Det viktorianska modet under 1850- och 1860-talet

Under mitten av det tjusiga 1800-talet var kvinnan en vision av elegans och grace. De var klädda i vackra klänningar, rikligt dekorerade med spets, rosetter, volanger, fransar, rysch och annat passande krimskrams. Den modemedvetna viktorianska damen skapade sitt eleganta utseende med en mystisk kombination av det ”obekväma och opraktiska ” tillsammans med det ”överdådiga och dekorativa”. De bar flera tunga underkjolar, lager av vita underkläder med brodyr, tajta korsetter och krinoliner av stål och valben som skickligt gömdes under vackra överklänningar, hattar, handskar, parasoller, kragar och solfjädrar. Slutresultatet utstrålade elegans och behag med en illusion av lätthet och komfort.

                                 
På fötterna bar man utomhus ofta mjuka stövlar med sidospets och liten klack, medan man inomhus bar skor eller tofflor med platt sula. De vita skorna nedan är tillverkade i Philadelphia, USA. På huvudet var det vanligt att bära en färgglad bahytt dekorerade med spets, sidenband och blommor. Bahytten nedan är en brun i siden utsmyckad med lila sidenband och blommor i gult och rött.



Under mitten av 1800-talet var det omåttligt populärt att bära ett parasoll som skydd mot solen under promenader och utflykter. Parasollerna var ofta gjorda i siden och dekorerade med tofsar, frans och spets. Parasollet nedan är ett typiskt exemplar från denna era. Den fashionabla viktorianska kvinnan bar även en liten påsväska gjord av siden och klädd i färgglada pärlor. Väskan nedan är ett exklusivt exemplar från Frankrike.

                                                                                       Källa: Victoriana.com



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: