Minibiografi: Kejsarinnan Alexandra Romanova av Ryssland

DEL 4

Alexander III dör
Vid slutet av sommaren 1894 reste den ryske tsaren Alexander III till det kejserliga residenset Livadia vid Krim tillsammans med sin hustru Marie Feodorovna, född prinsessan Dagmar av Danmark, och ett antal av deras barn varav den äldste var Nikolai. Det stod dåligt till med tsarens hälsa och han hade rest till Livadia i hopp om att återfå hälsan. Tsarens hälsa förbättrades dock inte utan han blev istället sämre.

Tsar Alexander III tillsammans med hustru och fem barn. Nikolai står i mitten, till höger om sin mor och över sin far.  
                      

I början av oktober telegraferade Nikolai till Alix och bad henne att komma till Livadia. När Alix anlände hade hela den kejserliga familjen samlat vid Livadia och det var tydligt att tsaren inte hade långt kvar att leva. Trots detta insisterade tsaren på att klä sig i paraduniform och ta emot sin blivande svärdotter då hon anlände. En månad senare försämrades tsarens tillstånd ytterligare och den första november 1894 avled han, 47 år gammal. Den 26-årige Nikolai var nu härskare över världens största land. Samma dag svor han trohetseden inför sin familj och den ryska ministerstaben. Palatset kläddes i svart och präster anlände för att balsamera den döde tsarens kropp. Då prästerna var klara bad Nikolai om att prästerna skulle omvända hans fästmö och inför honom änkekejsarinnan Marie Feodorovna helgades till den rysk-ortodoxa kyrkan. Prinsessan Alix von Hessen var nu "den sant troende storfurstinnan Alexandra Feodorovna". 

Bröllopet 
 Den 26 november, en vecka efter Alexander III:s begravning, ägde bröllopet mellan Nikolai och Alexandra rum. Framför en gammal förgylld spegel som används av varje storfurstinna inför hennes bröllop kammades och ordnades Alexandras hår i den traditionella ryska hårstilen, det vill säga uppsatt i nacken och utsläppta långa lockar vid vardera axel. Alexandra kläddes i en traditionell rysk hovklänning med bara axlar och vida armar. ÖVer axlarna bar hon en mantel av hermelinpäls, rikt utsmyckad med silverbrokad och på huvudet fästes en gyllene brudkrona med gnistrande diamanter. Alexandra och änkekejsarinnan Marie Feodorovna vandrade tillsammans till kapellet där Nikolai och de tillresta gästerna väntade och några minuter före klockan ett förklarades de för man och hustru. 

                                                                     Bröllopet
                           

På grund av sorgen efter den avlidne tsaren anordnades det ingen mottagning och de nygifta åkte inte på bröllopsresa. Istället drog man sig genast tillbaka till Anitjkovpalatset där man åt middag och tog emot lyckoönskningar. Samma kväll skrev Alexandra i sin makes dagbok; "Äntligen förenade, knutna samman för livet, och när detta liv ändats, möts vi åter i den andra världen och förblir tillsammans för evigt. Din, din."
Dagen därpå gjorde hon ännu en notering i Nikolais dagbok; "Aldrig trodde jag att det kunde ges sådant övermått av lycka i denna värld, en sådan känsla av gemenskap mellan två dödliga varelser. Jag älskar dig, dessa tre ord innehåller mitt liv". 

NÄSTA DEL: Alexandras första år i Ryssland och Kröningen


Postat av: Anonym

Vad glad ja ä över att du forsätter med biografin! De är så intressant! Lägntar till nästa del!

2010-02-21 @ 15:01:22
Postat av: matilda

sv; tack så mycket! :)

jo det är bra här också, lite förkyld och sjuk men jag ska inte klaga !

2010-02-21 @ 15:07:11
URL: http://matildakristinaa.blogg.se/
Postat av: matilda

sv; mitt lov har varit superbra, lite kort bara ;)

självdå? :D hittat på något kul? ♥

2010-02-21 @ 15:09:42
URL: http://matildakristinaa.blogg.se/
Postat av: Diana

Härligt! Jag har otåligt väntat på fortsättningen. Klart att du ska ha ett liv utanför bloggen, haha!

2010-02-21 @ 15:26:37
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: matilda

sv; oj just det! det sa du ju, glömska jag :$

hemtenta, okej om vadå? :)

ja, vad bra att det är över nu då!

2010-02-21 @ 15:50:50
URL: http://matildakristinaa.blogg.se/
Postat av: matilda

sv; just det det berätta du ju för mig! glömska jag

hemtenta .. vad handlade den om då? :)

2010-02-21 @ 15:51:41
URL: http://matildakristinaa.blogg.se/
Postat av: Annie

fin blogg!

ska vi följas via blogloving?:P

2010-02-21 @ 17:28:42
URL: http://annielivet.blogg.se/
Postat av: Anders Fors

är Ni intresserad av Tsarfamiljen, kröningsalbum, mm mm och inte minst plundringen av Maria Pavlovnas efterlämnade skatt - läs vidare på http://www.fors.org/herrman-gentele/

2010-03-15 @ 19:38:29
URL: http://www.fors.org/herrman-gentele/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: