Madame Scandaleuse rekommenderar: Antikviteter i fokus

En av mina äldsta och käraste vänner har öppnat en sajt om antikviteter. Där kan du läsa om olika stilepoker, få tips om hur du tar hand om dina antikviteter, läsa intressanta artiklar, diskutera och mycket mera. Själv har jag spenderat en hel del tid på sajten  och nu har jag även blivit medarbetare- något jag känner mig mycket hedrad ver. Tveka inte, bli medlem och upptäck en helt ny värld fylld av enbart vackra antikviteter!



Klicka här för att komma till sajten


Färgläggning: Förstaklasshytt på RMS Titanic

FÖRE



EFTER




Minibiografi: Kejsarinnan Alexandra Romanova av Ryssland

DEL 10

Oroligheter i huvustaden


Vid början av år 1917 var det ryska riket på gränsen till upplösning och förfall. Det ryska folket led stor brist på livsmedel och den ansvarige inom detta område, inrikesministern Alexander Dmitrijevitj Protopopoc (1866-1918) gjorde ingenting för att förbättra situationen. Tillsammans med Alexandra var han vid denna tid Rysslands mest impopulära person (Rasputin hade mördats i slutet av 1916 och kan därför inte räknas till denna lista). 

                                                          Alexander Protopopov



Som ett resultat av de svåra förhållandena i huvudstaden utbröt i början av mars (enligt vår kalender) den kända februarirevolutionen. Revolutionen kom att utspela sig främst i Petrograd (St.Petersburg) och i det ryska högkvarteret Molilev i Vitryssland. Torsdagen den 8 mars (23 februari enligt dåtida rysk tideräkning) utbröt det stora hungerstrejker samtidigt som ett stort antal arbetare, ett antal som uppskattas kring 130 000, gick i strejk. Inslaget av kvinnliga demonstranter var stort och i första hand protesterade man mot bristen på mat. För att ge varandra mod och styrka sjöng demonstranterna Marseljäsen och andra revolutionistiska sånger. Man ropade "Ned med kriget" och "Ner med kejsarinnan".



Den 9 mars anslöt fler till demonstrationen och dagen därpå, lördagen den 10 mars, stannade hela huvustaden. Varken tåg, spårvagnar eller droskor gick och inga tidningar gavs ut. Under hela dagen satt regeringen i sammanträde för att försöka finna en lösning på den rådande krisen. Det fattades ett beslut om totalt mötes- och demonstrationsförbud. Soldater utposterades för att se till att beslutet verkstället, men demonstranterna brydde sig inte om dem. De rev ner plakaten där förbudet stod skrivet och detta fick till följd att soldaterna öppnade eld mot demonstranterna. Endast på Petrograds paradgata Nevskij Prospekt krävdes det femtio dödsoffer. Det var dock inte alla förband som gjorde detta, vissa valde att lägga ner sina vapen.

                                                           Utposterade soldater




 Den 11 mars var situationen ohållbar och Dumapresidenten Michail Vladimirovitj Rodzianko (1859-1924) skickade ett telegram till tsar Nikolai där det stod: "Situationen är allvarlig. Huvudstaden befinner sig i ett tillstånd av anarki. Regeringen är paralyserad. Tåg och spårvagnar fungerar inte... Det är nödvändigt att en person som åtnjuter landets förtroende omedelbart får i uppgift att bilda ny regering." Nikolai mottog detta telegram med ilska och beordrade genast att Duman skulle upplösas. För att "lugna" situationen i huvustaden gav han order om att bryta all elström i Petrograd. Söndagen den 11 mars slutade i ett totalt mörker. 

                                                                    Rodzianko




Under måndagen den 12 mars gick ännu fler människor ut i strejk och skolor, sjukhus och fabriker hölls stängda. Antalet demonstranter har under denna dag beräknats till ungefär en halv miljon. Man plundrade banker och butiker och flera polisstationer sattes i brand. Poliskonstaplar och officierare sköts ihjäl och soldater vägrade att lyda sina överordnade och anslöt sig till demonstranterna. På kvällen hade halva Petrograds garnison gjort myteri och den tsaristiska makten var i svår gungning. Rodzianko sände fler telegram till tsaren där han bad om politiska eftergifter, men Nikolai vägrade. I duman, som ej accepterat Nikolais order om upplösning, bildades det en exekutivkommitté som hade till uppgift att ta itu med de praktiska politiska problemen. I samma byggnas som detta möte ägde rum, ägde även ett annat politiskt möte rum. Detta möte bestod av sovjeten, mensjeviker och moderata revolutionärer som alla förberedde sig för att ta över all makt från duman.

                                                             Duman



Vid femtiden på morgonen tisdagen den 13 mars påbörjade tsar Nikolai sin historiska resa hemåt, från krigshlgkvarteret Spala till Petrograd. Senare samma dag såg en fransk ambassadör hur det kejserliga standaret långsamt halades ner och ersattes med en röd bomullstrasa. Den kejserliga regeringen hade fallit. I den kejserliga familjen pågick under hela tisdagen en desperat aktivitet i att finna en lösning på situationen om ett manifest sattes upp där det stod att man uttalade sig för ett konstitutionellt styre i landet. De allra flesta storfurstar undertecknade manifestet men man lyckades inte få Alexandras underskrift. Under hela dagen forsatte demonstrationerna och myteriet och på tisdagskvällen var Petrograd helt i de revolutionäras händer.

NÄSTA DEL: Abdikationen och Alexandras tragiska öde


Färgläggning(ar): Beställningsjobb

Jag har färglagt dessa bilder åt Decdia.

 

 

 


Om du vill ha bilder färglagda så skicka dem till [email protected]


Färgläggning; Romy Schneider

FÖRE


EFTER


Färgläggning; Ethel Barrymoore


FÖRE



EFTER


OBS: Ethel Barrymore spelade kejsarinnan Alexandra i Rasputin and the empress från 1932.


Färgläggning: Zsa Zsa Gabor

FÖRE


EFTER

Klicka här för att se bilden i stort format.


Färgläggning: Norma Shearer

Jag tar en kort paus från en hemtentaskrivning och slänger in ytterligare en färgläggning av Norma Shearer som Marie Antoinette. :)

FÖRE



EFTER


Färgläggning; Norma Shearer

Jag har haft mycket att göra de senaste dagarna och även denna vecka kommer att vara proppfull med aktiviteter. Jag har bland annat en hemtenta att skriva. Jag har dock tid att bjuda på denna bild av Norma Shearer som Marie Antoinette. Enjoy! :D


FÖRE


EFTER


Färgläggning: Marlene Dietrich

FÖRE



EFTER


Färgläggning: Constance Talmadge

FÖRE

 

EFTER



Kungliga brudar

Kronprinsessan Victorias bröllop närmar sig med stormsteg och man kan inte låta bli att spekulera om hur hennes klänning kommer att se ut. Jag har letat på lite bilder från några olika kungliga bröllop och vill gärna att ni skall hjälpa mig bedömma vilken brud/klänning som ni tycker är vackrast. Vilken är din favorit?

Sverige:
Silvia blev Sveriges drottning kl 12.18 den 19 juni 1976 då hon vigdes till äktenskap i Storkyrkan i Stockholm med Kung Carl XVI Gustaf. Silvia var iklädd en brudklänning från Dior, skapad av Marc Bohan, med släp som bars av två lakejer. Till denna bar hon samma kamédiadem som tillhört den framlidna kungamodern Prinsessan Sibylla. I brudbuketten hade hon vita orkidéer.



Norge
Den 29 augusti 1968 vigdes Sonja Haraldsen med den framtida kung Harald av Norge. Bröllopet ägde rum i Oslo domkyrka.



Den 25 augusti 2001 gifte sig kronprins Haakon (efter många kontroverser) med Mette-Marit Tjessem Høiby. Paret har idag två barn; prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus.


Danmark
Den 10 juni 1968 gifte sig drottning Margarethe II av Danmark med den franska diplomaten, greve Henri de Laborde de Monpezat i Köpenhamn.



Den 14 maj 2004 gifte sig Mary Elizabeth Donaldson med den danske kronprinsen Fredrik. Paret har två barn; prins Christian och prinsessan Isabella.


England
1900-talets största och mest kända bröllop? Den 29 Juli 2981 gifte sig Diana Spencer med Charles, prinsen av Wales (kronprins av England). Dianas klänning sägs ha kostat 9000 pund.


Monaco
Den 18 april 1956 gifte sig furst Rainer III med den världsberömda filmstjärnan Grace Kelly. Kellys brudklänning har gått till historian som den "optimala brudklänningen". Diana påpekade att klänningen var sponsrad av det filmbolag som Kelly jobbade för. Tack så hemskt mycket för den informationen!:D  


Min favorit är utan tvekan Grace Kelly. Jag tycker att klänningen är fantastiskt vacker!

Viken är din favorit?


Färgläggning: Bette Davis

FÖRE



EFTER

Klicka här för att se bilden i större storlek


Kejsarinnan Alexandras klänningar

Nu har vi kommit fram till de sista två av Alexandras vackra klänningar som jag för närvarande har sparade på min dator. Kanske finns fler av hennes klänningar fotograferade och tillgängliga på Internet - men ännu har jag ej lyckats hitta fler än de som jag redan publicerat. Jo förresten, jag ljuger - jag hittade ytterligare en hovdräkt som enligt uppgift skall ha tillhört Alexandra. Den publicerar jag vid ett senare tillfälle. Vilken av klänningarna nedan tycker du bäst om?





Min favorit är utan tvekan den första klänningen. Jag tycker att den är vacker, elegant och stilren. Om jag skall vara ärlig så anser jag faktiskt att den andra klänningen är ganska ful, och om jag hade fått avgöra vem som klänningen tillhört så hade jag satt mina pengar på Minnie och inte på Alexandra. Enligt uppgifter (Herimitaget) så skall den dock ha tillhört Alexandra och vem är jag att ifrågasätta experterna...

Vilken av klänningarna är din favorit?


Färgläggning: Madame Scandaleuse

Denna kväll är jag av någon anledning något egotrippad och har färglagt en bild av mig själv. Haha! Nedan ses resultatet:



Färgläggning: Deborah Kerr

FÖRE



EFTER


Bilden gör sig bäst i stort format. Klicka här för att se den i större format.


Färgläggning: Vivien Leigh som Anna Karenina

FÖRE



EFTER


Klicka här för att se bilden i full storlek.


Tv-tips: Det kungliga bröllopet

Idag har SVT:s programserie Det kungliga bröllopet med Ebba von Sydow som programledare premiär. Programmet kommer att följa förberedelserna inför bröllopet den 19 juni, ge oss bilder av den kungliga familjen och följa folkets förväntingar, förberedelser och festligheter inför den stora dagen. Serien kommer även att innehålla ett stort antal mindre dokumentärer som bland annat kommer at handla om Charles och Dianas bröllop, kronprinsessan Mary av Danmark och den norska kronprinsessan Mette-Marits minst sagt stormiga och turbulenta resa från ensamstående mor till framtida drottning av Norge. Förutom Ebba så kommer även historiken Herman Lindqvist och min stora favorit Magdalena Ribbing, vår allas folkvettsexpert, att dyka upp i rutan. Programmet kommer att sändas i 15 delar och första avsnittet sänds ikväll klockan 20.00 på SVT1.

 


Följ vår svenska kronprinsessan väg till altaret genom att titta på SVT1 ikväll klockan 20.00. Klicka här för att komma till programmets sajt.

När jag ändå håller på och skriver om detta ämne så passar jag på att kasta ut en fråga: 
Kommer du att fira Victoria och Daniels bröllop på något speciellt sätt?

 


Kejsarinnan Alexandra Romanovas klänningar

God kväll allihopa! 

Hur står det till med er denna lördagskväll? Med mig är det toppen. Jag tänkte bara tala om att jag inte kommer att ha möjlighet att blogga speciellt mycket under morgondagen. Jag kommer nämligen att befinna mig i en fotbollshall och spela cup hela dagen. Jag tänkte dock vara snäll och bjuda på ytterligare några av kejsarinnan Alexandra av Rysslands klänningar så att ni har något att göra under tiden. Förresten, jag tackar så hemskt mycker för alla snälla kommentarer jag har fått om mina färglagda bilder. Kom ihåg, om du har en bild som du vill ha färglagd så är det bara att maila mig. Se mailadress till höger --->. Ha en fortsatt bra lördagskväll/natt! 


Båda dessa klännngar bar kejsarinnan Alexander under det tidiga 1900-talet. Vilken tycker du bäst om? :)




Min favorit är utan tvekan det första klänningen. Jag tycker att den är enormt vacker. Den är fulländad - den är perfekt! Om man ändå hade sådana kläder nuförtiden! 

Vilken klänning är din favorit? 
 


Färgläggning; Betty Davis med flera...

FÖRE




EFTER



Färgläggning: Mel Ferrer & Audrey Hepburn

Mel Ferrer & Audrey Hepburn som furst Andrei Bolkonsky respektive grevinnan Natasha Rostova i Tolstojs Krig och Fred.

FÖRE



EFTER


Färgläggning: Audrey Hepburn

FÖRE 


EFTER



Du vet väl att du kan få dina svartvita bilder färglagda genom att skicka dem till mig. Intresserad? Kommentera eller maila mig på [email protected]


Kejsarinnan Alexandra Romanovas klänningar

Innan jag går och lägger mig passar jag på att publicera ytterligare två av kejsarinnan Alexandra av Rysslands fantastiskt vackra aftonklänningar. Vilken tycker du bäst om?




Min favorit är den andra klänningen. Jag tycker att silverbrokaden är otroligt vacker!
Vilken är din favorit?


Minibiografi: Kejsarinnan Alexandra Romanova av Ryssland

DEL 9

Första världskriget
Den 1 augusti 1914 förklarade Tyskland krig mot Ryssland och Ryssland besvarade detta genom att genast ge en officiell krigsförklaring mot Tyskland. För första gången på länge gick det nu en patriotisk våg genom Ryssland och de förr så upprörda och förargade folket slöt nu upp för att försvara sitt älskade fosterland. På torget framför den stora Vinterpalatset i St Petersburg samlades människor med vimplar och flaggor och då Nikolai och Alexandra visade sig på balkongen hurrade de och sjöng; "Gud bevare tsaren, mäktig och kraftfull, må han härska till vår ära, till våra fienders förvirring, den rätttrogne tsaren, Gud bevara tsaren."*

Videoupptagning: Människor på torget hyllar Nikolai och Alexandra som visar sig på Vinterpalatsetsbalkong          


Frivilliga unga män tog värvning och då den ryska armen var fullt mobiliserad uppgick den till över 12 miljoner man. Till överbefälhavare över denna gigantiska arme utseddes storfust Nikolai Nikolaievich. I Ryssland förbjöd man allt tyskt och städer och saker med tyskklingande namn ersättes med slaviska namn - till exempel döptes St Petersburg om till Petrograd. Till en början vann den stolta ryska armen stora framgångar och man närmade sig fiendeland med en imponerande fart. Krigslyckan skulle dock snabbt vända och det skickades rapporter till huvudstaden om att de förband som tidigare vunnit stora seger nu nästintill förintats av tyska trupper. I december 1914, endast fyra månader efter krigsutbrottet, hade över en miljon ryska soldater stupar, sårats eller tillfångatagits.

                                                Storfurst Nikolai Nikolaievich
                                  


Vid början av 1915 stod det klart att Ryssland inte hade möjlighet att utrusta sin armé tillräckligt och ännu fler soldater dödades och sårades. Vid frontlinjen uppstod det fler problem. Ett av dessa var att de ryska befälhavarna vägrade ta betäckning under strid (de ansågs att de var fegt) och en efter en sköts de till döds. De svåra ryska motgångarna resulterade i ett växande missnöje i det egna landet och på Petrograds gator ökade ilskan och oron. Bristen på mat och bränsle innebar att bodar och affärer skövlades och egendomar tillhörande "tyskryssar" brändes ner och förstördes. Alexandra, som var tyskfödd prinsessan, anklagades för att vara spion och fick öknamnet "tyskan", och det ryska folket ville se henne avrättad tillsammans med sin man. På Petrograds gator hängde dockor dinglandes i snaror föreställande kejsarinnnan och hennes man. Detta grova hat sårade Alexandra djupt och för att bevisa sin kärlek för Ryssland, det land i vilket hon levt i över tjugo år och i vilket både hennes make och barn var födda, anlade hon 80 militärsjukhus, utbildade sig till krigssjuksköterska och vårdade själv de sårade soldaterna.

                                        Alexandra i sin sjuksköterskeuniform
                               


Under hösten 1915 hade tsar Nikolai ersatt storfurst Nikolai som befälhavare över den ryska armén och under denna tid lugnade kriget ner sig tillförligt. Året därpå blev dock allt annat än lugnt. Vid den sydvästra fronten försökte man avancera, och lyckades - men till mycket svåra följder. Det gick nämligen två ryssar på varje tysk. Under denna offensiv beräknas det att 1 200 000 tusen soldater dog (totalt dog den nästan 8 miljoner ryska soldater under kriget). De krigströtta och uppgivna soldaterna blev allt mindre lojala och ett känt exempel på detta kan hämtas från ett tillfälle där en kossackgenerarl beordrade artilleriet att beskjuta en egen deserterande trupp. Även på Petrograds och Moskvas breda gator växte missnöjet och på hösten 1916 rådde det brist på nästan allting. På grund av bränsle och råvarubristen stannade de stora fabrikerna och arbetarna gick i strejk. I duman blev talet och kritiken gentemot tsarfamiljen, speciellt Alexandra, mer och mer frispråkigt och aggressivt och hatet mot tsaren och kejsarinnan växte för varje dag. 

                                                            Duman
                         

NÄSTA DEL: Oroligheter i huvudstaden

 
* Lyssna på Gud bevare tsaren här


Test: Vad kan du om kungabröllop?

Kronprisessan Victorias bröllop närmar sig med stormsteg och på  DN:s hemsida kan du testa sätta dina kunskaper om kungabröllop på prov. Testet tar kort tid att göra och består av sju frågor. Jag tyckte det var ganska klurigt och jag fick inte alla rätt. Klicka här eller på bilden för att göra testet. Skriv gärna en kommentar och berätta hur många rätt du fick.

 



Hur många rätt fick du?


Kejsarinnan Alexandra Romanovas klänningar

Missa inte del 8 av minibiografin om Alexandra. Klicka här för att komma till inlägget.



I denna sena timme passar jag på att publicera ytterligare några av Alexandras tjusiga klänningar. Den första är från tidiga 1900-talet medan den nedre är från 1890-talet. Vilken tycker du bäst om?





Jag tycker bäst om den andra klänningen.
Vilken är din favorit?