessan Alice lyssnade dock inte på detta utan fortsatte att vårda sina barn och i oktober 18789 förklarades Ernst Ludvig frisk. I början av december avled den fyraåriga prinsessan May av sjukdomen och modern blev, i sitt försvagade tillstånd, smittad och dog två veckor senare vid en ålder av 35 år.

Alix' mor, prinsessan Alice.


 Moderns död kom som en chock för den sexåriga Alix och hon som tidigare hade varit ett glatt och livligt barn med ett hett temperament blev plötsligt tillbakadragen, allvarlig och kylig. De moderlösa barnen skickades till England där drottning Victoria tog emot dem med öppna armar. Barnens far, Ludvig IV, försökte så gott han kunde ta på sig moderns roll och sköta flickornas uppfostran men så småningom lämnade han över uppgiften till sin svärmor. Under drottning Victorias övervakan utvecklades Alix till den "lättast igenkännliga och respektabla kvinnotypen - den engelska ladyn".

Alix (sittandes på golvet) tillsammans med sina syskon
och drottning Victoria kort efter moderns död.


I nästa del: Den ryske tronarvingen och Alix i Ryssland.


Postat av: Ida

ASSå, jag bara ääälskar din blog! Du kan typ allt!

2010-02-12 @ 13:38:51
Postat av: Anonym

Vore kul om du spelade in en film där du läser upp det du skrivit...

2010-02-12 @ 13:39:34
Postat av: Busuuungeeen (yy)

Fin blogg!<3 :P

Vad gör du? :D

2010-02-12 @ 13:55:04
URL: http://miiraliindberg.blogg.se/
Postat av: M

Hejsan :)! Fin blogg du har :D ! Det skulle vara kul om vi kunde följa varandra via blogglovin ;) Om du vill det så är det bara säga till när du lagt till mig så gör jag desamma ..Pusshej !

2010-02-12 @ 13:56:10
URL: http://manuellarihoneh.blogg.se/
Postat av: M

har lagt till dig :D !

2010-02-12 @ 13:59:43
URL: http://manuellarihoneh.blogg.se/
Postat av: M

Jag allt är lugnt :) Själv da? :)

Hahaha, ja det ser jättegott ut faktiskt, mamma sa det också :P !

2010-02-12 @ 14:05:07
URL: http://manuellarihoneh.blogg.se/
Postat av: Matilda

mysig blogg!Frågestund på bloggen just nu :) Ask me anything. Om t.ex. mode, modell, kärlek, vänner, fest, shopping, träning, privatliv, m.m

2010-02-12 @ 14:05:17
URL: http://matildafiona.webblogg.se/
Postat av: Tess

Hej! Vore jätte roligt om du ville rösta på din favorit av finalisterna i Veckans blogg vecka 6 :)

2010-02-12 @ 14:13:19
URL: http://killmee.net
Postat av: M

Jaha hahah ! Du verkar rolig :) Du komenterar ganska mycket och det gillar jag :) ! <3

2010-02-12 @ 14:14:11
URL: http://manuellarihoneh.blogg.se/
Postat av: M

Kan lugnt säga samma här !: ) Haha

2010-02-12 @ 14:19:54
URL: http://manuellarihoneh.blogg.se/
Postat av: Diana

Jätte intressant!

2010-02-12 @ 19:10:47
URL: http://decdia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: