Minibiografi: Kejsarinnan Alexandra Romanova av Ryssland

DEL 8

Krisen vid Spala

Vid slutet av sommaren 1912 reste den kejserliga familjen till det kejserliga jaktslottet Spala i Polen. Några veckor tidigare hade Aleksey ramlat och slagit sig, men snabbt blivit frisk och familjen ansåg att några veckor i den Polska skogen skulle göra honom gott.

                                                         Jaktslottet Spala i Polen En dag tog Alexandra med sig sin son ut på en åktur. Den lilla vägen var ojämn och vagnen slog hit och dit. Plötsligt började Aleksey att grimasera och klaga över smärta i mage och ben. Alexandra blev livrädd och bad kusken att vända. Det var några kilometer hem och var gång vagnen slog emot något skrek Aleksey av smärta och Alexandra manade kusken att köra fortare, än långsammare. Anna Vyrobova, Alexandras närmsta väninna, var närvarande och mindes åkturen på detta sätt; "En förskräcklig upplevelse. Varje rörelse av vagnen, varje ojämnt ställe vållade barnet de värsta plågor och när vi hunnit hem var Aleksey nästan medvetslös av smärta."

                                    Anna Vyrobova och Alexandra kring år 1908
Det konstaterades att Aleksey drabbats av en svår blödning i höft och ljumske. Mängder av experter skickades till Spala, men ingen vågade göra något. Tronarvingens tillstånd blev sämre och sämre och dag som natt ekade hans smärtsamma skrik mellan väggarna och tjänarna för tvungna att stoppa bomull i öronen för att kunna fortsätta sitt arbete. Under elva dagar i sträck satt Alexandra vid sin sons säng utan att lämna hans sida för att ens äta eller sova. Då han på den elfte dagen fick den sista smörjelsen telegraferade Alexandra i desperation till Rasputin och bad om att han skulle försöka hela hennes son på avstånd. Det tog inte lång stund förrän Rasputin svarade:
"Gud har sett era tårar och hört era böner. Sörj icke. Den lille kommer icke att dö. Låt icke läkarna störa honom för mycket."
Lättad och utmattad sjönk Alexandra ner i en stol och somnade. Dagen efter var Aleksey vättre. Enligt tsarfamiljens läkare, doktor Botkin, var tillfrisknandet "helt oförklarligt ur medicinsk synpunkt."

                           40 år gamla Alexandra vid sin sons säng vid krisen i Spala


 

Alexandras hälsa
Ända sedan hon var liten hade Alexandra lidit av en dålig hälsa, mycket på grund av den difteri som hon drabbades av då hon var sex år gammal. Denna sjukdom resulterade i värk i leder, speciellt ben och rygg och detta innebar att Alexandra, på grund av värken, hade svårt att närvara vid de offentliga tillställningar som hon förväntades närvara vid. De fem svåra graviditeterna hade försämrat hennes hälsa ytterligare och enligt uppgifter genomgick hon över 500 läkarundersökningar på två år.

                              41 år gamla Alexandra tillsammans med sina fyra döttrarEfter de traumatiska dagarna i Spala försämrades hennes hälsa drastikt och efter denna sommar använde hon sig ofta av rullstol för att transportera sig själv´. Förutom detta led Alexandra även av dåliga nerver och hjärtproblem. Hon brukade ligga i sängen till klockan tio på morgonen för att sedan förflytta sig till en soffa för att sedan ligga där resten av dagen. Mängder av läkare undersökte Alexandra men ingen kunna finna något egentligt fel på hennes hjärta. Då läkarna framförde detta till Alexandra blev hon förargad och skickade bort dem. Hon avstod från att medverka vid tillställningar där hennes närvaro krävdes och detta resulterade i att hon blev avskydd av den ryska societeten. De kallade henne för "tyskan" och anklagade henne för att vara en tysk spion. Alexandra log sällan och umgicks nästan enbart med sin egen familj och några få utvalda vänner. Utomstående personer som träffade kejsarinnan uppfattade henne som stolt, tråkig, elak och kylig. Dessa åsikter resulterade i att Alexandra blev ännu sämre och vid 40 års ålder såg hon ut som en gammal kvinna.

 Alexandra och Aleksey - den konstanta oron över Alekseys hälsa resulterade i att Alexandra blev gammal i förtid.NÄSTA DEL: Första världskriget


Postat av: Anonym

Gud vad sorgligt!

2010-02-28 @ 19:35:46
Postat av: Anonym

Hon ser skit gammal ut på sista kortet

2010-03-01 @ 00:52:30
Postat av: Tessan

Jättebra skrivet!

2010-03-01 @ 00:54:25
Postat av: Diana

Äntligen har jag läst det! Fortfarande bra och spännande. Vilket tragiskt liv.

2010-03-04 @ 00:20:04
URL: http://decdia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: