Kejsarinnan Alexandras klänningar

Klänningarna nedan är uppsydda kring 1911 och tillhörde den sista kejsarinnan av Ryssland: kejsarinnan Alexandra Feodorovna. Klänningarna designades av Nedejda Lamanova- en av Rysslands absolut främsta designers. Förutom aftonklänningar så designade hon även några av kejsarinnans hovdräkter - bland annat den kända rosa hovdräkten som går att se på Eremitaget i St.Petersburg. Vid ryska revolutionen anklagades Nedejda Lamanova för att vara av adligt blod och kastades i fängelse. Hon lyckades dock fly till Paris där hon under 20-talet gjorde succé. Hon kände sig dock aldrig lycklig i Paris och flyttade därför tillbaka till Ryssland. Under det kommunistiska styret tilläts hon dock inte längre att skapa dyrbara mästerverk - istället erböjds hon anställning vid Stanislavskyteatern där hon skapade fantastiska dräkter till skådespelarna. Lamanova dog av en hjärtattack på en parkbänk utanför teatern den 15 oktober 1941 - 80 år gammal.


Vad tycker ni om klänningarna? Vilken tycker ni är finast/fulast?
Postat av: Diana

Tvåan var nog snyggast. Det blev lite för mycket med blomkorgarna (?) på den översta. Fast detta är ju inte min favorit-tidsepok när detkommer till kläder... :)

2011-11-16 @ 15:53:10
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: MEULLERPHOTO

sv. Tack fina du! :)

2011-11-16 @ 16:50:54
URL: http://meullerphoto.blogg.se/
Postat av: Diana

Sv: Vi har pantflaskor i vår. :)

2011-11-16 @ 20:05:07
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Kip

Så fantastiskt vackra klänningar! Det är endast på senare år jag börjat beundra tidigt 1900-tal, och då jag ser dessa bilder förstår jag inte hur jag någonsin kunde tycka att epoken var ointressant och oglamorös - det är ju befängt. Stilen har en så otroligt romantisk air. Tror det nästan är min favoritperiod rent modemässigt nowadays. ;) Båda är outsägligt vackra, men jag skulle spontant säga att jag föredrar den gröna.

2011-11-17 @ 09:37:09
URL: http://https://twitter.com/#!/kipstergurl
Postat av: Sofia

Jag tycker att de är vackra båda två. Kanske inte inspirerande vackra, men vackra som konstverk.

2011-11-18 @ 12:06:41
URL: http://ssofias.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: