Nobelspecial: Silvia & Victoria

Drottning Silvia

Drottning Silvia bar en aprikosfärgad klänning i guldbrokad tillsammans med Drottning Sofias (Sofia av Nassau) diadem. Diamantdiademet kom till Sverige när hon  1857 äktade den dåvarande arvprinsen Oscar(II). Diademet var från början en solfjäder och är därför mycket lätt att bära - det arbetades om till ett diadem i slutet av 1800-talet. Detta är ett av de högsta diademen i det svenska kungahusets smyckessamling och mycket omtyckt. Prinsessan Margaretha bar diademet vid kungen och drottningens bröllop 1976 och vid kronprinsessan Victorias bröllop bars det av prinsessan Birgitta. Igår var inte första gången som diademet syntes i Nobelsammanhang. Drottningen har totalt burit det under 15 Nobelfester. 1977 bars det av prinsessan Lillian. Runt halsen bar drottningen briljantcolliern med kläpp - ett halsband bestående av 36 ädelstenar innefattade i guld och silver. I öronen bar Silvia de så kallade Vasaörhängena - ett par briljantörhängen som har formen av en droppformad krans med ett hänge format som ett klok. Örhängena tros komma från Fredrika av Baden och bland de äldsta i den kungliga smyckessamlingen. Som vanligt bar drottningen även Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken och kraschan, samt ett miniatyrporträtt av kungen inramat i briljanter. Vad ger du drottningens "outfit" för betyg? Rösta nedan!

  
create free polls | comment on this />


Kronprinsessan Victoria

Under gårdagens festligheter bar vår ärade kronprinsessa en safirblå helpaljetterad klänning tillsammans med Karl Johan-diademet med en extra briljantrad. Det som är speciellt med detta diamantdiadem är de sex rosetterna. När Kung XIV Johan skulle krönas till kung av Sverige 1818 lät han festa dessa rosetter på Erik XIV:s kungakrona från 1560. Under Gustav V:s regeringstid (1907-1950) restaurerade man kronan till dess ursprungliga skick och av de bortplockade diamantrosetterna skapade man ett halsband åt den dåvarande kronprinsessan Margaretha. Drottning Victoria påbörjade arbetet med att omvandla halsbandet till ett diadem men detta blev inte verklighet förrän på 1970-talet. Den första att bära diademet var prinsessan Lilian. Kronprinsessan bar även safirörhängen, en safirbrosch och safirhårnålar ur det Leuctenbergska garnityret som totalt består av 11 delar. Liksom sin mor bar hon också Serafimerordens ljusblå band, ordentecken och kraschan, samt ett miniatyrporträtt av kungen inramat i briljanter. Vilket betyg ger du kronprinsessan Victorias "outfit"? Rösta nedan!

 


create free polls | comment on this


Postat av: Annica

Victoria är så otroligt fin, faktum är att jag tycker hon är sötare/snyggare nu då hon är gravid, ger henne en annan lyster, en helt fullkomlig lycka strålandes från henne. Värmer ett hjärta.!

2011-12-12 @ 06:54:53
URL: http://mittklantigastudentliv.blogspot.com
Postat av: Diana

Victoria har burit så tråkiga kläder under sin graviditet. Hon skulle ha något empirskuret som framhäver magen på att vackert sätt istället för "säckar". Men färgen och glittret på klänningen var fint.

Silvias var lite tråkig den med, en sån "hudton" på klänningen så tycker jag att man ska ha lite solbränna.

2011-12-12 @ 22:52:11
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Leone

Åh jag älskar de diademet, det är så vackert. Visste dock inte att det var ett av de högsta :)

2011-12-27 @ 13:28:34
URL: http://lingers.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: