Europeiska slott; Schönbrunn

Schönbrunn är ett kejserligt sommarpalats i Wien, Österrike. Palatset är landets viktigaste kulturella monument och har varit en av landets största turistattraktioner sedan 1960-talet.


I slutet av 1600-talet gav kejsar Leopold I (1640-1705) arkitekten Johann Bernhard Fischer von Erlach (1656-1723) att rita ett nytt kejserligt palats. Arkitekten hade för avsikt att rita och designa ett palats, mer storslaget än Versailles, men på grund av den ekonomiska situationen blev han tvungen att rita en mindre och mer realistisk byggnad. Byggnationerna påbörjades 1696 och tre år senare stod stora delar av palatset klart.

Få delar av det ursprungliga palatset finns kvar idag. Detta beror på att Maria Theresa av Österrike (Marie Antoinettes mor) efter att hon blivit krönt beslöt sig för att göra om palatset till ett kungligt sommarresidens. Hon beordrade sin hovarkitekt Nicolò Pacassi att omforma både palatset och trädgården efter den för den tiden moderna rokokon. Maria Theresa tillförde även mycket annat till trädgården. Där finns bland annat världens äldsta zoo (Tiergarten - 1752) och ett stort orangeri (1755). Trädgårdens arkitektoniska krona är dock glorietten (en typ av lusthus eller trädgårdspaviljong) som är placerad högt uppe på en kulle, detta för att åtnjuta respekt och tjäna som en symbol för det Habsburgska-rikets storhet. Vid tiden för Maria Theresas död (1780) var Schönbrunn centrum i imperiet och kom så att vara fram till att det Habsburgska-riket upplöstes 1918.

Den vackra glorietten från 1775

Under 1800-talet är det först och främst en person som förknippas särskilt starkt med Schönbrunn; kejsaren Franz Josef I av Österrike. Han föddes där, spenderade större delen av sitt liv där och dog där. Han ansåg att Schönbrunn var "ett fulländat palats" och därför ändrade han inte mycket av slottets utformning och inredning. Franz Josefs hustru, kejsarinnan Sissi, är även hon en person som förknippas mycket starkt med palatset. Sissi är idag en ikon i Österrike och Tyskland (Hon var tysk prinsessa och föddes i München) och har gestaltats och beskrivits i flertalet böcker och filmer.

Sissi (mördad 1898) och Franz (avliden 1916)


Efter kejsarmaktens fall övertogs slottet av den nybildade Österrikiska republiken som bevarade slottet som ett museum. Under andra världskriget (slottet var då tillfälligt tomt) var det högkvarter för den brittiska delegationen i Österrike samt för de allierade trupperna som befann sig i landet. 1996 hamnade palatset, tillsammans med trädgården, på UNESCOs världsarvslista.
Postat av: Anonym

Intressant!

2009-08-27 @ 22:29:12
Postat av: Alexandra

Ja då :)

2009-08-27 @ 22:40:06
URL: http://laalexandra.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: