De kejserliga palatsen

Den Romanovska släkten ägde många palats och de mest kända av dessa skall jag redovisa nedan.

Vinterpalatset
Byggt: 1754-1762
Antal rum: 1057

Vinterresidens åt den ryska tsaren. Här bodde Nikolai och Alix under det första året av deras äktenskap. Här föddes även deras äldsta dotter Storhertiginnan Olga Nikolaievna Romanova.

image158

The Catherine Palace
Byggt: 1717-1723
Antal rum: 1000+

Användes som tsarens sommaresidens. Kejsarinnan Catherine den stora var den enda som någonsin bodde där permanent om sommaren.

image159

The Alexander palace
Byggt: 1792-1796
Rum: 218

The Alexander Palace var bostad åt Nikolai II och hans familj. Här bodde de i 22 år innan revolutionärerna skickade iväg dem till Sibirien och sedan till Ekaterinburg där de blev mördade.

image160

The Peterhof palace
Byggt: 1700?
Rum: 800+

Peterhof ligger vid den baltiska kusten. Här föddes Nikolai och Alix fyra yngsta barn; Tatiana, Maria, Anastasia och Alexei.

image161

Livadia
Byggt: 1911
Rum: ?

Livadia räknas egentligen inte till de kejserliga palatsen då Livadia var Nikolai och Alexandras privatägda palats. De byggde palatset efter att ha inspirerat av italiensk arkitektur. Här bodde Nikolai och Alexandra tillsammans med sina barn varenda sommar från 1911 till 1917. Det finns ett äldre palats vid Livadia, och detta fungerade som Alexander III:s sommarresidens.

image162


Gatchina
Byggt: 1766-1768
Rum: 600

På palatset Gatchina växte Nikolai upp tillsammans med sina fem yngre syskon. Nikolai:s mamma änkekejsarinnan Marie Feodorovna (Dagmar av Danmark), bodde här efter sin makes död och innan hon flyttade till England och Danmark då revolutionen var nära att bryta ut.

image163

Spala
Byggt: 18?
Rum: 30+

Spala var egentligen inget palats. Det var enorm trävilla i Polen där kejsarfamiljen bodde då Nikolai och andra viktiga män var ute och jagade. Det var i Spala som Alexei drabbades av sitt svåraste anfall av hemophilia. I tolv dagar svävade han mellan liv och död, och det var inte efter att Alix fått en lapp från Gregory Rasputin som försäkrade henne om att pojken inte skulle dö. som Alexei började bli bättre. Efter denna olycka åkte kejsarfamiljen aldrig tillbaka till Spala.

image164


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: