Prinsessan Thyras skandal

Igår nämnde jag att prinsessan Thyra varit inblandad i en skandal. Detta har väckt stort intresse och därför väljer jag nu att ägna ett helt inlägg åt detta.

Prinsessan Thyra av Danmark föddes den 29 september 1853 som dotter till Kristian IX av Danmark och hans hustru Louise av Hessen-Kassel. Hon beskrevs som älskvard och öm - och skall ha varit omtycks av alla. När hon var arton år gammal så förälskade hon sig i en dansk löjtnant vid namn William Frimann Marcher som även var mycket förtjust i henne. Thyras mor, Louise, var inte särskilt oroad över dotterns förälskelse -  hon trodde nämligen att förälskelsen inte var något annat är en barnslig oskyldig flirt. Hon hade dock fel. 1871 uppdagades det att Thyra var gravid. Inom familjen bestämde man att Thyra skulle skickas till sin bror, Kung George I av Grekland, för att föda sitt barn. Officiellt angav man att prinsessan led av gulsot och att hon rest till Grekland för att kurera sig. Omkring jul 1871 födde prinsessan Thyra en dotter som hon döpte till Marie. Flickan lämnades genast bort och adopterades av det norska paret Jorgensen som gav henne namnet Kate Jorgensen. Löjtnant William Frimann Marcher förbjöds att träffa både Thyra och dottern och efter en konfrontation med Kristian XI tog han livet av sig själv genom att skjuta sig i huvudet. Detta hände den 2 januari 1872.

Innan denna skandal (som man försökt hålla hemlig men som man inte helt och hållet lyckats med) hade Thyra fått anbud om äktenskap både från Storbritannien och Nederländerna. Efter att hon hade fött sitt barn blev dock anbuden färre och 1878 arrangerade hennes mor ett äktenskap mellan henne och den mindre tilltalande ex-kronprins Ernst August av Hannover. Thyras syster, Alexandra (drottning av Storbritannien 1901-1911) ska ha sagt att Ernst August var den fulaste mannen hon någonsin sett. Trots att äktenskapet var arrangerat så blev det relativt lyckligt och paret fick sex barn tillsammans. De dramatiska händelserna i ungdomen samt  den ensliga tillvaron i slottet Cumberland i Österrike resulterade dock i att Thyra 1887 fick ett nervsammanbrott och förblev psykiskt klen livet ut.

Vad hände då med Thyras "oäkta" dotter? Jo, hon växte upp hos paret Jorgensen och gifte sig 1902 med en man vid namn Frode Ployen-Holstein. Hon dog 1964 utan att ha träffat sin biologiska mor.


Thyra tillsammans med sina äldre och mer framgångsrika syster: Alexandra (senare drottning av Storbritannien) och Dagmar (Marie Feorodovna, kejsarinna av Ryssland).Postat av: Diana

Usch vilket tragiskt livsöde! Tänk att inte få ha något att säga till om när det kommer till sitt egna liv!

2011-11-17 @ 16:42:16
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: donnasandra

Tragiskt :-(

2011-11-17 @ 19:07:15
URL: http://www.donnasandra.se
Postat av: Kip

HERREGUD, fick prinsessan en oäkta dotter?! Hoho, det var saftigt, och något jag inte förväntat mig. Om jag varit löjtnanten hade jag nog inte vågat *host*deflorerahost en medlem av kungafamiljen, men sann kärlek osv. Det låter nästan som handlingen till en tragedi, med förbjuden kärlek och självmord hit och vansinne (nja...) dit. Stackars människor...

2011-11-20 @ 18:10:28
URL: http://https://twitter.com/#!/kipstergurl

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: