De kejserliga Fabergéäggen
Traditionen med de kejserliga påskäggen inleddes då Tsar Alexander III av Ryssland beslöt sig för att ge sin hustru, Marie Feodorovna (född prinsessan Dagmar av Danmark) ett påskägg för att fira tjugoårsdagen av deras förlovning. Som inspiration till denna gåva skall tsar Alexander III haft det juvelägg som ägdes av kejsarinnans faster, prinsessan Vilhilmine Maria av Danmark, ett ägg som hade fascinerat kejsarinnan under hennes barndomsår.
Den väldige tsar Alexander II av Ryssland tillsammans med sin hustru Marie Feodorovna
Det ägg som Alexander III presenterade för sin fru kallades för ”the Hen-egg” och bestod av ett runt skal i guld med en guldhöna i olika färger inuti. Hönan gick även den att öppna och inuti den fanns en miniatyr av det kejserliga emblemet i diamant från vilket det hängde ett litet rubinhänge. Tyvärr finns varken emblemet eller hänget kvar idag.
Kejsarinnan Marie blev så glad över sin present att hennes make året därpå beställde ytterligare ett ägg från hovjuvelaren Carl Faberge. Fabergé fick fria händer och äggen blev allt mer avancerade och dyrbara. Det sägs att inte ens tsaren kände till designen på ägget och hans enda instruktion var att den skulle innehålla en överraskning. Efter Alexander III:s död fortsatte tsar Nikolai II traditionen och gav varje påsk inte bara ett påskägg till sin mamma Marie, utan även till sin hustru Alexandra Feodorovna (född prinsessan Alix av Hessen-Rhein).
Fabergéäggen väckte snabbt stor uppmärksamhet och blev mycket populära. Liknande ägg som de som tsarfamiljen beställde beställdes även av förmögna familjen såsom familjen Nobel, familjen Yusopov (den rikaste familjen i Ryssland) och av hertiginnan av Marlborough. Av de 50 ägg som tillverkades åt tsarfamiljen finns idag stycken bevarade. Några av dem finns på museér, men de flesta återfinns i samlingar hos välbeställda samlare världen över.
Felix och Zenaida Yusopov på den kejserliga kostymbalen 1903.
sv: oki är det för att du är rädd för spöken och sånt?
sv: oki då vet man de :) För frågar man inte då vet man heller inte:) Hur är det annars med dig+=)
sv: gött att höra :=) jo det är toppen med mig :D
sv: tack tack :) roligt att höra att folk tycker positivt om min blogg :=)
Jag älskar sån här information! "Onödigt" vetande när det är som bäst!
Jag har läst om detta tidigare. Kul idé! =)
Sv: Tack för berömmet och tack för svaret :) Du har jättefin ögonfärg och vackra ögon!