Nytt mynt hedrar framstående Fabergékonstnär

I dagarna presenterade det finska myntverket sitt nya samlarmynt som hedrar konstnären Henrik Wigström (1862-1923) som kom att bli en av de mest framstående hantverkarna vid Fabergés juvelerarfabrik i St.Petersburg. Wigström arbetade på fabriken fram tills det att revolutionen tvingade den att stänga.   

Wigström är först och främst känd för att ha skapat många av de påskägg som den kejserliga familjen av Ryssland köpte och gav varandra i present från 1885 och fram till revolutionen. På framsidan av myntet visas hans kanske mest berömda kreation, det så kallade Kröningsägget som tsar Nikolai II gav till sin hustru Alexandra Feodorovna år 1897. På den andra sidan av myntet har man valt att avbilda en svan. Även detta är en referens till Wigströms arbete och det vackra Svanägget där man, om man öppnade ägget, fick se en liten svan i guld simmandes på "vatten" av skimrande akvamariner.

Myntet är designat av konstnären Petti Mäkinen och innehar ett värde av 10 euro. Det är tillverkat i silver, väger 17 gram och dess diamater uppgår till 33 mm.



Postat av: Jasmin - Halmstads största blogg.

Hejsan hur mår du idag? :)

2012-02-21 @ 14:39:16
URL: http://jaasses.webblogg.se/
Postat av: Tove

sv - Allt är fint här! :)

2012-02-21 @ 23:10:18
URL: http://toveelundberg.blogg.se/
Postat av: Amanda 17år & mamma till Lilly-Lee!

Vilken söt blogg! :) Hittade just hit så tänkte lämna ett spår efter mig & min unga mammablogg! kram :)

2012-02-22 @ 14:43:43
URL: http://awahlsten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: