Minibiografi: Kejsarinnan Alexandra Romanova av Ryssland

DEL 9

Första världskriget
Den 1 augusti 1914 förklarade Tyskland krig mot Ryssland och Ryssland besvarade detta genom att genast ge en officiell krigsförklaring mot Tyskland. För första gången på länge gick det nu en patriotisk våg genom Ryssland och de förr så upprörda och förargade folket slöt nu upp för att försvara sitt älskade fosterland. På torget framför den stora Vinterpalatset i St Petersburg samlades människor med vimplar och flaggor och då Nikolai och Alexandra visade sig på balkongen hurrade de och sjöng; "Gud bevare tsaren, mäktig och kraftfull, må han härska till vår ära, till våra fienders förvirring, den rätttrogne tsaren, Gud bevara tsaren."*

Videoupptagning: Människor på torget hyllar Nikolai och Alexandra som visar sig på Vinterpalatsetsbalkong          


Frivilliga unga män tog värvning och då den ryska armen var fullt mobiliserad uppgick den till över 12 miljoner man. Till överbefälhavare över denna gigantiska arme utseddes storfust Nikolai Nikolaievich. I Ryssland förbjöd man allt tyskt och städer och saker med tyskklingande namn ersättes med slaviska namn - till exempel döptes St Petersburg om till Petrograd. Till en början vann den stolta ryska armen stora framgångar och man närmade sig fiendeland med en imponerande fart. Krigslyckan skulle dock snabbt vända och det skickades rapporter till huvudstaden om att de förband som tidigare vunnit stora seger nu nästintill förintats av tyska trupper. I december 1914, endast fyra månader efter krigsutbrottet, hade över en miljon ryska soldater stupar, sårats eller tillfångatagits.

                                                Storfurst Nikolai Nikolaievich
                                  


Vid början av 1915 stod det klart att Ryssland inte hade möjlighet att utrusta sin armé tillräckligt och ännu fler soldater dödades och sårades. Vid frontlinjen uppstod det fler problem. Ett av dessa var att de ryska befälhavarna vägrade ta betäckning under strid (de ansågs att de var fegt) och en efter en sköts de till döds. De svåra ryska motgångarna resulterade i ett växande missnöje i det egna landet och på Petrograds gator ökade ilskan och oron. Bristen på mat och bränsle innebar att bodar och affärer skövlades och egendomar tillhörande "tyskryssar" brändes ner och förstördes. Alexandra, som var tyskfödd prinsessan, anklagades för att vara spion och fick öknamnet "tyskan", och det ryska folket ville se henne avrättad tillsammans med sin man. På Petrograds gator hängde dockor dinglandes i snaror föreställande kejsarinnnan och hennes man. Detta grova hat sårade Alexandra djupt och för att bevisa sin kärlek för Ryssland, det land i vilket hon levt i över tjugo år och i vilket både hennes make och barn var födda, anlade hon 80 militärsjukhus, utbildade sig till krigssjuksköterska och vårdade själv de sårade soldaterna.

                                        Alexandra i sin sjuksköterskeuniform
                               


Under hösten 1915 hade tsar Nikolai ersatt storfurst Nikolai som befälhavare över den ryska armén och under denna tid lugnade kriget ner sig tillförligt. Året därpå blev dock allt annat än lugnt. Vid den sydvästra fronten försökte man avancera, och lyckades - men till mycket svåra följder. Det gick nämligen två ryssar på varje tysk. Under denna offensiv beräknas det att 1 200 000 tusen soldater dog (totalt dog den nästan 8 miljoner ryska soldater under kriget). De krigströtta och uppgivna soldaterna blev allt mindre lojala och ett känt exempel på detta kan hämtas från ett tillfälle där en kossackgenerarl beordrade artilleriet att beskjuta en egen deserterande trupp. Även på Petrograds och Moskvas breda gator växte missnöjet och på hösten 1916 rådde det brist på nästan allting. På grund av bränsle och råvarubristen stannade de stora fabrikerna och arbetarna gick i strejk. I duman blev talet och kritiken gentemot tsarfamiljen, speciellt Alexandra, mer och mer frispråkigt och aggressivt och hatet mot tsaren och kejsarinnan växte för varje dag. 

                                                            Duman
                         

NÄSTA DEL: Oroligheter i huvudstaden

 
* Lyssna på Gud bevare tsaren här


Postat av: Anonym

Intressant!!!!

2010-03-04 @ 17:02:41
Postat av: Diana

Vilket öde, stackare att bli så mobbad trots att hon gjort så mycket för sitt nya land.



Sv: Vilken fråga föll du på? Den med Prinsessan M var lite "ful" fast den som jag tyckte var trixigast var klädfrågan... rött är ju inte helt ok att ha på sig heller. :)

2010-03-04 @ 19:55:11
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: mary

så! nu har jag lagt till dig =)

lärorik blogg måste jag säga;) keep it up!

kraam

2010-03-04 @ 20:07:23
URL: http://dendarmarys.blogg.se/
Postat av: Ulla

En liten fråga: jag är nyfiken på vilka källor du använt för dina texter om tsarfamiljen? Jag skulle vilja veta om dagböckerna finns översatta till svenska. Kan du svara här eller mejla mig, så vore jag tacksam.

2010-03-06 @ 11:59:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: